Elvesztette pályaelőnyét a HOYA

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.05.26
  • 22:06
  • veszpremkosar.hu
A HOYA-Pannon Egyetem Veszprém hazai pályán szenvedett vereséget a Debrecentől a másodosztályú kosárlabda-bajnokság döntőjének első meccsén.

A királynék városába „költözött” kosárlabdaláznak tudható be, hogy az aranyrangadón telt ház előtt indult útjára a labda; régen voltak ilyen sokan a Vetési gimnázium tornatermében. A helyi szurkolóknak járt is a kalaplengetés, mert pompás hangulatot teremtettek a katlanba, más kérdés, hogy a lélektanilag fontos első találkozó elején – a kiváltképp a középjátékosaival operált – vendégek mit sem törődtek a nézőtéri körítéssel (1-5). Ha fáziskéséssel is, de kisvártatva a mieink is felvették az üzemi hőfokot, Nebojsa Pavlovic állt a serege élére, gondolván arra is, hogy pótolja az egy mérkőzésre eltiltott, a kispadon „fészkelődött” Körtélyesit (7-7). Ebben az időszakban fej-fej mellett haladtak a felek, pedig a nyugati-első spílerei szemmel láthatóan idegesek voltak, nehezen kezelték a fináléval járó szituációkat (10-10). A téttel, a feljutás reményével járó feszültség számlájára írható, hogy sok dobás maradt ki, a küzdelemre viszont nem lehetett panasz (14-16). Folyton az üres helyzeteket megtaláló vendégeknél volt az előny, az óriási szívvel harcolt hazaiak elszántsággal kompenzálták a főként a palánk alatt hiányzott kilókat és centiket (18-18). Hegedűs Attiláék a vezetést is átvehették volna, de mert egyrészt nehezen bírtak a másik oldal magas embereivel, másrészt nem tudtak megnyugodni, a hibák – elsősorban az eladott labdák – erőteljesebben köszöntek vissza az eredményjelző-táblán (18-23).

Az ellenfél később feljebb tolta a védelmét, ami nem ízlett a személyi hibákat szorgosan gyűjtögetett HOYA-mezeseknek (21-28), ám erre ők is hasonló választ léptek: szigorúbbá tették a hátsó alakzatukat (26-28). A cívis városiak ragaszkodtak a jól működött dolgaikhoz, az ex-veszprémi Farkas Attila és Szabó Miklós termelte a pontokat és szedte a lepattanókat, de akkortájt mifelénk is mindenki együtt élt a játékkal, igaz, a képzeletbeli szekeret leginkább a bosnyák légiósunk tolta (29-32). Ezután a vendégek ritmust váltottak, bár ebben az is szerepet játszott, hogy Kálló Nándorékon a fáradtság jelei mutatkoztak (29-39). A rivális megvalósította az elképzeléseit, végigvitték a játékelemeiket, a hazaiak mintha nehezen viselték volna a pszichés nyomást (34-44). Az akarással nem volt gond, csakhogy ebben a negyedben a külső és a belső dobásaik sem ültek, így a fele annyi faultnál járt debreceniek – akik a dolgokat előzetesen is rövidre akarták zárni – egyértelműen domináltak (34-50). Közben Mérész-edző hiába kért időt, gyaníthatóan azt kötötte a szerencsével is hadilábon állt tanítványai lelkére, amit a nagyszünetben, vagyishogy hátul legyenek keményebbek és koncentráljanak jobban, mert úgy taktikailag fegyelmezettebbé válhatnak.

A második félidő kezdetén a triplákat is szórt, végül harmincnégyes értékindexszel zárt Pavlovic úgy gondolta, hátára veszi a csapatát, de a ponttermelést illetően viszonylag egyedül maradt, a jobb kondícióval rendelkezett és prímán kettő-kettőzött vetélytárs szinte valamennyi feltámadást csírájában elfojtott (39-54). Később mégis azt lehetett érezni, hogy Kámán Tamásék megpróbálnak maguknak és a híveiknek megfelelni, védekezésben kezdték megtartani a stabilitásukat, elől pedig megtalálni a tiszta helyzeteket (44-56). Hamarosan még közelebb értek (47-58), ám elég volt néhány furcsa bírói ítélet és a terheket egymás között jobban elosztott ellenfél ismét lábra kapott. Csak zárójelben: a veszprémiek a play-offban egyszer sem kaptak hazai pályát, talán ennél is furcsább, hogy a sípmesterek a döntéseikkel általában a riválisoknak kedveztek – az ide is, oda is fújható pillanatokban (…a sorainkból öten fejezték be a meccset négy személyi hibával). Simon Lászlóék alighanem fizikálisan és fejben sem voltak úgy a pályán, mint ahogy azt egy ilyen csúcstalálkozó megkövetelné, a megingásaik következtében egyre több gyorsindítást engedtek a DEAC-nak (49-64). Persze az igazsághoz tartozik, hogy a másik oldalon több nyerő ember akadt, s valljuk be: kollektívabban is pattogtattak – így érvényesítvén a tudásbeli fölényüket (53-70).

Tizenhét pontos vendégvezetésről indult a záró felvonás, ám az addig temérdek gikszert vétett és kedvetlennek tűnt hazaiak hirtelen megrázták magukat és repesztettek egy kilenc–nullás rohamot (62-70). Végre volt ritmusa a támadásaiknak, ha csak rövid időre is, de a szebbik arcukat mutatták. A feladatot ugyanakkor nem sikerült megoldaniuk, hiszen ahelyett, hogy lendületbe jöttek – vagy maradtak – volna, az erejüket és az önbizalmukat vesztve elkezdtek kapkodni és rossz döntéseket hozni (65-75). A kétmeccses döntőre készült Jahmal Jonesék az összecsapás hátralévő részében alig akartak rontani, világossá vált: a jobb formájuknak köszönhetően elveszik a fejben újra tompának tűnt, összesen tizennyolc labdát eladott helyi kedvencek pályaelőnyét (67-83). A végére sajnos szétesett a bakonyiak játéka, így nemhogy közelebb jönni nem tudtak a DEAC-hoz, az utolsó sípszóra alakult ki a legnagyobb különbség.

Kosárlabda NB I/B, döntő, 1. mérkőzés:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Debreceni EAC 71-92 (21-25, 15-25, 17-20, 18-22)
Veszprém, 500 néző. Vezette: Farkas, Söjtöry, Kovács.
Veszprém: Helmeczi 11/3, Kálló 2, Kámán 13, Pavlovic 27/12, Hegedűs 13/3. Csere: Jilling 3/3, Simon 2. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Debrecen: Jones 16, Velkey 8/3, Molnár 17, Farkas 16, Szabó 22/3. Csere: Kósa 2, Opre 3, Varga, Erdei 5/3, Pék, Kovács, Lajsz 3. Vezetőedző: Berényi Sándor.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Sajnos többször is kapkodva és bátortalanul muzsikáltunk, így pedig képtelenség tartani a lépést egy olyan erős ellenféllel, mint a Debrecen. Ám siránkozásra nincs időnk, ráadásul a szurkolóink sem ezt várják tőlünk. Remélhetőleg tanulunk a ma elkövetett hibáinkból, ugyanis szeretném azt hinni, hogy ez a párharc még nincs lefutva.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »