Zajlik tovább az építkezés

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.09.01
  • 10:53
  • veszpremkosar.hu
Elégedett a felkészülés során eddig végzett munkával a ligában tavasszal másodikként zárt HOYA-Pannon Egyetem Veszprém szakmai stábja; a klubnál mindenki abban bízik, hogy a gárda ősztől olyan magas szinten játszik majd, mint ahogy az előző szezonban megmutatta.

A megérdemelt nyári szünetükről visszatért bakonyi kosárlabdázók három és fél hete egy rendkívül kemény munkába csaptak bele, s mert az azóta eltelt időben becsülettel dolgoztak, mostanra jó kondícióra tettek szert. Immár kevesebb az erőnléti gyakorlásuk, a fizikai felkészítést a formába hozás váltotta fel: Körtélyesi Gergelyék pedig a taktikai repertoár átismétlését, illetve kiszélesítését sok energiával és odafigyeléssel végzik. Az egyesületnél tisztában vannak azzal, hogy felesleges a múlton, a holt idényben távozottak hosszú listáján rágódni, mivel példának okáért Kámán Tamás, Nebojsa Pavlovic, Hegedűs Attila, Jilling László és Kálló Nándor remek képességű sportoló, most az a legfontosabb, hogy a régi „bútordarabok” és az új szerzemények összeszokjanak. A menet közbeni vérfrissítésből annyi vált valóra, hogy a fiatal-vonali kiszemeltek „bejöttek”, így Pável Dániel (Tehetséges Fiatalok-Budapest, 20 éves, 189 centi, 83 kiló, kettes poszton bevethető) és Lógár Bence (Zalakerámia ZTE KK, 20 éves, 196 centi, 88 kiló, hármas poszton használható) már a játékos-keret tagja. Mellettük Schéda Martin (EnterNet Vásárhely, 26 éves, 199 centi, 91 kiló, főként a hármas poszt az övé) is érkezett, de ő egyelőre sérüléssel bajlódik, várhatóan októberben lesz teljes értékű harcos.

Gőzerővel készül a HOYA (archív fotó)

Mérész Csaba vezető- és Kertész Zsolt másodedző elkezdte egységes csapattá, igazi közösségé gyúrni a formálódó garnitúrát. Miután a társaság összetétele nyáron alaposan megváltozott, nem volt, helyesebben továbbra sincs könnyű dolguk. Miközben a helyi szurkolók komoly elvárásokat támasztanak Simon Lászlóékkal szemben, a duó egy, a korábbinál gyorsabb és mindenki ellen kellemetlenkedő kollektívát alakítana ki, amely eredményes is. Tehát minél előkelőbb pozícióban végez a közelgő NB I/B-s sorozatban. Persze a fő hangsúly eztán is a védekezésen lesz. A fáradozásaik alapvető célja, hogy a pontvadászatban ne legyenek problémáik. A tanítványaik elszántak, sikerre éhesek, azért iparkodnak, hogy a bajnoki találkozókon minél több lehetőséget kapjanak. Az összeérésben sokat segítenek a tesztmérkőzések, amiken nincs különösebb elvárás, lévén, azokat nem lehet összehasonlítani az éles derbikkel. A csúcsformával persze később szolgáló mieink eddig négy ilyen idegenbeli „akción” vannak túl, kronológiai sorrendben: –Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (62-79, győzelem), –MAFC (62-86, győzelem), –Zalakerámia ZTE KK (105-72, ill. 85-76, vereségek).

Az értékes tapasztalatokat szerzett trénerek valahol elégedettek, óvatos derűlátással nyugtázták az augusztusi történéseket, hiszen jó képességű ellenfeleket fektettek két vállra, vagy szorongattak meg. Leginkább annak örültek, hogy a csapat(játék) folyamatosan fejlődött. A sűrű, de mégis hangulatos alapozás alatt az újoncokat beépítették a szerkezetbe, s az új elemek gyakorlásáról sem feledkeztek meg. Próbáltak optimisták maradni – megőrizni a csapatszellemet, a hitet a spílerekben, hogy igenis jók lesznek. Láttak pozitívumokat, igaz, néha nem úgy járt a labda, ahogy azt szerették volna. A sportolók nem mindig tudták megoldani a feladatokat, ám a fák sem nőnek az égig. Egy szó, mint száz: az eddigi teljesítmény, továbbá az eredmények biztatók, de a mutatókat nem szabad sem alul, sem túlértékelni (…persze a sikerek jót tettek az önbizalmaknak). Ilyenkor a mutatott játék és az összeszokás a cél – fejlődésre még van lehetőség. Egyébiránt ősszel két-három kulcsfigura jó produkciója nem biztos, hogy elég lesz, ütközeteket dönthet el, hogy a többiek, a kispadról beszállók mennyit tesznek bele a közösbe. Lényeges tehát, hogy a nem húzóemberek is kivegyék a részüket a csatákból.

A veszprémiek építkeznek tovább a másodosztályú bajnokság nyitányáig, addig főként a taktikai részen lesz a hangsúly. A célok nem változtak: az összevont és fárasztónak tűnő felsőházi alapszakaszt a legjobbak, az első nyolc között zárnák. Most még nem baj, ha a dobások nem mennek be, csak álljon össze a kép. A rajt szeptember huszonharmadikán, a Nyíregyháza Blue Sharks otthonában lesz. A mieink ígérik, hogy addigra készen – s remélhetőleg jók – lesznek.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »