Végleg megtört a Kielce elleni átok – BL-döntős a Veszprém!

  • Telekom Veszprém
  • 2019.06.01
  • 16:54
A tizenkét gólig jutó Nenadics vezetésével legyőzte a lengyel bajnok Kielcét, s története során negyedszer Bajnokok Ligája döntőbe jutott a Telekom Veszprém.

Egy év „száműzetés” után, 2002, 2003, 2006, 2014, 2015, 2016 és 2017 után nyolcadszor verekedte be magát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjébe a Veszprém, amely 2002-ben, 2015-ben és 2016-ban finálét is játszott a sorozatban, s szerzett mindhárom évben ezüstérmet. 2010 óta rendezik négyes döntős rendszerben a viadalt, amelynek azóta minden évben Köln ad otthont. Az idei tehát a jubileumi, tizedik négyes döntő a gigantikus, húszezres Lanxess Arénában, ahol ötödször szállt harcba a végső sikerért a veszprémi kézilabdacsapat. Rutinos, visszatérő résztvevőnek számítanak természetesen a bakonyi drukkerek is, akik közül óvatos becslések szerint is ötezren látogattak el Németország negyedik legnagyobb városába.

A szombati első elődöntőben a lengyel bajnok Kielce várt a mieinkre, amelyet a csoportküzdelmek során hazai pályán és idegenben is sikerült legyűrni. Máig fájó emlék viszont a 2016-os finálé, amelyet a Javier Sabaté vezette Veszprém kilencgólos előnyről bukott el Talant Dujsebajev fiai ellen.

Az utolsó tizenegy BL-mérkőzését egyaránt megnyerő, a magyar bajnokság trónját is visszafoglaló Telekom a legerősebb összeállításában várta a találkozót, a lengyelek viszont nélkülözték rutinos csapatkapitányukat, Michal Jureckit.

„Szervusztok magyarok, hello veszprémiek!” – köszöntötte Mosonyi József szpíker a piros mezes híveket húsz perccel a kezdő sípszó előtt, akik azonnal be is mutatták, miként szól az „Építők, építők” rigmus a Lanxessban. Hogy miként? Úgy, olyan hangerővel, ahogy ebben a csarnokban korábban talán még sosem.

Nyitott védekezéssel rukkoltak elő a lengyelek, de Blagotinseket nem tudták feltartóztatni. Remek ütemű labdaszerzést követően Strlek is betalált, majd Sterbik hárítása után Gajic váltotta gólra a megítélt hetest. Rendkívül éles, koncentrált produkciót láthattunk a magyar rekordbajnoktól. Jachlewski kiállítását kihasználva Nenadics lőtt üres kapura. A Veszprémbe tartó Csupara is védett, ebből indulva a 6. percben Alex Dujshebaev jegyezte a sárga-kékek első gólját (4-1). Az idény végén visszavonuló Nagy bombáját újabb Sterbik-bravúr követte, Jachlewski viszont nem hibázott. A folytatásban is parádéztak a hálóőrök: Csupara Gajic húzását, Sterbik pedig Janc hetesét hárította. A csereként beállt Kules nagy bombát „ragasztott” a bakonyi hálóba, amire Strlek és Nagy révén kettővel felelt a Telekom (13. perc: 7-3).

Bár Sterbik továbbra is remekelt, pillanatok alatt kettőre zárkózott a Kielce. Strlek fontos pillanatban értékesítette helyzetét, a rivális ugyanis rendezni tudta védekezését. Két eladott labda után Dujshebaev és Mamic is betalált, ráadásul utóbbi rálépett az ötvenhét százalékos hatékonysággal védő Sterbik lábára, aki nem is tudta folytatni a játékot. A csereként beállt Mikler védéssel mutatkozott be, Moryto kontrájánál azonban tehetetlennek bizonyult. Héttel a játékrész vége előtt Fernandez vezetéshez juttatta az övéit, ami azonnal időkérésre sarkallta Davis mester (8-9).

