Harminc éve jutott fel a veszprémi ’aranycsapat’ az NB I-be

  • labdarúgás
  • 2018.09.08
  • 14:24
A jeles nap emlékére jubileumi ünnepséget tartottak szombat délelőtt a Hangvillában az MLSZ Veszprém Megyei Igazgatósága és Veszprém város közös szervezésében.

1988-ban, vagyis éppen harminc éve, hogy Glázer Róbert vezetőedző irányításával másodosztályú bajnok lett, s feljutott az NB I-be a veszprémi labdarúgócsapat . Hazai pályán több mint 10 000 néző előtt, a Nyíregyháza ellen harcolta ki a feljutást a Veszprém FC Horváth László 88. percben fejelt góljával.

A veszprémi Hangvillában rendezett szombati emlékünnepség egy visszaemlékező kisfilm – melyet Donát Tamás, a Veszprém Televízió munkatársa készített – vetítésével kezdődött az aranypillanatokról, gólokról, feljutásról harminc év távlatából.

A folytatásban Varga Róbert A 88. perc című monodrámáját láthattak a meghívottak, melyet külön a jubileum tiszteletére írt a szerző. Érdekesség, hogy Varga akkoriban az utánpótlás-, majd a tartalékcsapatban játszott, így tizenegy-tizenkét évesen labdát szedhetett az „aranycsapat” tagjainak. A darabban az edzőt a magyar színházi élet legendája, Mikó István, Jászai-díjas érdemes művész, a Kaláka együttes alapító tagja játszotta.

Az előadás és az ünnepség fővédnöki tisztségét Nyilasi Tibor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja látta el.

A monodráma után Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Ovádi Péter országgyűlési képviselő közösen köszöntötte, s adta át az emléktárgyakat Varga Róbertnek és Mikó Istvánnak.

Porga Gyula meghatódva emlékezett a vissza múltra. – Ez a győzelem a hitnek és a csapategységnek volt köszönhető. Ugyanis nem sztárok, hanem győztesek futottak ki a pályára, akik megmutatták Veszprém városának, hogy a közös célért miként lehet közösen harcolni. Mi ezért a 88. percért szerettük meg a futballt. Isten éltessen benneteket!

Ovádi Péter személyes emlékét is felelevenítette. – Nagyon büszke vagyok rá, hogy mellettetek nőhettem fel, hogy tízévesen labdaszedő lehettem a meccseiteken, hogy példaképként tekinthettem rátok. Isten éltesse az „aranycsapatot”!

Az emlékünnepség zárásaként a bajnokcsapat tagjait szólították a színpadra, akik a város vezetőitől emléktárgyakat vehettek át. A csapat „régi” szurkolói a Szép volt fiúk! - mondatot skandálva köszöntötték kedvenceiket.

Tabella
Férfi labdarúgás, Veszprém megyei I. osztály, 2018/19
1. VLS Veszprém 81
2. Balatonfüredi FC 77
3. Úrkút SK 74
4. Tihanyi FC 65
5. Balatonalmádi SE 51
6. Ajka Kristály SE 47
7. Gyulafirátót SE 41
8. Sümeg VSE 34
9. Magyarpolány SE 33
10. Devecser SE 33
11. Várpalotai BSK 31
12. Fűzfői AK 30
13. Csetény SE 30
14. Tiac VSE 23
15. Herend 18
16. FC Zirc 6
utolsó módosítás 2019. június 04. 11:52
tovább »