Kikapott Miskolcon a HOYA

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.03.10
  • 09:50
  • veszpremkosar.hu
Talán az idény eddigi leggyengébb előadásával szolgált a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém pénteken az NB I/B Piros csoportban. A hajrára ugyan feltámadtak a kosarasok, mégis rossz szájízzel térhettek haza Miskolcról.

A kezdő sípszó után néhány pillanattal, Hegedűs Gergely rámolt be egy triplát, ám ezen felütés nem adott lendületet a vendégeknek, lévén, a következő öt percben képtelenek voltak bevenni a – számukra „bedeszkázott” – gyűrűt. A motiváltabb hazaiak közben gyorsan reagáltak a történésekre: közelről és távolról is eredményesek voltak, kihasználták, hogy még az időkérés után is „kótyagos” Mérész-tanítványok hibát-hibára halmoznak (9-3). A leforrázott mieink nem tudták rendezni a soraikat, noha a szakmai stábjuk próbálta forgatni és frissíteni a pályán lévő ötöst, hiába, mert az övéik továbbra is szétesően mozogtak (14-3). Végül a jól szintén nem játszott, a többieknél azért mégis agilisabb Nebojsa Pavlovic – büntetőkkel – megtörte a hosszú gólcsendet, igaz, az együttese dobóformája az első negyedben ritkán lépte át a húsz százalékot (14-7). Az ideges és fegyelmezetlen veszprémiek a nyolcadik percben dobták az első mezőnybeli duplájukat (17-9), csakhogy a hetedik helyezett egy sikeres kinti próbálkozással mindig lehűtötte a kedélyeket (20-11). A bakonyi gépezetben a folytatásban is hangosan csikorogtak a fogaskerekek, esélyük sem volt megfékezni a riválist, hiszen sok rossz átadással és dobással jelentkeztek, „gondoskodván” arról, hogy a mérkőzést eztán se illethessük színvonalas jelzővel (24-14).

Alulmaradt a Hoya (archív fotó)

Az eredmény után futott veszprémieknél főként a bosnyák légiós szándékozott kicsiket tolni a csapat szekerén, ám egyedül nem ment sokra, és hogy őszinték legyünk: ő sem járt éppen jordani magasságokban (26-20). Negyedóra után tíz eladott labdánál és csupán öt jó duplánál jártak a – gyenge, mindenféle átütőerőt nélkülöző attakokkal szolgált – vendégek, akik nem tudtak mit kezdeni az észak-magyarországiak tengerentúli csillagával, a végül harminchármas értékindexszel zárt Patrick Antoine Jr. Cole-Brinsonnal (32-20). Ekkortájt a HOYA-mezesek fényévekre kerültek a csúcsformájuktól, álomnak tűnt a szezon végi dobogó, annak is örülni kellett, ha sikerült tíz ponton belül maradniuk (38-26). A mezőnyből csupán kilenc jó kísérletet bemutatott Kovács Somáék az első félidőben nem tudták érvényesíteni az akaratukat, azonban a felvillanásaikból is csak néhány akadt, amik hangyányit is színesítették a felettébb borongós összképet.

Lógár Bencéék a fordulást követően némiképp faragtak a hátrányukból, ám a „mérlegnek” továbbra sem örülhettek, ugyanis abszurditás volt a megújulásukban bízni; inkább csak erőlködtek, pedig a vetélytárs formájától sem lehetett amúgy elájulni (42-34). Mikor a maroknyi vendégtábor elkezdett volna reménykedni, a MEAFC rendre értékesített egy hármast, így az ébredezett mieink nem nyújthatták a tervezett produkciójukat. A parketten nagy küzdelem zajlott – magasnak tartott nívó nélkül –, de a veszprémieket általában még a figyelmetlenség, a pontatlanság és a dekoncentráltság jellemezte (47-36). Állandósulni látszott a feleket elválasztó tíz-tizenkét pontos különbség, mikor a jó játékkal szintén adós Drahos Gáborék gondoltak egyet és a negyed vége előtt ráléptek a gázpedálra (56-40).

A záró felvonás ilyenformán tizenhat pontos hazai vezetésről indult, ami a találkozót látva, óriási differenciának tűnt. Mikor a jelző-táblán hamarosan hatvankettő–negyvenöt állt, minden eldőlni látszott – semmi sem utalt arra, hogy az addig elsősorban szenvedett Körtélyesi Gergelyék begyújtják a rakétákat. Öt perccel a lefújás előtt újra tíz pont lett az eltérés (64-54), majd fokozatosan csökkent a műhelyeket elválasztó távolság. A másik oldal már nem tudott elhúzni a mieinktől, ezen (…bíztató) szakaszban végre szorgalmasan és akaratosan pattogtattak a vendégek, ám érezhető volt, miszerint a hajrájukat későn nyitották meg (66-58). Noha a közönségszórakoztató műsorral még mindig adósak voltak, a büntetőik és a közeli dobásaik révén ugyanakkor a párharc során először váltak valóra az elképzeléseik, csakhogy az öt perc alatt az asztalra tett négy–tizenötös rohamuk dacára, az árnyékukat képtelenek voltak átlépni (66-63). Később két pontra is feljöttek, ám a hazaiak végül nem engedték ki a kezükből (…a számukra teljesen megérdemelt) diadalt.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 21. forduló:
Miskolci EAFC–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 70-66 (22-12, 18-14, 16-14, 14-26)
Miskolc, 300 néző. Vezette: Vida, Csabai-Kaskötő, Gaál.
Miskolc: Drahos 13/6, Takács 6/6, Orliczki B. 5, Cole-Brinson 28/6, Béres 5. Csere: Homoki, Orliczki M., Lippai, Máté 11/3, Timkó, Kopasz 2. Vezetőedző: Walke Károly.
Veszprém: Helmeczi 6, Lógár 2, Pavlovic 13, Hegedűs 6/3, Körtélyesi 11. Csere: Kovács 11/3, Simon L. 6, Pável 1, Schéda 5, Balázs 5. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Miért tagadjam, az első félidőben siralmas képet mutattunk, a „sírunkat” akkor ástuk meg. Később próbáltunk javítani a helyzetünkön, ám a terveinket már nem koronázta siker. A héten ez volt a második vereségünk, vagyis a srácoknak tudomásul kell venni, hogy a bajnokság hátralévő része már nem tartogat nekünk könnyű fellépéseket.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »