Az első a második ellen

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.12.19
  • 20:58
  • veszpremkosar.hu
Nem győzni jár a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém az Oroszlányi SE Lions otthonába, de ami sikerült a kosárlabdázóinknak az év elején, azt „felmondanák” december 21-én (csütörtök, 19 óra) is: nyernének az NB I/B Piros csoport éllovasának oroszlánbarlangjában.

A mieink a másodosztályú bajnokság elitmezőnyében legutóbb megdolgoztak az idegenbeli sikerért, sokat számított, hogy az MTK Törökbálint elleni mérkőzés döntő pillanataiban nem remegett meg a kezük (88-95). Már a találkozó elején érezhető volt, hogy a párharc nem lesz sétagalopp a vendégek számára – sok volt a pont, ami arról árulkodott, hogy a felek aligha tudják a védekezésre helyezni a fő hangsúlyt. A derbi több veszprémi rövidzárlatot is hozott, azok után viszont mindig összekapták magukat: lendületbe jöttek és hozták a begyakorolt figuráikat. Csakhogy hiába okoztak időről-időre nehéz perceket a – rossz dobásokra kényszerített – vetélytársnak, a záró felvonásban minden kezdődhetett elölről. Szerencsére a határozottabb és mentálisan erősebb csapatunk a hajrában nem engedte ki a győzelmet a kezéből, s pontot tett az összecsapásra.

Az éllovashoz látogat a Veszprém

Helmeczi Andráséknak ezúttal (sokkal) nehezebb dolguk lesz, hiszen a nagy ellenlábashoz, a blokk aktuális listavezetőjéhez utaznak. A Komárom-Esztergom megyeiek tíz győzelemmel és egy vereséggel elsők, míg a bakonyiak kilenc–kettes mérleggel másodikak. A tízedik helyezett Vasas Akadémia mindkét társaságot megfricskázta, ráadásul Vavra András tanítványait a Vértes lábánál. A Thomas Ryan Spagnolo, Madár András, Illés Máté és Kovács Gábor nevével fémjelzett éllovas a zajló kiírásban általában nem rendez olyan erődemonstrációkat a Krajnyik „Akác” András Sportcsarnokban, mint korábban, a Nyíregyháza Blue Sharks-ot 88-84-re, a Pécsi VSK-Kronosz Kiadót 92-86-ra, a Tehetséges Fiatalok Basketball Players-t pedig 80-70-re győzték le.

Kérdés, hogy az elutazás előtt mi adhat erőt a mieinknek? Példának okáért egy idén januári csata, mikor diadalmaskodtak az OSE pályáján (80-87). Sokat számított, hogy a rangadó elején nem voltak megilletődve, hamar felvették az üzemi hőfokot. Volt ritmusa a játékuknak, pedig a közönség félelmetes hangulatot teremtett. A nagy tét, a csoportelsőség miatt mindkét együttes sokat hibázott, majd a veszprémiek hullámvölgybe kerültek (52-39). Az utolsó negyedben aztán úgy küzdöttek a vendégek, mintha az életükről lett volna szó, ezt a szakaszt tizenöt–harmincnégyre (!) húzták be. Akkor kulcsfontosságú momentum volt, hogy emberfogásos védekezésre váltottak, annak eredményeként labdákat szereztek és végül önbizalomra tettek szert.

A dr. Hepp Ferenc-emlékkupa negyedik körét a minap sikerrel vett, a legjobb nyolc közé jutott Hegedűs Gergelyék (–Soproni MAFC 75-87) természetesen most is hasonló bravúrban, hőstettben bíznak.

– Azt gondolom, hogy minden adott egy jó mérkőzéshez – mondta Mérész Csaba vezetőedző. – Mint mindig, most is elsősorban magunkkal foglalkozunk, de azért felkészültünk a másik oldalból is. Most jöhetnék azzal, hogy a pontvadászat ezen szakaszában, ráadásul az egyik legerősebb műhely otthonában nincs különösebb veszítenivalónk, azonban újra győzni szeretnénk, ha úgy tetszik: felnőni a feladathoz. Tisztában vagyunk azzal, hogy az OSE-nak pluszenergiát adnak a termüket alighanem zsúfolásig megtöltő szurkolóik, ám ha csapatként és megfelelő szinten játszunk, az első pillanattól fogva lesz tartásunk és alkalmazkodunk a rivális harcmodorához, akkor bármilyen veszélyes alakulat is az Oroszlányi SE Lions, felőrölhetjük őket, rászolgálhatunk a diadalra. Mert mint a kalkulusok mutatják, ők sem verhetetlenek. Azon leszünk, hogy ellentmondást nem tűrő játékkal, oroszlánként küzdjünk. Amennyiben a sportolóink magukévá teszik a szakmai vonal elképzeléseit, megteremthetjük magunknak az esélyt a helycserére.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »