Újabb veszprémi kézis ikon tért haza

  • Telekom Veszprém
  • 2017.08.31
  • 04:05
Gulyás István játékosként KEK-et nyert a Fotexszel, szövevényes edzői pályafutása során Kuvaitot is megjárta, most hazatért, hogy a Telekom U20-as gárdájánál kamatoztassa tudását.

Gulyás István hazatérésével újabb emblematikus figurával bővült a Telekom Veszprém utánpótlásnevelő műhelye. A játékosként többek között KEK-et nyerő egykori kiváló irányító az előtte álló kihívásokról beszélt a vehirsport.hu-nak.

Fotó: Szalai Csaba

­– Nem kellett sokat gondolkodnom, hogy rábólintsak a veszprémi klub ajánlatára. Jó érzés hazatérni, óriási kihívást látok az előttem álló feladatokban – szögezte le Gulyás, aki a Telekom U20-as együttesét Tombor Csabával közösen fogja irányítani.

Mint mondta, embereket szeretnének nevelni a bakonyi klubnál, melynek legfőbb erénye, hogy óriási tradíciókból merítkezhet. – Veszprémben ma minden körülmény adott ahhoz, hogy profi munkát végezhessünk. A rangos edzői stábnak az a legfontosabb feladata, hogy átadja azt a tudást, melyet játékosként megszerzett ­– tette hozzá.

Az átszervezés alatt álló másodosztályú bajnokság szeptember közepén rajtol. A Magyar Kézilabda Szövetség döntése értelmében idén már csak U20-as alakulatok indítására van lehetőség az élvonalbeli férfi kluboknak. A 2019/20-as idénytől pedig bevezetik az egycsoportos, országos NB I/B-s sorozatot. A tét tehát tovább nő, miközben meghatározó játékosok hagyták el a „kis Telekomot”. Szita Zoltán kölcsönszerződéssel Balatonfüreden folytatja, Gyene Norbert Orosházára távozott, Szeitl Erik és Tóth Attila pedig Csurgóra igazolt.

Fotó: Szalai Csaba

­– Nehéz helyzetbe kerültünk ezzel a „korosztályvágással”, de a szövetség döntése érthető, hiszen azt a célt szolgálja, hogy az igazán tehetséges magyar fiatalok minél hamarabb áttörhessék az élvonal kapuit ­– húzta alá.

Gulyás Istvántól megtudtuk, hogy a Telekom utánpótlásának életét a felnőtt gárda első embere is figyelemmel kíséri. ­– Ljubomir Vranjes már fel is vázolta, hogy milyen változtatásokat szeretne látni a klub utánpótlás filozófiájában. A fő cél, hogy növeljük a futómennyiséget, s a támadások számát. Ezzel próbáljunk meg kompenzálni, hogy a versenytársak fizikálisan még előttünk járnak.

A szakember kiemelte: tanítványai edzésmunkája példás. – Mindenki profi hozzáállással teszi a dolgát, így nekem is könnyebb a dolgom ­– foglalta össze első benyomásait, az új csapatával ismerkedő tréner, aki a középmezőny elérését tartja reális célkitűzésnek az előttünk álló évadban.

Újra itthon

Gulyás István 1985 ősze és 1999 tavasza között 433 tétmeccset vívott Veszprém-mezben, amellyel kilencedik a klub örökranglistáján. Ezeken 767 gólt szerzett, ő az egyesület 17. legeredményesebb játékosa. A bakonyiakkal kilencszeres magyar bajnok, kilencszeres Magyar Kupa-győztes, s KEK-győztes volt. A magyar válogatott mezét 1993 és 1999 között 84 alkalommal öltötte magára, a nemzeti együttesben 145 találatot jegyzett. Tagja volt a vb-4. és az Eb-6. alakulatnak is.

Iváncsik Gergő és Gulyás Péter búcsúmeccsén is pályára lépett a hazatérő tréner

1999-ben hagyta el a királynék városát, hogy Ausztriában folytassa pályafutását. Négy év légióskodást követően a Nagyatádra került, ahol játékosedzőként harmad- és másodosztályú bajnoki címet is ünnepelhetett. Egyéves ausztriai kitérő után ötéves kuvaiti állomás következett, majd a Dunaferr női csapatánál kapott állást. Onnan Vácra vezetett útja, ahol a bravúros negyedik hely megszerzésének dacára, három héttel a szezon vége előtt felbontották szerződését. Ismét férficsapatnál, Gyöngyösön vállalt két szezont, majd korábbi együttese, az osztrák Köpflach kötötte magához két idényre. Onnan vezetett haza útja a bakonyi megyeszékhelyre.

A veszprémi eredményekhez Lang Zoltántól (sportstatisztika.blog.hu), a válogatotthoz a kezitortenelem.hu oldaltól kaptunk segítséget.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »