Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vb-résztvevő a magyar válogatott!

2018. június 13. 20:47
A férfi kézilabda vb-selejtező veszprémi visszavágóján négy góllal győztek a szlovének, de összesítésben a magyar válogatott nyerte a párharcot. A Vranjes-csapat így ott lesz a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

A magyar férfi kézilabdasport (közel)jövőjét merőben meghatározó találkozót rendeztek szerda este a Veszprém Arénában: válogatottunk Szlovénia legjobbjait fogadta a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőjének visszavágóján. Mint ismert, a mieink szombaton bravúros teljesítménnyel 29-24-re győztek Koperben a párharc első felvonásán, így ötgólos előnnyel várhatták a második ütközetet.

Ljubomir Vranjes nem változtatott a négy nappal ezelőtti gárda keretén, ezúttal is Bartók Donát és Országh Ádám maradt ki a tizenhatos meccskeretből. Nem úgy Veszelin Vujovics, aki a szemsérülést szenvedő szegedi beálló, Matej Gaber mellett a balszélső Niko Medved játékára sem számíthatott; helyükön Matic Verdinek és Igor Zabic kapott szerepet. A kapujukban pedig Rok Zaponsek váltotta Uhr Kastelicet.

A nemzeti együttes tehát Veszprémben tehette meg az első lépések egyikét a 2020-as tokiói olimpia felé. Ennek megfelelően felfokozott várakozás előzte meg a csatát, már hétfőn elkelt az összes belépő, így telt ház fogadta a feleket. A szurkolók – a Telekom Veszprém kiemelt rangadóihoz hasonlóan – együtt vonultak a csarnokba a szomszédos vendéglátó egységből, ezzel is kifejezve a tábor egységességét. A vb-bronzérmes vendégek két veszprémi kiválósága, Gasper Marguc és Blaz Blagotinsek is nagy tapsot kapott a publikumtól, a hazaiak bemutatásakor pedig majd’ felrobbant az aréna.

A himnuszok alatt látványos előképet formáztak az N-O-P szektorok tagjai az előre kihelyezett piros, fehér és zöld színű kartonok felmutatásával. A kezdő sípszó előtt Ligetvári Patrikot és Juhász Ádámot egyaránt huszonötödik, Ancsin Gábort századik, Nagy Lászlót pedig kétszázadik válogatottsága alkalmából köszöntötték.

Lékai remek közbelövéséből esett az első gól, amire Dolenec felelt átlövésből. Bodó kétszer is kihagyhatatlan helyzetbe hozta szegedi klubtársát, Bánhidit, de Dolenec és Cingesar jóvoltából mindkétszer volt válasza a vendégeknek (6. perc: 3-3). Hornyák és Mackovsek „pengeváltása” után Nagy is feliratkozott a gólszerzők közé. Ilyést kiszórták két percre, ám a kinti meccsen remeklő Székely nagyot védett. Bóka roboghatott az ellentámadás végén, akit csúnyán lerántottak ziccer helyzetben, de néma maradt a szlovák játékvezetők sípja. Szerencsére a játékszer Hornyákhoz került, aki higgadt maradt. Székely újabb hárítása után aztán Bánhidi háromra növelte a különbséget (15. perc: 7-4).

Időt is kért Veszelin Vujovics, aki folyamatos cserékkel próbálta feltörni a magyar reteszt. Ez sem vetette vissza azonban a vendéglátó lendületét, amely továbbra is óriási elánnal, hatalmasat küzdve kézilabdázott. Bodó bombája után kapaszkodtak a szlovénok. Lékai hetese ugyanis kimaradt, Kavticnik viszont bevágta, s Mlakar átlövése is a hálóban kötött ki (19. perc: 8-7).

A Koperben hat gólt szerző füredi balszélső, Bóka pillanatai következtek, aki kétszer is eredményes volt. A túloldalon Mlakar lökete is beakadt, de Lékait nem lehetett feltartóztatni, nyolccal a szünet előtt is három volt a hazai előny (11-8). A belső posztokon frissített magyar alakulat a játékrész hajrájában támadásban kisebb hullámvölgybe került, amiben jelentős szerepe volt Zaponsek kapusnak is. A szlovének Kavticnik heteseivel zárkóztak, sőt, Dolenec büntetőjével egyenlíteni is tudtak. Lékai hétperces magyar gólcsendet tört meg, amire Blagotinsek válaszolt a végén Zaponsek újabb bravúrja után (12-12).

A szünetben két visszavonult klasszisát, Harsányi Gergelyt és Iváncsik Tamást búcsúztatta a szövetség ünnepélyes keretek között.

A kék-fehér mezesek kezdték a második felvonást, de nem tudták átvenni a vezetést. Sőt, hetesből sem jártak sikerrel, Székely ugyanis túljárt Dolenec eszén. A 34. percben aztán már semmi sem segített: Mackovsek révén először vezettek nyugati szomszédaink. Igaz, nem sokáig, Lékai negyedszer is betalált. Dolenec is így tett, meglehetősen vitatható körülmények között. A magyarok azonban egy pillanatra sem estek kétségbe, Balogh hetesével és Lékai gyönyörű löketével gyorsan sikerült fordítani. Székely újabb bravúrja után vélhetően csak azért kért időt Vranjes mester, hogy megerősítse játékosait abban, kiváló az, amit művelnek. Balogh a második hetest is belőtte, a meccs kétharmadánál 16-14 állt az eredményjelzőn.

