Győzelem a túlórában

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2016.11.19
  • 09:22
  • veszpremkosar.hu
Majdnem bajba került a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a kosárlabda NB I/B Nyugati csoport nyolcadik körében, ám így is behúzta zsinórban a hatodik győzelmét.

A találkozó első pontját a hazaiak szerezték meg, amire Körtélyesi Gergely egy triplával felelt, de a tabella hátsó felében tanyázó ellenfél nem hagyta annyiban a dolgot (5-3). A kezdeti adok-kapokban sok volt a pontatlanság, az összpontosítással mindkét oldalon akadtak gondok – más kérdés, hogy a csapatok jól megszervezték a védekezésüket. Az események viszonylag lassan csordogáltak; szerencsére a sérült Kámán Tamást és Oltárczy Mátét nélkülöző vendégek a labdaszerzéseik által valamelyest lábra kaptak (10-15). Nebojsa Pavlovic ott folytatta, ahol a minap abbahagyta, újra bizonyította, hogy az új kenyéradója jó vásárt csinált vele. Csakhogy nem mindegyik klubtársa produkált hasonlót, így az akkortájt távolról – meglepetésre – ritkán próbálkozó bajaiak látótávolságon belül maradtak.

A mieink kísérleteztek ugyan kintről, viszont legfeljebb minden negyedik, vagy inkább ötödik dobásuk ért célba a hárompontos-vonalon túlról. Ellenben a közeli és a középtávoli dupláik bejöttek, időnként szép és ötletes támadásokkal rukkoltak elő (18-28). Hegedűs Attila ha nem is ponterősen, de rendkívül hasznosan mozgott: a lefújásig tizenhárom lepattanót, hét szerzett labdát, négy-négy kiharcolt faultot és blokkot, illetve két gólpasszt íratott fel a neve mögé. Nem vitás, oroszlánrésze volt együttese későbbi sikerében. Ebben a periódusban egységesebbnek és ütőképesebbnek tűntek a bakonyiak, nem hagyták érvényesülni a Hosszú-legényeket (22-33). Volt összhang a „műsorukban” – besegítettek a másiknak, helyzetbe hozták egymást –, a védelmük pedig úgy szuperált, hogy Mándity Mátéék nem találták a gyűrűtől való távolságot. Egy darabig tartották a tízpontos különbséget, majd a figyelmes „üzemmódról” – s vele a szép labdajáratásokról – egy kényelmesebb fokozatba kapcsoltak (31-37). Ezt a rivális köszönte szépen, ezért relatíve szoros lett a félidei állás (35-40).

Zsinórban hatodszor nyert a Hoya (archív fotó)

A második játékrészt Pavlovic hárompontosa vezette fel, majd – alakulata új vezéreként – hintett gyorsan két kettest is, aminek révén ismét megnyugtatóbb lett a veszprémi előny (35-47). A hazaiak néhány percig sok hibával kosárlabdáztak, aztán megint visszajöttek a mérkőzésbe. Fokozatosan faragtak a hátrányukon, ami főként annak volt betudható, hogy az addiginál szigorúbb lett a hátsó alakzatuk (42-47). Kellett már Helmeczi Andrástól is egy tripla, lévén, nem a Duna-parton játszotta karrierje legjobb alakítását (44-52). A HOYA-mezesek kihagyásai megbosszulták magukat, a mind fegyelmezettebb és pontosabb vetélytárs már ott lihegett a nyakukban (51-53). A vendégek nem találták a ritmust, mivel rossz megoldásokat választottak, visszaesett a hatékonyságuk (56-59). A teljesítményük nagyban függött Pavlovictól; miután a légiós huszonnégy pontig jutott a harmadik negyed végéig, vendégvezetéssel indult a zárónak gondolt felvonás.

Az egyetemistáknál eztán is sok volt a labdaszerzés és sajnos az -eladás is. Csikorogtak a fogaskerekek, ráadásul Körtélyesi és Kálló Nándor négy személyi hibánál járt (63-64). Hamarosan mindketten kipontozódtak, miként Pavlovic is, nem csoda, hogy az ellen hosszú idő után visszavette a vezetést (67-66). Amit Simon Lászlóék addig felépítettek, azt a rövidzárlataikkal leromboltak, s a bajaiak már a lepattanó-csatában is domináltak. Öt perccel a vége előtt 71-68-at mutatott az eredményjelző-tábla, majd öt vendégpont következett, köztük egy hármas Jilling Lászlótól. Ahogy azt a veszprémiektől a zajló évadban „megszokhattuk”: a hajrá felettébb izgalmasan alakult. Mintha a bosnyák erőcsatárunk is elkészült volna az erejével, hiányoztak a pontjai, a végén büntetőt és ziccert is hibázott. A rendes játékidő utolsó percére fordulva még a vendéglátók vezettek, a befejező pillanatokban – döntetlen állásnál – mégis a mieink támadhattak a győzelemért, ám az eredmény nem változott, vagyis jöhetett a hosszabbítás.

A túlóra elején Jilling dobásai találtak célba, Milos Vukicevicéknek ugyanakkor mindenre volt válaszuk. Bár a párharc során mindkét társaság egy tucat büntetőt hagyott ki, a legvégén Sipos Ádámék keze remegett meg ritkábban az egypontos-vonalnál, így ha nem is könnyen, de diadalittasan térhettek haza.

Kosárlabda NB I/B Nyugati csoport, 8. forduló:
Bajai Bácska FKE–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 82-85 (14-19, 21-21, 24-22, 18-15, 5-8)
Baja, 200 néző. Vezette: Maár, Mintál, Bálind.
Baja: Nagy 15/3, Délity 10/6, Vukicevic 10, Adebayo 3, Mándity 14. Csere: Piukovic B. 14/3, Pálkerti 10, Szabó 6/6. Vezetőedző: Hosszú István.
Veszprém: Simon 10, Kálló 6/3, Pavlovic 25/3, Körtélyesi 7/3, Hegedűs 12. Csere: Novák 2, Jilling 14/6, Helmeczi 9/3, Sipos. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Sajnos a derbit saját magunknak tettük nehézzé. A tanítványaim a szívüket-lelküket kitették a pályán, ám temérdek hibát is vétettek. Csapatunk erejét mutatja, hogy ha nyögvenyelősen is, ám hozzuk ezen, szoros összecsapásokat.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »