Negyedszer BL-ezüstérmes a Telekom Veszprém

  • Telekom Veszprém
  • 2019.06.02
  • 19:42
Mindent beleadott a Telekom Veszprém, de nem tudta megállítani az északmacedón Vardar Szkopjét a Bajnokok Ligája kölni döntőjében.

A legszebb, a legnagyobb álmaink beteljesítéséért lépett pályára vasárnap este a húszezres kölni Lanxess Arénában a Telekom Veszprém, amely a férfi kézilabda Bajnokok Ligája fináléjában a 2017-es győztes Vardar Szkopjéval csapott össze a végső sikerért.

Azzal, hogy a Veszprém a szombati elődöntőben három góllal legyőzte a lengyel bajnok Kielcét, 2002, 2015 és 2016 után története során negyedszer jutott el a legrangosabb klubsorozat fináléjáig, de a legfényesebb érmet ezidáig nem tudta elcsípni. David Davis is különleges rekord beállítására készült, hiszen Talant Dujsebajev után ő lehetett a második, aki játékosként és edzőként is felér a csúcsra a BL-ben. Egy mutatóban viszont már a kezdő sípszó előtt élre álltak az Építők, akik szombaton sorozatban a tizenkettedik sikerüket érték el a „királykategóriában”, amire korábban soha senki nem volt képes.

Természetesen a kedvenceihez mindig hű veszprémi tábor is átérezte, hogy a mai nap arany betűkkel íródhat az 1977-ben alapított klub históriáskönyvébe. Mind Kölnben, mind Veszprém, sőt, szerte az egész országban hamisítatlan kézilabdaláz ütötte el a fejét. Elképesztő várakozás előzte meg a csúcsderbit, egyben Nagy László, Momir Ilics és Mikler Roland búcsúmeccsét.

Bombaként robbant a hír vasárnap délelőtt, hogy az elődöntő után a vállát fájlaló Nagy László és a lábsérülést szenvedő Sterbik Árpád is vállalja a játékot. Pontosabban: mindketten tagjai voltak a tizenhatos meccskeretnek. A rivális szintén nevezte Igor Karacicot, aki a Barca elleni elődöntő hajrájában csak bicegve tudta elhagyni a pályát. Továbbra is hiányzott viszont a soraikból a Veszprémmel is hírbe hozott Vuko Borozan.

A sors fura fintora: az első gólt a következő évadtól már a királynék városában pattogtató Moraes jegyezte. Gyorsan jött a válasz Mackovsektől, Tönnesen bombájának hála pedig a vezetést is sikerült megszerezni. Cupic hetesből becsapta Miklert, Miloszavljev viszont bemutatta az első védését, s Gyibirov sem tétlenkedett elöl. Szerencsére Tönnesen második átlövése is sikeresnek bizonyult (7. perc: 3-3).

Moraes és Mackovsek gólját két szkopjei követte. Sőt, a plusz háromért is támadhattak, de Mikler résen volt, majd Blagotinsek villant. Siskarjov gólt lőtt, a következő akciónál pedig rosszul lépett, s nem is tudta folytatni a játékot. Moraest továbbra sem sikerült tartani, háromra nőtt a különbség a 14. percben (8-5).

Nagyon kellett Nilsson duplája, de a hátsó alakzat megingásai miatt így sem sikerült közelebb lopódzni. Manaszkov lövését hárította Miloszavljev, Nagy érkezett, de Kristopanst ő sem tudta feltartóztatni (19. perc: 11-7). Ilics lövése végre beakadt, Mikler pedig kispárgázta Karacicét. Mahé biztos kézzel értékesített hetesével sikerült kettőre zárkózni, de csak ideiglenesen, Sztojlov és Skube is mattolta Miklert (22. perc: 13-9).

Nagy bombája is a hálóban kötött ki, ám sajnos ez sem lendítette át az övéit a holtponton. Sorrendben Sztojlov, Kristopans, majd Ilics kisbüntetését kihasználva Skube is eredményes volt – hidegzuhany a félidő hajrájára: hattal ment a Vardar (27. perc: 16-10). Lékai szépített, s Manaszkov is így tehetett volna, ha nem állta volna útját ismét Miloszavljev. Többször már nem zörrentek a hálók, ötgólos különbségnél mehettek pihenni a finalisták.

