Egyezik Gulyás és Tombor hitvallása

  • kézilabda
  • 2019.09.09
  • 07:30
Két klub, két vezetőedző – a látásmód viszont azonos. A hétvégén rajtoló másodosztályú kézilabda-bajnokságban a Telekom Veszprém U21 – élén Gulyás Péterrel –, illetve a Tombor Csaba vezette Veszprémi KKFT is javarészt saját nevelésű játékosokkal készül bizonyítani.

Szeptember 14-én, szombaton bemutatkoznak megyeszékhelyünk másodosztályú kézilabdacsapatai a bajnokság Nyugati csoportjában. Ennek kapcsán portálunk meg is kereste a két gárda – a Telekom Veszprém U21, illetve a Veszprémi KKFT – trénereit, miként élték meg a felkészülés tapasztalatait, illetve mit várnak a 2019/20-as bajnoki kiírásban zömében utánpótláskorú játékosaiktól.

Gulyás Péter elmondta, hogy a Telekom reménységei augusztus elején kezdték meg az alapozást jó kedvvel, nagy motivációval. Hozzátette, a szakmai vezetőség korántsem volt könnyű helyzetben, de annál nagyobb büszkeségben, ugyanis szám szerint négy tehetségük is szerepelt a magyar férfi ifjúsági kézilabda-válogatottal az észak-macedóniai U19-es világbajnokságon.

Gulyás Péter, a Telekom U21 vezetőedzője

– Hihetetlenül büszkék vagyunk Nagy Benedekre, Szuharev Levre, Kőhegyi Ákosra, illetve Melnyicsuk Viktorra ugyanis az ifjúsági világbajnokságon az előkelő ötödik helyen végeztek a honi gárdával. Igaz, némileg átírta ez a nemzetközi szereplés a felkészülésünket, de augusztus végére már összeállt a teljes brigádunk – árulta el.

A Telekom U21 edzője hozzátette, elismerés illeti Szűcs Bencét, Nkousa Dávidot, illetve Palasics Kristófot is, ugyanis a korosztályuknak megfelelő nemzeti együttesben nekik is feladatuk volt, melyet kétség kívül el is láttak.

A VKKFT háza táján már július végén megkezdték a kondicionálást. Tombor Csabától megtudhattuk, hogy fárasztó felkészülésen vannak túl a neveltjei: kemény terhelést kaptak, s nemcsak fizikailag, mentálisan is fejlődtek.

Tombor Csaba, a VKKFT vezetőedzője

– Egészen július vége óta szívvel-lélekkel készülünk a közelgő bajnoki rajtra. Igazán fárasztó felkészülést tudhatunk magunk mögött, de a fiatalok abszolút vevők voltak a munkára: testileg, lelkileg, s mentálisan is rengeteget fejlődtek, büszke vagyok rájuk – hangsúlyozta.

A szakemberek kérdésünkre elmondták, kifejezett céljuk volt az, hogy az alapozás során „kizökkenthessék” a fiatalokat a hazai mindennapokból, ezért is terveztek külföldi edzőprogramokat. A VKKFT Csehországba utazott egy hatcsapatos felkészülési tornára, amelyen az előkelő második helyen végzett. A Telekom U21 pedig Szerbiában pallérozódott tovább, s gyűjtött újabb ismereteket.

Az idei keretről mindkét edző hasonlóképp vélekedett: a távozók helyeit elsősorban saját nevelésű játékosokkal töltötték fel. Igazolt játékosok tekintetében a piros mezesekhez Zorán Ilics a NEKA-ból, Bodor Márk pedig a Barcelonából érkezett. A Tombor-gárda Miklós Gergőt Nagykanizsáról, Boros Balázst pedig Tatáról igazolta le.

– Több játékosunk is távozott, így ahogy tavaly is, idén is azt gondolom, hogy komoly feladat vár ránk: új csapatot kell építenünk. Nem lennénk profik, ha azt mondanám, hogy nem a bajnokság megnyerése az elsődleges célunk… Mégis én inkább úgy fogalmaznék, hogy szeretnénk, ha minél több fiatalunkat megismerné a magyar kézilabdasport – fejezte ki reményét Péter.

Aki Gulyás István szövetéghez való távozása után nemcsak szakmai igazgatóként, hanem vezetőedzőként is szerepel a Telekom-utánpótlás kötelékében.

– István helyét én, saját magam másodedzői feladatit pedig Momir Ilics vette át. Momóval karöltve mindketten teljes erőnkkel azon leszünk, hogy minél több tanítvány szerephez juthasson az első csapatnál, mind a bajnokságban, mind a SEHA-ligában. S annyit elárulhatok, csak a játékosok akaratán fog múlni, hogy ez eredménnyel meg is valósul e – fűzte még hozzá búcsúzásképp.

Éles József és Tombor Csaba

Tombor Csaba szerint a VKKFT szereplésében ott rejlik a meglepetés, de nem szeretne plusz terhet helyezni a fiatalok vállára, ezért is a fejlődést tűzte ki elsődleges célként.

– Mindössze négy felnőttkorú játékosunk lesz idén, ebből pedig két kapus. Ettől is szép ez feladatkör, ugyanis egy edzőnek a munkája sosem egyszerű. Értem ezalatt azt, hogy jelen helyzetben nem a végleges helyezésre kell még koncentrálnunk, hanem arra, hogy a fiataloknak segítőkezet nyújthassunk ahhoz, hogy felnőhessenek a feladathoz. Ami biztos: én maximálisan hiszek bennük – nyomatékosította zárásként a Jenővári-díjas, vagyis kiváló nevelőedzői munkájáért kitüntetett tréner.

Szeptember 14-én, szombaton mindét alakulat hazai pályán fog kezdeni az NB I/B Nyugati csoportjában. A tavalyi évadban kilencedik helyen végző Telekom U21 11.00 órakor a Tatai AC-t látja vendégül a DEVM Sportcsarnokban, míg az elmúlt idényben negyedik VKKFT 13.00 órakor a PEAC-cal találkozik a Március 15. utcai sportcsarnokban.