A fővárosban nyertek a kosarasok

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.10.29
  • 10:22
  • veszpremkosar.hu
Nyert és küzdeni tudásból jelesre vizsgázott, ugyanakkor sokat hibázott a Tehetséges Fiatalok Basketball Players vendégeként a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a kosárlabda NB I/B Piros csoport hetedik körében.

A tabellán előrébb állt, emiatt a végső diadalra esélyesebb vendégek jó felfogásban kezdték a mérkőzést, az agresszív védekezésükkel alaposan megzavarták a riválist, melynek aktívái az elején alig tudtak egymáshoz passzolni, ha pedig eljutottak dobóhelyzetig, gyakran „lesapkázták” őket (0-4). Három perc kellett nekik, hogy felocsúdjanak, akkor büntetőből voltak eredményesek, aztán kisvártatva jelezték, hogy a kosárlabdázóinknak nem lesz könnyű dolga (3-5). Az egyetemisták produkciójába sajnos csúsztak baklövések, többször rossz megoldást választottak, majd Szobi Dánielék kiegyenlítették az állást (7-7). Mintha Ryan Cookék nem lettek volna oly’ élesek, mint az előző, pompás pillanatokat hozott fellépéseik alkalmával, főként a támadásszövéseikkel akadtak problémák (8-11). Mérész-mester is hozzáfogott a kerete forgatásához, hogy az övéi felvegyék a szükséges tempót. Ennek rövidtávon meg lett a foganatja (8-15), ám az otthonukban addig veretlen „kanárisárgák” bizonyították, hogy a mieink nem számíthatnak sétagaloppra (12-15).

Később sem volt könnyű túljárni a másik oldal eszén, ráadásul ők is szigorítottak a hátsó alakzatukon. Egy darabig egymás hibáiból éltek a felek, mindkét műhely halmozta a rossz átadásokat, majd a bakonyiak megtalálták az eltűntnek hitt ritmusukat (15-23). A hazaiaknak a labdafelhozatallal is meggyűlt a baja, nem csoda, hogy a hektikus csatában ötperces gólcsendet tartottak. Persze a mi kulcsembereink sem villogtak, akkortájt egyedül Kovács Soma teljesített az átlag felett – így minden pontért és lepattanóért meg kellett dolgozni. A vendégeknek sokáig nem ment kintről, aztán Körtélyesi Gergely megmutatta a társaknak, hogy miként kell triplát dobni (17-29). Gárdánk a nem túl magas színvonalú derbin nekiveselkedett magához térni, igaz, mindennek az alapja a csapatszintű védekezés volt. A nagyszünet előtt azért Cook is kifejezésre juttatta, hogy miért tartják a liga egyik legjobbjának (25-34).

Az együttesek fordulást követően – stílszerűen – eladott labdákkal indították a játékot (…a lefújásig oldalanként húsz, illetve tizenkilenc ilyen malőrt „kreáltak”), majd a TF-esek pluszerőket mozgósítva, zsinórban hat pontot termelve megkezdték a felzárkózást (32-37). Mérész-edző időt kért, hiszen a tanítványai az öltözőben maradtak és magukra engedték az ellenfelet; az előadásukból érezhetően hiányzott a frissesség, az ötletesség. Mivel öt percig a mieinknek is „bedeszkázták” a gyűrűt, újra nyílt lett a csata (34-37). Itt is, ott is ordító helyzetek maradtak ki, rengeteg dobás jött le a gyűrűről, majd Helmeczi Andrásék rövid időre megmutatták, hogy a tompaságuk és a rossz döntéseik dacára melyik az ütősebb alakulat (34-41). Elsősorban a védőmunkájukkal „kerestek valamit”, ugyanis hiába léptek meg kicsit, nem mindig tudták kihasználni a budapestiek gyenge pontjait, akik ebben az időszakban szintén nagy energiát fordítottak a palánkjuk alatti terület megóvására. Vissza is jöttek a meccsbe (40-44), azoknak lett hát igaza, akik előzetesen nehéz bajnokit prognosztizáltak. Stefan Filipovicék megérezték, hogy a HOYA-mezesek nincsenek csúcsformában, ezért a negyed végén ott lihegtek Pável Dánielék nyakán.

Hárompontos vendégvezetésről indult a záró felvonás, mondhatni minden kezdődhetett elölről (45-48). A mieink szemszögéből a következő periódusban szó sem volt enerváltságról, Hegedűs Gergelyék az igazi arcukat mutatva érvényesítették az akaratukat. Szinte a semmiből repesztettek egy négy–tizenhatos rohamot, s végre a szenvedély sem hiányzott a „műsorukból” (49-64). Viszont a lendületük eddig tartott, a kérdőjelek nem akartak kiegyenesedni, lévén, a találkozón alig cserélt Mehmedovic-sereg ismét összekapta magát és ment az eredmény után. Az utolsó tartalékaikat mozgósítva becsülettel tették a dolgukat: mindegy-mindegy alapon kitámadtak és tördelték az összességében több lepattanót szedett Cookék játékát (56-66). Bár a veszprémiek a hajrában megint messze kerültek a legjobb formájuktól, kilencpontos előnnyel mentek neki a harminckilencedik percnek. Az izgalmas végjátékban Beák Gáborék nagyon feljöttek (67-70), még szerencse, hogy a szabálytalanságok után járt büntetőket a vendégek biztos kézzel értékesítették.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 7. forduló:
Tehetséges Fiatalok Basketball Players–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 67-74 (15-17, 11-20, 19-11, 22-26)
Budapest, 200 néző. Vezette: Jurák, Menyhárt, Bagi.
TF: Szobi 10, Búzási 6/3, Kerkai 10, Beák 21/6, Filipovic 20. Csere: Adegbite, Csabák. Vezetőedző: Mehmedovic Merim.
Veszprém: Cook 15/6, Lógár 4, Kovács 18/6, Hegedűs 18/6, Körtélyesi 11/3. Csere: Pável, Simon L., Helmeczi 8/3, Schéda. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Tisztában voltunk azzal, hogy nehéz dolgunk lesz a vetélytárs pályáján, mégis megszereztük zsinórban a hatodik győzelmünket. Mindenki jól látta el a feladatát. Gratulálok a srácoknak, főként a küzdőszellemüknek és a védőmunkájuknak.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »