A Nagykőröst is legyőzte a HOYA

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.10.16
  • 07:50
  • veszpremkosar.hu
A huszonöt pontig jutó Ryan Cook vezetésével zsinórban negyedik csatáját nyerte meg a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém az NB I/B Piros csoportban.

A sérüléséből felépült Helmeczi András ott volt a bajnoki előtt bemelegített vendégjátékosok között, ám mint utóbb kiderült: a szakmai stáb nem kockáztatta meg a szereplését. A mérkőzés kihagyott helyzetekkel kezdődött (2-4), majd gólpárbajjal folytatódott. A mezőnyben és a palánkok alatt labdákat szerzett mieink viszonylag könnyedén kerültek dobólehetőségig, de csak minden második, vagy harmadik akciójuk volt eredményes (6-6). A kapkodásaik közepette nehezen nyugodtak meg, majd a betöréseket remekül felvállalt Ryan Cook hátára vette a csapatát, a megmozdulásai a pálya minden szegletében aranyat értek (11-12). Az együttesek sok energiát tettek a párharcba, lüktetett a játék, nézőpont kérdése volt, hogy a nagykőrösiek adtak-e el rengeteg labdát, vagy a veszprémiek szerezték meg azokat futószalagon (16-16). Az ellenfél egy ideig az olasz Fulvio Candido magassági fölényét próbálta kihasználni, csakhogy a valódi veszélyt a klubunktól nemrég – szakmai okok miatt – távozott Lakosa Ákos jelentette, aki érezhetően nagyon akart bizonyítani.

Cook vezetésével Nagykőrösön is nyert a Veszprém (archív fotó)

Később is igyekeztek a szemben álló felek, igazolva a tételt, miszerint a Duna-Tisza közében ritkán rendeznek sétagaloppot. A bakonyiak kintről körülményesen kapták el a ritmust, ettől függetlenül pulzált az iram, ami kapkodást, figyelmetlenséget és pontatlanságokat idézett elő (20-24). A hazaiak tartották a lépést, majd az elején a jó produkcióval adós Hegedűs Gergely is észre vétette magát egy triplával (26-29). Mintha ez lett volna a jeladás, hiszen az addig közepesen célzott HOYA-mezesek a továbbiakban a legtöbbet próbálták kihozni magukból. Feljavult Kovács Somáék formája, az agresszív védekezésükkel temérdek hibára késztették a riválist, így aztán a túloldalon jöhettek a könnyű kosaraik (28-38). Hegedűs elkapta a fonalat, míg a végül harmincnégyes értékindexszel zárt – hét-hét gólpasszt és lopott labdát is jegyzett – Cook szokás szerint tarthatatlan volt (31-43). A rohamozott Mérész-legények rossz döntések sorozatába kényszerítették az ellenfelet, akik időt is kértek, mert mind nagyobb lett a különbség (33-46). Miután előremozdult a vendégek dobószázaléka, beindult a henger – erődemonstrációt tartva és egységet keltve –, s fokozatosan léptek el Tóth Viktoréktól. A nagyszünetre alakult ki a legnagyobb differencia.

Lakosa fordulást követően is óriási kedvvel mozgott, szép kosarakat „hintett”, miközben a hajdani műhelye többperces gólcsendet tartott. A helyi sólymok az addiginál erőszakosabban vetették magukat az ütközetbe, bizonyítva, hogy az otthonukban tényleg „rágós falatok” (41-50). A lepattanó-csatában is domináltak, ezt a különvetélkedést a lefújásig negyvenöt–huszonnyolcra (!) nyerték meg. Nemhogy az eredmény után futottak, tízen belülre jöttek, kiküszöbölték a korábbi baklövéseiket. Odalett a faulthatáron védekezett veszprémiek magabiztossága, ám egy-két távoli dobás megnyugtatta a dunántúliak maroknyi szurkolóhadát (43-56). Az egyetemisták ezzel együtt rosszul reagáltak a szituációkra, többször dobóhelyzetig sem jutottak, ezért figyelni kellett az összecsapás alakulására (50-58). Mintha a mieink lazítottak volna a gyeplőn, ebben a szakaszban nem az igazi arcukat mutatták, de az összképbe ez is belefért, mivel a földről felhúzott vetélytárs sem tündökölt (50-60). A tényállást nem segítette, hogy Pável Dánielék számolatlanul hagyták ki a büntetőket. A kőrösi drukkerek hangja is megjött, ugyanis az övéik akkortájt nagy elánnal iparkodtak.

A záró felvonás csak hatpontos HOYA-előnyről indult, az eltérés pedig hamarosan minimálisra csökkent (59-61). Minden kezdődhetett elölről, de Körtélyesi Gergely gondoskodott arról, hogy a derbinek ne legyen fordulópontja (61-65). Parázs csata zajlott a parketten, lévén, a hazaiak sem estek pánikba (66-69), a festéken belül meghatározóak voltak. A lendületüket kereső veszprémieknek minden pontért meg kellett vívni, de a taktust sehogy sem lelték. Nagyon kellett Cook hárompontosa, mert utána kicsit megnyugodtak a társai, majd Kovács is betalált kintről (70-77). Gárdánk a hajrában igazolta, hogy helyén van a szíve: az összesen huszonnyolc labdát eladott ellen sok apró szabálytalansággal tördelte a játékot, ám ez nem befolyásolta, hogy a mieink tovább építsék a győzelmi szériájukat.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 5. forduló:
Nagykőrösi Sólymok SE–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 75-84 (18-21, 15-27, 22-13, 20-23)
Nagykőrös, 400 néző. Vezette: Vida, Nagy, Sentényi.
Nagykőrös: Lakosa 23/6, Tóth 18, Fehér 10/6, Markovic 13/3, Candido 4. Csere: Molnár 5/3, Mácsai 2, Petrás, Kónya. Vezetőedző: Lakosa Zsolt.
Veszprém: Cook 25/12, Lógár 2, Kovács 12/3, Hegedűs 21/6, Körtélyesi 14. Csere: Pável 7/3, Schéda 3/3. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Az első félidőben nagy akarásról tettünk tanúbizonyságot. A hazaiak a harmadik negyedben mindegy-mindegy alapon kezdtek el játszani, mi pedig hullámvölgybe kerültünk. Végül a hatalmas szívünknek is köszönhetjük a diadalt. Megyünk tovább, mert a célok ugyanúgy megmaradtak.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »