Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Ide tartozom! – Donát Máté

2019. augusztus 29. 9:30
Veszprém a szívem csücske! Éppúgy vártam már a felkészülést, akárcsak a lányok… Tavaly, illetve idén nyáron is több patinás, fővárosi, élvonalbeli klub is megkeresett, hogy örömmel fogadná, ha csatlakoznék edzőként az utánpótlás-bázisukhoz. Én azonban mégis a szülővárosomban maradtam…– árulta el a VFC USE női szakágának edzője, Donát Máté

– Abszolút szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis édesapám már negyvenhárom éve sportújságíróként is dolgozik az írott és elektronikus médiában , így már kisgyermekként is számos klasszis sportolóval, játékossal, illetve edzővel megismerkedhettem. Ennek köszönhetően elkapott a hév: már akkor éreztem, hogy futballista, vagy labdarúgóedző szeretnék lenni – elevenítette fel gyermekkori emlékeit megkeresésünkre a VFC USE jelenleg női szakágának lelkiismeretes edzője, Donát Máté.

Akitől azt is megtudhattuk, hogy a labdarúgás szeretetét, Donát Tamásnak köszönheti. – Egész kicsi voltam még, amikor apukám sokat segített, hogy a foci, a sport az életem része legyen. Szerelem volt első látásra, a futballnak élek azóta is! – hangsúlyozta az ifjabbik Donát, majd hozzátette: a Testnevelési Egyetemen szerezte alapdiplomáját testnevelő és labdarúgó szakedzői szakon, szeptembertől pedig már B-licences edzőképzésre is jár Kaposvárra. – Érdekesség, hogy oda járok vissza havonta tanulni, ahol az NB II-es csapatban futballozhattam – tette hozzá.

Az ifjú szakember elmondta, a VFC USE egykori férfi szakágvezetőjének, a „Bakony Maradonájának” is rengeteget köszönhet. – Rugovics Vendelnek sokat köszönhetek, ugyanis ő az a szakember, aki a játékos-, illetve edzőkarrierem kezdetén is mellettem állt, s bízott bennem. Már nagyon fiatalon – mindössze 22 évesen – lehetőséget biztosított arra, hogy bizonyítsam: trénerként is megállhatom a helyem. Egyből kiemelt korosztályokkal foglalkozhattam, úgy, hogy túl sok tapasztalatom egyébként nem is volt még akkoriban. Ennek első, igazi sikere az volt, amikor a ZTE Akadémia mögött a második helyen végeztünk az U15-ös fiú alakulatommal. Tavaly nyár óta viszont közös erőkkel szebbnél szebb eredményeket értünk el a klub női együtteseivel is.

A veszprémi leányok szakmai igazgatója a 2018/19-es bajnoki kiírásban egyébként kétségkívül minőségi munkát végzett, ugyanis U19-es alakulata (melyben szinte csak U16-os korosztályú hölgyek játszottak) az élvonal Észak-Nyugati csoportjában az előkelő második helyen végzett. Máté portálunknak nyomatékosította, a sikernek bizony ára is van.

– Nagyon hamar megtanultam, hogy a futball egy speciális közeg, ahol csak ritkán örülnek a kollégák a másik sikerének. Eleinte természetesen zavart, de mára már megtanultam kizárni az ilyen emberek véleményét: csak a munkára, s egymásra koncentrálunk – hangsúlyozta a szakember, majd hozzáfűzte, edzőkollégája, Weinhoffer Csaba áldozatos munkája is elengedhetetlen a sikerhez.

Ugyanis a VFC USE lány szakága kiemelt képzési központként szerepel a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kötelékében, így a leendő tehetségek folyamatos beépítésére szükség van. – Weinhoffer Csaba feladatköre az egyik legfontosabb az egyesületünkben. Ugyanis ahhoz, hogy fenntarthassuk a bázisunkat, minden évben kell Bozsik-, illetve kiemelt korosztályokat is versenyeztetnünk. Csaba háttérmunkája nélkül pedig ez szinte biztos, hogy nem valósulhatna meg – vélekedett.

A minőségi munkára visszakanyarodva: a szakágvezető Rugovics Vendel vezette U16-as leánycsapat már második esztendeje végez saját bajnoksága élén. Mátétól azt is megtudhattuk, az idei kiírásban minimálisan fordul majd a kocka, ugyanis Rugovics veszi át az U19-es gárda irányítását, míg Donát az U16-os csapat élére fog kerülni.

A fiatal edzőt tavaly és néhány hete is élvonalbeli klubok invitálták a fővárosba utánpótlás edzőnek, de mégis maradt a királynék városában. – Veszprém a szívem csücske! Éppúgy vártam már a felkészülést, akárcsak a lányok. Tavaly, illetve idén nyáron is több patinás, fővárosi, élvonalbeli klub is megkeresett, hogy örömmel fogadná, ha csatlakoznék edzőként az utánpótlás-bázisához. Én azonban mégis a szülővárosomban maradtam… Ugyanis ide tartozom! – zárta a beszélgetést Donát Máté, mielőtt búcsúzásképp még hozzáfűzte, nagy örömmel tölti el az is, hogy az alsóörsi óvodásokkal és iskolásokkal szintén sikerült megalapozni az ottani utánpótlás nevelés alapjait, amelyhez sok segítséget kapott a tóparti település vezetőitől.

vehirsport.hu
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.