Élcsapat lett az 1. FC Veszprém

  • 1. Futsal Club Veszprém
  • 2019.06.21
  • 07:31
Szintet lépett a 2018/2019-es idény során az NB I-ben bronz-, a Magyar Kupában pedig ezüstérmet szerző veszprémi futsalcsapat. Az alakulat gerince együtt marad, sőt, tovább erősödhet, így a 2019/2020-as kiírásban – immáron Frank Tamás vezetésével – újabb fényes sikerekre törhet.

Nyolcéves fennállása legsikeresebb, s egyik legmozgalmasabb idényén van túl az 1. Futsal Club Veszprém. A szezon elején válogatott kiválóságokkal erősítő, s a bajnoki dobogót megcélzó bakonyiak klubrekordot jelentő 42 pontjukkal – a későbbi bajnok Berettyóújfalu mögött – második helyen zárták az NB I alapszakaszát. Így hat egységgel kezdhették a bajnokság középszakaszát, ahol ugyan kisebb hullámvölgybe kerültek, de így is az utolsó fordulóig őrizték az esélyüket, hogy az élen zárjanak, s döntőt vívhassanak. Ez végül nem sikerült, így a bronzéremért küzdhettek. Immáron azonban az addigi másodedző Németh Gábor irányításával, a gárdát 2013 óta dirigáló Madarász Jánossal ugyanis közös megegyezéssel szerződést bontott az egyesület. Az FCV aztán – remek küzdőszellemről tanúbizonyságot téve – 2-1-es összesítéssel felülmúlta a Dunaferrt, így megszerezte története első érmét az élvonalban.

Ráadásként a 43 találatig jutó Tatai József az első osztály gólkirályi címét is bezsebelte. A szívós középcsapatból tehát meghatározó élcsapattá váló veszprémiek a Magyar Kupában is villogtak. Egészen a fináléig meneteltek, ahol hosszabbítás után maradtak alul a légiósok sorával felálló Berettyóújfalu ellen, így 2015 után ismét ezüstérmet szereztek a sorozatban. Az együttes a kiváló eredményei mellett arra is büszke lehet, hogy többször is telt ház előtt és a honi sportágban szinte egyedülálló hangulatban játszhatta hazai összecsapásait.

A futsal NB I 2018/2019-es kiírásának bronzérmese: az 1. FC Veszprém!

– Természetesen roppant büszkék vagyunk arra, hogy ilyen rövid idő alatt elértük ezt a szép sikert, amely mögött rengeteg munka van – fogalmazott a vehirsport.hu érdeklődésére a klub ügyvezető elnöke, Rajki Tamás. – Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában is hozzájárult ehhez. Köszönjük a szurkolók folyamatos buzdítását, támogatóinknak, hogy nyugodt, stabil hátteret biztosítottak a működésünkhöz, fejlődésünkhöz. Megemlíteném még, hogy az idén alapított e-sport szakosztályunk szintén ezüstérmet szerzett a nemrég véget ért első osztályú bajnokságban. Utánpótláscsapataink szintén szép fejlődést mutattak. Náluk ez a legfontosabb, nem az eredmény.

– Egyetlen győzelem hiányzott a bajnoki döntőhöz. Van emiatt hiányérzetük, vagy reálisnak mondható a bajnoki harmadik hely?

– Úgy gondolom, hogy a középszakaszban a Nyírgyulaj elleni hazai vereségünk döntött. Amennyiben ott győzelmet arattunk volna, biztos vagyok, hogy bajnoki döntőt játszunk. A sportban természetesen nincs „ha”, de egy bajnoki fináléban egy-egy mérkőzésen bármi megtörténhetett volna. Gratulálok az ezüstérmes Haladásnak és a bajnok Berettyóújfalunak is! Úgy gondolom, mindannyian tettünk azért az idei szezonban, hogy tovább népszerűsítsük a sportágat. Összességében pedig reális a harmadik helyünk.

Rajki Tamás: Madinak örökké hálásak leszünk

– Madarász János hat év után távozott a csapat éléről. Mit köszönhet neki a klub?

– „Madinak” örökké hálásak leszünk. Vele együtt építettük fel a klubot lépésről lépésre, vele együtt értünk el idáig. A kapcsolatunk végig remek volt, noha természetesen voltak építő jellegű vitáink, amelyek segítettek abban, hogy ilyen szép éveket töltsünk együtt. A bronzérem is nagyban az ő munkájának az eredménye. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy mi mindent együtt értünk el, amibe beletartozik a csapat, az edző és a vezető is. Ezzel a hármas egységgel voltunk sokszor erősebbek, s ez az egység fáradt el mostanra. További sok sikert kívánunk „Madinak” és köszönjük neki az eddigieket!

– A következő idénytől a korábbi szövetségi kapitány, Frank Tamás veheti át az alakulat irányítását.

– Tamást nem kell bemutatni futsalberkekben. „Madinál” csak ő dolgozik régebb óta egy klubnál: játékosként és edzőként tizenhat évet töltött az Aramis kötelékében. Folyamatosan építette edzői pályafutását, képezte magát ahhoz, hogy ma Magyarország legjobb szakemberei között tartsák számon. Ennek bizonyítéka, hogy jelenleg az utánpótlásválogatott edzője is, s nagy örömünkre most már a mienk is. Ezeket mérlegelve és a tárgyalásaink alkalmával tapasztaltak alapján döntöttünk úgy, hogy vele tudjuk, szeretnénk tovább építeni a klubot. A szakmai elvárásunk, hogy hozza ki a rendelkezésre álló keretből a lehető legtöbbet, lássuk a fejlődést.

– Miként változik a keret az edzőcserével?

– A tárgyalások egy része már lezárult és örömmel jelezhetem, hogy a csapat gerince marad. Pár játékossal még egyeztetni kell és vannak kiszemeltjeink is. Biztos távozó Dávid Richárd, aki külföldön folytatja pályafutását. Frank Tamással folyamatosan egyeztetünk az eldöntendő kérdésekben. Az utánpótlásunkból is lesznek olyanok, akik a felnőttcsapattal kezdik meg a felkészülést, a többi pedig már rajtuk múlik. A bajnokság kezdetére kell kialakítani a végső keretet, dolgozunk rajta.

Tatai József lett az NB I gólkirálya

– Nem mehetünk el szó nélkül Németh Gábor személye mellett sem, aki nehéz helyzetben bizonyított a bronzpárharcban.

– Köszönjük „Gabának”, hogy „beugrott”. Bennünk nem volt félelem, amikor rábíztuk a csapatot. Láttuk, mennyit tanult és fejlődött az elmúlt években. Remek munkát végez az utánpótlásban, kiválóan segítette „Madit” a felnőttkeretnél, Tihanyban pedig felépített egy csapatot a semmiből. Egyértelmű volt számunkra, hogy ő fogja segíteni Frank Tamás munkáját, ami nagyban hozzájárulhat a gördülékenyebb összecsiszolódáshoz, munkához.

– Mikor, milyen célokkal vágnak neki a következő idénynek?

– A bajnokság előreláthatóan augusztus 23-ával kezdetét veszi, így a felkészülést július második felében kezdjük meg. Kicsit bonyolítja a helyzetünket, hogy a napokban kezdik a Március 15. utcai csarnokban a parketta cseréjét. Bízunk benne, hogy nem lesz komplikáció emiatt és ez nem befolyásolja majd a felkészülésünket. A célokról egyelőre csak annyit, hogy folytatjuk a megkezdett munkát és igyekszünk jövőre is hasonló örömteli pillanatokat szerezni városunknak, szurkolóinknak.