Jelentős hátrányból álltak fel

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.02.24
  • 10:57
  • veszpremkosar.hu
Óriási fordulatokat tartogatott a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém pénteki fellépése az NB I/B Piros csoportban, kosárlabdázóinkat a harciasságuk lendítette át a kritikus időszakon, illetve a szigorú védekezésükkel „fojtották meg” a nehezen felőrölhető Hódmezővásárhely együttesét.

A mérkőzés első percében Körtélyesi Gergely hiába hintett öt pontot, a kiesés elől menekülő, ám a megilletődöttség legkisebb jelét sem mutatott hazaiak hirtelen berámoltak két triplát, majd azzal a lendülettel meg sem álltak tíz–ötig. A betegséggel bajlódó Kovács Somát nélkülöző vendégek nem igazán találtak fogást az utolsó helyezetten, büntetők révén próbáltak közelebb jönni, de a státuszukat nem könnyítette meg, hogy ekkortájt a vetélytárs aktíváinak „sült a keze”, a pálya minden szegletéből betaláltak (16-11). Mérész-mester cserékkel igyekezte felrázni az övéit, viszont – ha finoman is fogalmazunk – a tanítványok produkciójában eztán sem volt túlzottan sok szépség. Nem hatottak a tréner dörgedelmei, mert egyrészt a gárdánk hátsó alakzata hagyott kívánnivalót maga után (…az alföldiek rendre túljártak az eszükön), másrészt, nehéz volt úgy érvényesülni, hogy az első negyedben sok labdát adtak el (22-17). A nyugodtabb és pontosabb másik oldal fazonszabásza, Szabó Péter egyszerűen nem szándékozott hibázni, ennek tudható be, hogy a mieinken zavarodottság jelei mutatkoztak, a kezdeti gólpárbaj után támadásban is leblokkoltak (28-19).

Fordulatos meccsen nyert a Hoya (archív fotó)

Jobbat a folytatás sem ígért, noha a meggyőzőbb lepattanó-gyűjtésüknek köszönhetően közelebb férkőzhettek volna a riválishoz, egy Vas Péter-tripla következtében tíz pont lett a feleket elválasztó különbség (33-23). A veszprémiek szakmai stábja ismét időt kért, mondván, nehogy nagyobb legyen a baj, de az egyetemisták ebben a szakaszban nehéz perióduson mentek keresztül. Alárendelt szerepre kényszerültek, idegességükben rossz megoldásokat választottak, s ha ez nem lett volna elég, szorgalmasan „halmozták” a személyi hibákat (39-25). Mivel csak erőlködtek, képtelenek voltak elkapni a fonalat; érett a meglepetés, vagyis nem sokan számítottak arra, ami az elkövetkező percekben történt. A szenvedéseik közepette Körtélyesi bevágott egy hármast, ami mint utóbb kiderült: jeladás volt. Később a „duplázó és triplázó” Hegedűs Gergely számlájára volt írható, hogy a HOYA-mezesek végre „megérkeztek a csatába”, egy négy–tizennégyes roham kíséretében megmutatták, hogy valójában mire is képesek (43-39).

A nagyszünetet követően – a derbibe remekül beszállt – Balázs Bodó két hármasával sikerült egyenlíteni (45-45), de a vezérszerepet Hegedűs osztotta magára, aki a csata végén harmincegyes értékindexszel állt (…a dobott pontjai mellé kilenc lepattanót, hat-hat gólpasszt és kiharcolt faultot, négy szerzett labdát és egy blokkot tett). Ez azt jelentette, hogy a soraikat rendezett Lógár Bencéék felálltak az első félidei „gyomrosból”, mi több, immáron imponáló magabiztossággal játszottak. Az alapot a védelmük szilárdsága adta, így az ellent kizökkentették a ritmusából (45-51). A vendégek összeszedettek voltak és jól mozogtak, nagyot javult a dobóformájuk, s jóllehet a demoralizált vásárhelyiek időt kértek, a Hegedűs repítette második helyezett eksztázisban iparkodott. Schéda Martin két hármasa után negyvenöt–ötvenhat „virított” az eredményjelző-táblán, tehát az előző kilenc percet hat-harminckettőre (!) nyerték meg a bakonyiak. Persze megnyugodni nem lehetett, a helyi hívek is abban bíztak, hogy az összecsapás tartogat még változásokat. Sajnos a menet közben jó néhány távoli kísérletet elpuskázott „kosársulisok” számára újra felcsillant a feltámadás reménye, de ez azért is történhetett meg, mert a vendégek visszavettek az őrületes tempóból (56-62).

A záró felvonás négypontos HOYA-vezetésről indult, majd kihagyott helyzetekkel folytatódott, hogy aztán a tarthatatlan Hegedűs ott folytassa, ahol korábban abbahagyta (60-67). A hazaiak ugyanakkor visszakapaszkodtak a mélyből, mint arra számítani lehetett: nem adták olcsón a bőrüket (66-68). Mivel tartották velünk a lépést, alig-alig lehetett őket felőrölni, ha pedig az első másfél negyedre gondoltunk, a minimális differenciának is örülni kellett (68-73). Az időkérésekkel tarkított, izgalmas hajrában Nebojsa Pavlovicék okosan és rutinosan tartották az eltérést, igaz, az előadásukat nem jellemezte felszabadultság. A lefújást megelőzően mindkét oldalon sok volt a hiba, de az ellen nem tudott oly’ közel jönni, hogy reális esélye maradjon a fordításra.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 19. forduló:
Hódmezővásárhelyi Kosársuli SE–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 75-80 (28-21, 17-18, 13-23, 17-18)
Hódmezővásárhely, 200 néző. Vezette: Kovács, Radnóti, Tóth.
Hódmezővásárhely: Szabó 21/3, Béres 4, Vas 13/9, Bálint 2, Miletic 15. Csere: Molnár 12, Rostás 8, V. Pavlovic, Domján. Vezetőedző: Utasi Gábor.
Veszprém: Helmeczi 6, Lógár 1, N. Pavlovic 19, Hegedűs 18/6, Körtélyesi 10/6. Csere: Schéda 10/6, Pável 4, Balázs 12/6. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Most is rossz ritmusban kezdtük a bajnokit – ezen sürgősen változtatnunk kell –, és bizony, akadoztak az attakjaink. A fordulópont akkor következett be, mikor bejöttek a külső dobásaink és labdákat szereztünk. A küzdeni tudásunkkal és a második félidei teljesítményünkkel elégedett vagyok.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »