Harminc éve jutott fel a veszprémi ’aranycsapat’ az NB I-be

  • labdarúgás
  • 2018.09.08
  • 14:24
A jeles nap emlékére jubileumi ünnepséget tartottak szombat délelőtt a Hangvillában az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatósága és Veszprém város közös szervezésében.

1988-ban, vagyis éppen harminc éve, hogy Glázer Róbert vezetőedző irányításával másodosztályú bajnok lett, s feljutott az NB I-be a veszprémi labdarúgócsapat . Hazai pályán több mint 10 000 néző előtt, a Nyíregyháza ellen harcolta ki a feljutást a Veszprém FC Horváth László 88. percben fejelt góljával.

A veszprémi Hangvillában rendezett szombati emlékünnepség egy visszaemlékező kisfilm – melyet Donát Tamás, a Veszprém Televízió munkatársa készített – vetítésével kezdődött az aranypillanatokról, gólokról, feljutásról harminc év távlatából.

A folytatásban Varga Róbert A 88. perc című monodrámáját láthattak a meghívottak, melyet külön a jubileum tiszteletére írt a szerző. Érdekesség, hogy Varga akkoriban az utánpótlás-, majd a tartalékcsapatban játszott, így tizenegy-tizenkét évesen labdát szedhetett az „aranycsapat” tagjainak. A darabban az edzőt a magyar színházi élet legendája, Mikó István, Jászai-díjas érdemes művész, a Kaláka együttes alapító tagja játszotta.

Az előadás és az ünnepség fővédnöki tisztségét Nyilasi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja látta el.

A monodráma után Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen köszöntötte, s adta át az emléktárgyakat Varga Róbertnek és Mikó Istvánnak.

Porga Gyula meghatódva emlékezett a vissza múltra. – Ez a győzelem a hitnek és a csapategységnek volt köszönhető. Ugyanis nem sztárok, hanem győztesek futottak ki a pályára, akik megmutatták Veszprém városának, hogy a közös célért miként lehet közösen harcolni. Mi ezért a 88. percért szerettük meg a futballt. Isten éltessen benneteket!

Ovádi Péter személyes emlékét is felelevenítette. – Nagyon büszke vagyok rá, hogy mellettetek nőhettem fel, hogy tízévesen labdaszedő lehettem a meccseiteken, hogy példaképként tekinthettem rátok. Isten éltesse az „aranycsapatot”!

Az emlékünnepség zárásaként a bajnokcsapat tagjait szólították a színpadra, akik a város vezetőitől emléktárgyakat vehettek át. A csapat „régi” szurkolói a Szép volt fiúk! - mondatot skandálva köszöntötték kedvenceiket.

Tabella
Férfi labdarúgás, Veszprém megyei I. osztály, 2018/19
1. Balatonfüredi FC 18
2. VLS Veszprém 16
3. Úrkút SK 16
4. Tihanyi FC 11
5. Ajka Kristály SE 10
6. Tiac VSE 9
7. Csetény SE 9
8. Sümeg VSE 9
9. Balatonalmádi SE 8
10. Gyulafirátót SE 7
11. Devecser SE 6
12. Magyarpolány SE 6
13. Várpalotai BSK 6
14. Fűzfői AK 3
15. Herend 3
16. FC Zirc 0
utolsó módosítás 2018. szeptember 16. 21:32
tovább »