Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Főszerepben a katamaránok

2014. július 9. 17:47 // Forrás: MTI
Közel 600 hajó vág neki csütörtökön 9 órakor Balatonfüredről a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenynek.

Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenyén, a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távon először 1934. július 27-én indítottak versenyt. Idén az eredeti kiírás szellemiségét figyelembe véve nyílttá vált a viadal, többtestű és egytestű hajókkal is lehet indulni.    

Az esélyesek között van ezúttal is a címvédő, tizenegyszeres győztes Litkey Farkas, aki csapatával az Evopro Katamadárral, az 1988-as Amerika Kupára épült hajóval indul. Egyik nagy riválisuk a 2012 óta 10:34 órás idővel abszolút rekorder, Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán lesz.    

Litkey Farkas a verseny sajtótájékoztatóján azt mondta, szinte biztosra veszi, hogy ismét rekordjavítás lesz, mivel a modern hajók sebességpotenciálja ezt még gyenge szélben is lehetővé teszi. Ha pedig végig jó szél fúj, akkor a győztes akár 4-5 óra alatt körbevitorlázhatja a tavat - tette hozzá.    

A versenyidő maximum 48 óra, az első három helyezett a Herendi Porcelánmanufaktúra által felajánlott díjakért is versenyez.

Az idei viadalon rajthoz áll az 1955-ben 10 óra 40 perces csúcsot felállító, és azt 57 évig tartó Nemere II-vel tulajdonosa, Láng Róbert, és a 118 éves Kishamis is, fedélzetén Hrehus Györggyel.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.