Kavticnik löketére még válaszolt Lékai, de a folytatásban porszem került a mieink támadógépezetébe. Sorrendben Vlah, Cingesar és Mackovsek és Zabic mattolta Székelyt, miközben a vendéglátó nem tudott áthatolni a felkeményedő szlovén hatos falon (48. perc: 17-19).

Nagyon kellett Balogh higgadtsága, aki a harmadik hétméteresét is értékesítette. A vendégek érthető módon sietették a játékot, Bezjak azonnal válaszolt, majd Hornyák gólja után Dolenec is ugyanígy tett. Nyolccal a lefújás előtt Balogh akcióból is megzörgette a hálót, 20-21-nél újra időt kért Vujovics mester.

Balogh negyedik hetese már kimaradt, egál helyett Mackovsek duplázta meg a differenciát a villámgyors kontra végén. Vranjes is magához hívta az övéit. A közönség fergeteges biztatása mellett Balogh jóvá tette hibáját, s egy szerencsésen megpattanó lövéssel mattolta Zaposneket. Mackovsek bombája, a kimaradt magyar lehetőség és Vujovics újabb időkérése után a plusz háromért támadhatott a rivális. Bezjak pedig élt a lehetőséggel (57. perc: 21-24). Gyönyörű előkészítés után Lékai talált be rendkívül fontos pillanatban, Kavticnik pedig hetesből szaporította góljai számát. Az utolsó perc elején Marguc labdát szerzett, amiből Mackovsek vezetett eredményes kontrát (22-26). Lékai mellé pattintott, így a plusz ötért támadhattak a szlovének. Dolenec lőtt, Székely hárított, másra pedig már nem maradt idő, összesítésben egyetlen góllal a magyar alakulat nyerte a párharcot.

A válogatottunk tehát ott lesz a január 9. és 27. közötti olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyet Németországban és Dániában rendeznek. A seregszemle csoportjainak sorsolását június 25-én tartják Koppenhágában.

Férfi kézilabda vb-selejtező, 2. mérkőzés:
Magyarország–Szlovénia 22-26 (12-12)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Badula, Ondogrecula (szlovákok).
Magyarország: Székely – Hornyák 3, Nagy L. 1, Lékai 7, Bánhidi 3, Bodó 1, Bóka 2. Csere: Mikler (kapus), Ilyés, Sipos, Schuch, Ligetvári, Ancsin, Balogh 5 (3), Juhász. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes.
Szlovénia: Zaponsek – Janc, Dolenec 5 (1), Blagotinsek 1, Zabic 1, Mackovsek 6, Cingesar 3. Csere: Lesjak (kapus), Zarabec, Mlakar 2, Kavticnik 5 (4), Bezjak 2, Suholeznik, Vlah 1, Marguc. Szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 5/3, ill. 6/5.
Kijutott a vb-re: a magyar válogatott, 51-50-es összesítéssel.

Így látták a főszereplők

Ljubomir Vranjes: – Két kemény meccset játszottunk egy remek ellenfél ellen. Hatalmasat harcoltunk az első félidőben, kiválóan dolgoztak a fiúk. A másodikban aztán vesztettünk az erőnkből, ami annak tudható be, hogy több játékosunk is betegséggel küszködött. Hatalmas akaraterő munkált a srácokban, akik óriási támogatást kaptak a szurkolóktól. A kulcs a szlovéniai győzelem volt, de az idegenbeli győzelmünk ellenére is rendkívül nehéz mérkőzésre számítottunk. A magyar kézilabda nagy sikert aratott ma. Örülök, hogy sok gyerek láthatta.

Székely Márton: – Nagyon boldogok vagyunk a kijutás miatt, hatalmas siker ez a magyar kézilabdának. Rendkívül kemény párharcon vagyunk túl. A védekezésünk hihetetlen volt. Bárki kiesett, aki a helyére állt, tökéletesen helyettesítette. A fiúk időnként úgy betakarták a szlovénokat, hogy a kaput sem látták. Köszönet a szurkolóknak a kinti és az itthoni támogatás miatt egyaránt.

Veszelin Vujovics: – Borzasztó nehéz meccs várt bennünket azok után, hogy hazai pályán kikaptunk öt góllal. Magyarország kézilabdaország, Veszprém pedig kézilabdaváros, ahol hat góllal nyerni, már-már lehetetlen küldetés. Nekünk is csak néggyel sikerült, így nem leszünk ott a vb-n.

Blaz Blagotinsek: – A hazai találkozó után nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, de mindent elkövettünk, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. A második félidőben kiemelkedően játszottunk, a végén azonban elkövettünk néhány hibát, ami elég volt a magyaroknak a kijutáshoz.

Galéria
Magyarország – Szlovénia 22-26
Zatkalik Dávid
Tál Dominik

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.