Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Idén nyáron is „Mozdulj Balaton!”

2014. június 28. 21:19 // Forrás: Orosz Ferenc
Három megye strandjain várják a mozogni vágyókat szombatonként.

A magyar tenger partján pihenő, de a nyaralás idején is mozogni vágyó emberek sokasága már megszokhatta: aktív és kellemes kikapcsolódást jelenthet a „Mozdulj Balaton!” strandi szabadidősport rendezvény sorozat. A helyi szervezők ebben az évben három megye 33 településén, összesen 36 strandon várják – általában szombat délutánonként – a szervezett keretek között sportolni szándékozókat. A 11. alkalommal meghirdetett programsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportügyekért Felelős Államtitkársága, 29 települési önkormányzat, 4 városüzemeltetési szervezet támogatásával, együttműködésével, a Balaton Fejlesztési Tanács szervezésében valósul meg. Az elmúlt évtized tapasztalatairól, az idei előkészületekről és programokról beszélt dr. Bóka Istvánt, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

– Tizenegy évvel ezelőtt, milyen céllal indították útjára a programsorozatot?
– Elsősorban a sportolási feltételek javítását, a meglévő pályák korszerűsítését, és a sportprogram kínálat bővítését szerettük volna elérni a programsorozat beindításával. Összességében elmondható, hogy az elképzeléseink mára már valóra váltak. Ma már minden résztvevő strandon legalább egy-egy homokos terület rendelkezésre áll, a kialakított homokos játszóhelyeken több sportág űzésére is alkalmas pályák, pályarendszerek jelölhetők ki. Az eszközparkot szinte teljesen lecseréltük az eltelt évek alatt (kapuk, hálótartó oszlopok) és minden strandra juttattunk vízben is elhelyezhető sporteszközöket. 2004-ben 9, a következő évben már 20, majd az azt követő évben pedig 30 strand kapcsolódott be a programsorozatba, és ezzel együtt folyamatosan nőtt a szervezett sportprogramok, és az azokon résztvevők száma is.

– Hogy alakul az idei pontos menetrend?
– A tavalyi évhez képest lényeges változást idén nem terveztünk. A felkészült helyi szervezőknek 9 helyi programnap szervezését határoztuk meg, ebből 7 alkalmat konkrétan is megadtunk. Július 5-e (szombat) lesz az első szervezett programnap, ahol a sportolni szándékozók igényei és pályák adta lehetőségek figyelembevételével kispályás foci, strandröplabda, strandkézilabda, tollaslabda, lábtenisz, petanque, valamint a vízben űzhető sportágakban lesz lehetőség versenyek szervezésére, indítására. Egészen augusztus 16-ig 7 szombaton ez a menetrend, és ezen kívül a helyi szervezők még két, szabadon választott időpontot is megadnak majd, ami jól bevált az eddigi tapasztalatok szerint. A programok az időjárás függvényében általában 14 órakor kezdődnek. A hét többi napján a strandra látogatók és sportolni szándékozók szabadon, kedvük szerint használhatják a pályákat. Augusztus 23-án, szombaton, a hagyományokhoz híven, Vonyarcvashegyen, a Lido strandon zárul az idei programsorozat, ahol szándékaink szerint minél több résztvevő strand egy-egy kispályás foci, strandröplabda és streetball csapata és két szenior versenyzője vesz részt a jubileumi, X. „Mozdulj Balaton!” Sporttalálkozón.

– Milyen újdonságokkal várják az idén az érdeklődőket?
– Fontos újdonság ebben az évben, hogy külön versenyeket hirdetünk a szenior korosztály képviselőinek. A 45 év felettieknek ügyességet igénylő, egyéni erőpróbákat állítanak össze a helyi szervezők, így például kiskapura rúgó és kosárra dobó verseny is lesz. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az idősebbek nem szívesen vesznek részt csapattagként a küzdelmekben, így azonban lehetőségük lesz arra, hogy ők is érmekért küzdjenek. Ráadásul az augusztusi sporttalálkozón a települési csapatokban két fővel képviseli majd magát ez a korosztály. A megújult fonyódi strandon, a vonyarcvashegyi Lido strandon és a balatonfüredi Kisfaludy strandon egy-egy tornapálya elemmel is készülnek a strandok, hogy még tovább bővíthessék a választékot. Az érdeklődők a nyújtót és a korlátot is kipróbálhatják ezeken a helyszíneken. Ugyancsak újdonságot jelent, hogy az idén szeretnénk szélesíteni azok körét, akik a sikeres sportolás után valamilyen díjat, emléket vihetnek haza, így az érmek mellett emléklapokat is átadnak a helyi szervezők.

- A Balaton mellett pihenők honnan szerezhetnek információt a programsorozatról?
– Évek óta működtetjük honlapunkat (www.mozduljbalaton.hu), melyen a legfontosabb tudnivalók (időpontok, sportágak, strandok, helyi szervezők és elérhetőségük stb.) megtalálhatók, illetve az elmúlt évek film- és képanyaga is megtekinthető. A három megyei napilap az előző évek hagyományainak megfelelően a hétvégi sportajánlókban idén is közli a résztvevő települések, illetve strandok listáját. A településekre szórólapokat is eljuttattunk, hogy minél több ember értesüljön a programsorozatról, Ha az időjárás is kegyeibe fogadja a rendezvényeket, és sokaknak szerezhet örömet a részvétel. Nevezési díj továbbra sincs, akik jól szerepelnek, ezúttal is érmet kapnak majd minden egyes hétvégén. A szezonzáró Sporttalálkozó legjobbjai pedig számos ajándékkal gazdagodhatnak.


A résztvevő települések megyék szerint

Veszprém
Balatonederics, Szigliget, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, Révfülöp, Balatonszepezd, Zánka, Balatonakali, Balatonudvari, Tihany, Balatonfüred (2 strand), Csopak, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő

Zala
Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök

Somogy
Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes (2 strand), Balatonőszöd, Balatonszárszó (2 strand), Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi, Siófok, Balatonvilágos

Az idei időpontok:
Július 5., 12., 19., 26.
Augusztus 2., 9., 16. + 2 program nap

A programnapok általában 14 órakor kezdődnek, a pontos időpontokról és a + 2 programnap dátumáról a helyi szervezőknél érdemes érdeklődni.

Augusztus 23.: Vonyarcvashegy, X. "Mozdulj Balaton!" Sporttalálkozó (a programsorozatban részvevő strandok csapatainak részvételével)

További információk: www.mozduljbalaton.hu

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.