Alkotni a jelenben, de látni a jövőt

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2019.07.04
  • 13:48
Hogy mire vagyok a legbüszkébb az elmúlt idényből? Inkább kire, pontosabban kikre: a játékosainkra, mert szívvel-lélekkel dolgoztak, de ami még fontosabb, valódi közösséget alkottak! – mutatott rá Naményi Miklós, a bajnoki ezüstérmes Hoya-Pannon Egyetem Veszprém ügyvezetője egy igazán lényeges tényezőre, az összetartás erejére.

Képzeljük magunkat – ha csak egy pillanatra is – a vasárnapi ebédhez megterített asztalunkhoz. Vegyünk egy mély levegőt, hagyjuk, hogy a finom, ropogós rántott hús és a nagymama receptje alapján elkészített varázslatos krumplipüré illata átjárja a lelkünket.

Nyugodjanak meg, nem szakácskönyvet készülök írni, inkább csak egy egyszerű hétköznapi példával szeretnék élni: az ebéd bizony akkor is finom lesz, és akkor is jól fog esni, ha éppen nem kerül fel a húsra egy fél citromkarika, vagy a pürére néhány levél petrezselyem.

Ugyanis a hangsúly nem az utolsó mozzanatra helyeződik, hanem az olykor fáradtságos, de mindig szeretetteljes munkára, amellyel elkészítik. Nem történt ez másképp a férfi kosárlabda másodosztály Piros csoportjában szereplő Hoya-Pannon Egyetem háza táján sem a 2018/19-es bajnoki kiírásban: a „díszítésen” kívül mindent tökéletesen végeztek.

– Már a felkészülésünk alatt érződött, hogy hála Istennek, nagyon erős kis csapatunk lesz. S ahogyan sorra csak jöttek a jobbnál jobb eredmények, úgy jött meg egyre csak az étvágyunk is – reagált a vehirsport.hu megkeresésére Naményi Miklós, az egyesületet működtető gazdasági társaság ügyvezetője, akitől azt is megtudhattuk, hogy nem a feljutás volt az elsődleges céljuk az elmúlt idényben.

– Ha magad elé helyezel egy óriási célt, de nem számolsz a lépcsőfokokkal, könnyen megeshet, hogy idő előtt elbotlasz! – hangsúlyozta.

– Viszont, ha lépcsőről lépcsőre lépkedsz, figyeled a fokokat, akkor talán még az is megeshet, hogy felérsz arra a bizonyos csúcsra. Ez a mi hitvallásunk, alkotni a jelenben, de látni a jövőt, ahová el akarunk jutni.

Nos, ez a fajta hozzáállás kétségkívül jó ómennek bizonyult a bakonyi „óriások” számára, hiszen ha a bajnokság alapszakaszára visszatekintünk (amelynek egyébként az élén is végeztek), láthatjuk, hogy huszonegy (!) mérkőzést nyertek meg sorozatban úgy, hogy nem botlottak, sőt még a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupát is behúzták mellé.

Szokták is mondani, hogy bizony addig jó, amíg megy a szekér: a rájátszásra emlékezve pedig nemhogy ment, szinte szárnyalt. A Hoya egészen a döntőig menetelt, ahol aztán egy régi „mumus”, az alapszakasz győzelmi sorozatát is megtörő oroszlányi OSE Lions együttesével küzdött meg.

A pályaválasztói jog az alapszakasz-diadal révén a veszprémi gárdának kedvezett, az viszont már kevésbé, hogy a bajnoki cím sorsa mindösszesen két győzelemig tartó ütközetben dőlt el. Hiszen bármennyire is fáj kimondani, a Veszprém úgymond mennyből a pokolba jutott: előbb a hazai, utóbb az idegenbeli ütközeten is alulmaradt.

– A szívem szakadt meg az utolsó két mérkőzésünk alatt… De még véletlenül sem az eredmény miatt! Azt fájt látni, azért sajnáltam őket, mert próbálkoztak, beleadtak apait-anyait, de bármivel is kísérleteztek, nem sikerült nekik. Ha el kellene mondanom, hogy mire vagyok a legbüszkébb az elmúlt idényben, akkor inkább úgy kellene fogalmaznom, hogy kire, pontosabban kikre. Rájuk! A játékosainkra, mert szívvel-lélekkel dolgoztak, de ami még fontosabb, valódi közösséget alkottak!

– Képesek lettek volna meghalni egymásért a pályán, megdolgoztak a döntő minden egyes percéért. De be kellett látnunk, hogy ahol munka folyik, ott bizony hibák is akadnak. Viszont tanulni tanultunk belőlük, jövőre pedig még felkészültebbek leszünk – húzta alá a szakember.

Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy amit egy játékos, vagy épp szurkoló sikertelenségnek élhet meg, az nem feltétlenül eredménytelenség is. Fel-fel röppent a „hír”, hogy a kosarasok saját jövőjüket féltve – miként az élvonalban már nem lenne rájuk szükség – szándékosan „engedték el” a feljutást.

Az ügyvezető azonban kérdésünkre őszinte mosollyal az arcán lényegre törő választ adott: – Erről természetesen szó sincs! Kifejtette, hogy még az elődöntő előtt külön megegyeztek a játékosaikkal, s fixálták a szerződéseiket a 2019/20-as idényre is.

– Minden egyes játékosunknak kétéves szerződése volt aláírva pontosan azért, hogy ilyen probléma még véletlenül se vetődhessen fel. Sőt, ha a feljutás sikerül, kötelező lett volna a maradásuk! Így pedig, hogy maradtunk a másodosztályban, opcionálisan dönthettek arról, hogy itt folytatják a pályafutásukat, vagy épp búcsúznak tőlünk – árulta el Naményi, majd hozzátette, hogy ez természetesen a következő kiírásban sem lesz másképp.

S talán az effajta korrektségüknek is hála, hogy a királynék városa bizony felkerült a honi kosárlabda-térképre. Miklós elmondta, hogy a játékosok akarnak a városunkban kosárlabdázni, a gárda „munkás magja” pedig együtt marad. Arról nem is beszélve, hogy az új igazolások is örömmel érkeznek majd.

– A hátvéd és bedobó poszton is bevethető Medve Máté a paksi Atomerőmű SE kötelékéből érkezik hozzánk. A főként négyes poszton szuperáló Czirbus József Jászberényből helyezi át a székhelyét Veszprémbe. Az ifjú, de annál tehetségesebb korosztályos válogatott Füzi Róbert pedig a Soproni MAFC-nak intett búcsút a kedvünkért – tudatta portálunkkal a vezető.

Aki megsúgta azt is, hogy lesz még egy igazolásuk az elkövetkezendő idényre, de a tehetség válogatottbeli elfoglaltsága miatt a papírmunka még hátravan.

Ez volt az első év, amikor embereket igazoltunk, nem pedig játékosokat! Akik tehetséges, munkás, jó emberek, de valamilyen oknál kifolyólag eddig háttérbe szorultak. Ugyanis szeretnénk, ha nálunk kibontakozhatnának, s talán majd jövőre, együtt emelhetnénk magasba azt a bizonyos bajnoki trófeát! – búcsúzott tőlünk eme sokatmondó szavakkal az ügyvezető, Naményi Miklós, akinek egyesülete nemrégiben a Decathlon B33 Tour 2019-es bajnokságának győzelmével azt a bizonyos „díszítést” is felhelyezte a „tányérra”!