A második felvonás elején már az „összedrótozott” Sterbik állt a magyar rekordbajnok kapujában, a szélekre pedig Strlek és Gajic érkezett. Hiába zúgott elemi erővel az Építők, építők! rigmus, Karacicot ez mit sem zavarta. Nenadics is feliratkozott a gólszerzők közé, Sterbik pedig ott folytatta, ahol egy nappal korábban abbahagyta: bravúrral védett! Mahé második hetese is bement. A túloldalon Blagotinseket kiszórták két percre, de Sterbik túljárt Karacic eszén, ahogyan a gyors kontra végén Nenadics is Miloszavljevén. Újabb labdaszerzésből indulva Nenadics került helyzetbe, s alakította 17-15-re az állást. Cupic a kapufára ejtett, Kristopans fölé lőtt, nem úgy, mint Tönnesen, aki pontosan célzott.

Időt is kért Parrondo mester, aki Gedbant küldte be Miloszavljev helyére. Az algériai portás rögtön le is tette névjegyét, miután lábbal hárította Nenadics kísérletét. Blagotinseket is kiszórták a németek, Moraes és Karacic pillanatok alatt visszaállította a háromgólos differenciát. Lékai és Gyibirov pengeváltása után Tönnesen köszönt be harmadszor. Mahé és Cupic is bevágta a maga büntetőjét, s Gajic is feliratkozott a gólszerzők közé (48. perc: 21-20).

Egál helyett – Moraes passzív jelzésnél eleresztett pimasz ejtésével – ismét az északmacedónok léptek el kettővel. Gedban kétszer is hárított, míg Kristopans sikeresen átlőtte a veszprémi falat. Mahé két hetest is hálóba vágott, melyek között Cupic is értékesítette magáét (54. perc: 24-22). Öttel a vége előtt David Davis kért időt, Mahé pedig a hatodik büntetőjét jegyezte. Kristopans átlövése is a gólvonal mögött landolt, aztán két elrontott Telekom-támadás után Cupic pattintotta a hálóba a játékszert (58. perc: 26-23). Nenadics még életben tartotta a reményeket, amiket Cupic szertefoszlatott a hetesével. 27-24-es sikerével a Vardar Szkopje nyerte a BL-t, a Veszprém negyedik nekifutásra is ezüstérmes lett. Az eredményhirdetésnél így is hangosan zúgott a Szép volt fiúk! a drukkerektől.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, döntő:
HC Vardar–Telekom Veszprém 27-24 (16-11)
Köln, 20 ezer néző. Vezette: Geipel, Helbig (németek).
Vardar: Miloszavljev – Siskarjov 1, Kristopans 4, Moraes 6, Skube 3, Karacic 3, Gyibirov 3. Csere: Gedban (kapus), Kalaras, Cupic 5 (4), Kiszeljov, Sztojlov 2, Dissinger .Vezetőedző: Roberto Garcia Parrondo.
Veszprém: Mikler – Mahé 6 (6), Tönnesen 4, Blagotinsek 1, Mackovsek 2, Terzic, Manaszkov. Csere: Sterbik (kapus), Marguc, Nilsson 2, Ilics 1, Nagy L. 1, Lékai 2, Nenadics 4, Strlek, Gajic 1. Vezetőedző: David Davis.
Kiállítások: 4, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 6/6.

Nyilatkozatok ITT.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2019/20
1. Telekom Veszprém 12
2. Mol-Pick Szeged 8
3. FTC 6
4. Dabasi KC 5
5. BKSE 5
6. Gyöngyös 4
7. Csurgói KK 3
8. Eger 3
9. Grundfos Tatabánya 2
10. Mezőkövesdi KC 1
11. Komló 1
12. Budakalász 0
13. Orosházi FKSE 0
14. Váci KSE 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 18. 07:25
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája B csoport, 2019/20
1. Telekom Veszprém 2
2. Vardar 2
3. Porto 2
4. Kiel 1
5. Vive Kielce 1
6. Montpellier 0
7. Meskov Breszt 0
8. Motor Zaporozsje 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 16. 23:12
tovább »
Férfi kézilabda SEHA-liga B csoport, 2019/20
1. Telekom Veszprém 6
2. PPD Zagreb 3
3. Eurofarm Rabotnik 3
4. Szpartak Moszkva 0
5. Meshkov Breszt 0
6. Metaloplastika 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 16. 23:13
tovább »