Veszprém vagy Szeged? – pénteken rajtol az új idény

  • Telekom Veszprém
  • 2019.08.22
  • 11:09
  • MTI
A címvédő Telekom Veszprém és a Dabas pénteki mérkőzésével kezdődik a férfi kézilabda NB I új idénye.

Az erőviszonyok nem változtak az előző szezonhoz képest: a bajnoki címért a Veszprém és a Szeged versenyfutása várható, a bronzéremre pedig a Tatabánya esélyes.

David Davis vezetőedző októberi kinevezése óta ismét remekül teljesítenek a veszprémiek, és bár a Magyar Kupa-döntőt elveszítették, visszahódították a bajnoki elsőséget, és finálét játszottak a Bajnokok Ligájában. Mikler Roland távozása, illetve Nagy László és Momir Ilic visszavonulása bizonyára komoly vérveszteség számukra, de az érkezők névsora még jelentősebb. A kapus Székely Márton a Tatabányától, a szerb Vladimir Cupara a lengyel Vive Kielcétől érkezett. Tavaszig a BL-címvédő macedón Vardar Szkopjét erősítette a brazil beálló, Rogério Moraes Ferreira, valamint a montenegrói balátlövő, Vuko Borozan. Jobbátlövő-posztra igazolták a lengyel Pawel Paczkowskit a Kielcétől, és az egyiptomi Jahja Kaled Omart az SC Zamalektől. Az átigazolási piac nyári slágere a balátlövő és irányító poszton is bevethető dán Rasmus Lauge Schmidt megszerzése. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézilabdázót az előző idényben a német élvonal legjobb játékosának választották.

A dunántúliak helyzetét nehezíti, hogy az NB I és a BL mellett ismét rajthoz állnak a SEHA Ligában, tehát párhuzamosan három sorozatban kell helytállniuk.

A Szeged a legutóbbi szezonban hónapokig kiválóan szerepelt, a januári világbajnokságot követően azonban fokozatosan visszaesett. A csapatot továbbra is Juan Carlos Pastor vezetőedző irányítja, a keretből viszont távozott Balogh Zsolt, Pedro Rodríguez és Marin Sego. Komoly erősítésnek tűnik a Veszprémtől megszerzett kapus, Mikler Roland, a Paris Saint-Germaintől érkezett horvát jobbátlövő, Luka Stepancic, és a Rhein-Neckar Löwentől igazolt szerb jobbszélső, Bogdan Radivojevic is. A Tatabányáról szerződtetett beálló, Rosta Miklós némileg tehermentesítheti Bánhidi Bencét, aki Achilles-ín-fájdalmak miatt csapata horvátországi és franciaországi túráját is kihagyta a felkészülési időszakban.

A két BL-résztvevő december 7-én Veszprémben, április 11-én pedig Szegeden játszik egymással.

Tatabányáról Rosta és Székely mellett Demis Grigoras és Jakov Vrankovic is távozott, érkezett viszont Balogh Zsolton kívül többek között három válogatott játékos: a jobbszélső Hornyák Péter, a jobbátlövő Ancsin Gábor és a kapus Borbély Ádám, így a csapat sorozatban hatodszor lehet bronzérmes a bajnokságban, és ismét jó eredményt érhet el az EHF Kupában.

A férfi NB I lebonyolítása az előző szezonokhoz képest változatlan: a 14 csapat körmérkőzéses rendszerben játszik 26 fordulót, majd az alapszakasz első és második helyezettje vívja a döntőt május 21-én és 24-én. December közepe és január vége között szünetel a bajnokság a januári, svéd-norvég-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság miatt.

A férfi bajnokság mezőnye: Balatonfüredi KSE, Budakalász, Csurgói KK, Dabasi KC VSE, Eger SZSE, Ferencvárosi TC, Grundfos Tatabánya KC, HE-DO B. Braun Gyöngyös, Mezőkövesdi KC, MOL-Pick Szeged, Orosházi FKSE-Linamar, Sport36-Komló, Telekom Veszprém, Váci KSE

Az eddigi bajnokok:
26-szor: Veszprém
15-ször: Bp. Honvéd
12-szer: Elektromos
9-szer: Újpest
5-ször: Bp. Spartacus
4-szer: Tatabánya, Munkás TE
3-szor: Győr, Bp. Vörös Meteor, Csepel, Szeged
2-szer: VM Közért, MAFC, VII. ker. Levente Egylet, VAC
1-szer: Dunaferr SE, Debreceni Dózsa, Bp. Vasas, Belvárosi TVK

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2019/20
1. Telekom Veszprém 12
2. Mol-Pick Szeged 8
3. FTC 6
4. Dabasi KC 5
5. BKSE 5
6. Gyöngyös 4
7. Csurgói KK 3
8. Eger 3
9. Grundfos Tatabánya 2
10. Mezőkövesdi KC 1
11. Komló 1
12. Budakalász 0
13. Orosházi FKSE 0
14. Váci KSE 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 18. 07:25
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája B csoport, 2019/20
1. Telekom Veszprém 2
2. Vardar 2
3. Porto 2
4. Kiel 1
5. Vive Kielce 1
6. Montpellier 0
7. Meskov Breszt 0
8. Motor Zaporozsje 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 16. 23:12
tovább »
Férfi kézilabda SEHA-liga B csoport, 2019/20
1. Telekom Veszprém 6
2. PPD Zagreb 3
3. Eurofarm Rabotnik 3
4. Szpartak Moszkva 0
5. Meshkov Breszt 0
6. Metaloplastika 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 16. 23:13
tovább »