Az egyre jobb formába lendülő Csupara Tönnesen löketét is kitolta, Dujshebeav kettőre növelte együttese fórját. A következő Tönnesen-kísérlet már beakadt, ahogyan Jurkiewicé is. Nagy szükség volt Gajic pontosan helyezett labdájára és Mikler blokkjára is. Nagy adok-kapok zajlott a végjátékban. Ilics egyenlítése minden veszprémi hívet talpra ugrasztott (26. perc: 11-11). Karaljok és Lékai pengeváltása Strlek vette vissza az előnyt. Mamic aztán egyenlített, sőt, Mikler is kellett ahhoz, hogy egállal mehessenek pihenni a felek.

Két-két gyors góllal kezdődött a második felvonás. Csupara Gajic büntetőjét is védte, de a kipattanót bevágta a klasszis szlovén jobbszélső. Honfitársa, Blagotinsek is megvillant, hosszú idő után ismét kettővel ment a Telekom (37. perc: 17-15). Dujshebaev negyedszer, Nenadics harmadszor is betalált. Elég volt néhány kisebb védelmi megingás, s Karaljok vezetésével egyenlített is a Kielce (18-18).

Strlek a kapufát találta el hetesből, ráadásul Blagotinseket – videóelemzés után – piros lappal kiállították arcra ütésért. Dujshebaev tett róla, hogy maradjon a létszámazonosság. Ennek ellenére is kapus nélkül támadott a Kielce, ám pontatlanul. Ezt pedig könyörtelenül kihasználták a mieink: Nenadics két, Gajic pedig egy gólt lőtt üres kapura (42. perc: 22-18).

Karaljok lendítette át az övéit a holtponton, veszprémi oldalon pedig Nenadics kapott szárnyakra. A szerb zseni akcióból és hetesből sem hibázott (24-20). Az viszont aggodalomra adott okott, hogy Nagy bal válla megsérült egy ütközést követően. A túloldalon Cindric kapta el a fonalat, aki négyet lőtt zsinórban. Nenadicsot persze nem érhette utol, aki már kilencnél járt (48. perc: 28-24).

Ahogyan ezen a szinten az természetes, hátradőlni ekkor sem lehetett. Dujshebaev hetesével és Janc duplájával pillanatok alatt felzárkózott az ellenfél. Kritikus pillanatokban Nenadics lőhetett újabb hétméterest, ami a kapufa segítségével a hálóban landolt (53. perc: 29-27). Dujshebaev is értékesítette a büntetőt, amire Tönnesen akcióból felelt. Terzicet kiszórták két percre az északmacedón játékvezetők, ám Mikler óriásit védett. Nenadics újabb értékesített hetessel koronázta meg teljesítményét.

A Dujsebajev-csapat ekkor már nem tudott megújulni. Kettő perc sem volt vissza, amikor Lékai révén már négy volt közte (32-28). Janc gólja már csak a szépségtapaszt jelentette az övéinek. Az utolsó veszprémi gólt a mieink legjobbja, Nenadics jegyezte, aki így tizenkettővel zárt. A 33-30-as végeredményt pedig Moryto állította be.

A Veszprém bejutott a vasárnapi fináléba, ellenfele a Barca és a Vardar párharcának győztese lesz.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő:
Telekom Veszprém–PGE Vive Kielce 33-30 (13-13)
Köln, 20 000 néző. Vezette: Nikolov, Nacsevszki (északmacedónok).
Veszprém: Sterbik – Gajic 5 (1), Nagy L. 3, Blagotinsek 2, Lékai 4, Mackovsek, Strlek 4. Csere: Mikler (kapus), Terzic, Nenadics 12 (3), Ilics 1, Nilsson, Mahé, Tönnesen 2. Vezetőedző: David Davis.
Kielce: Csupara – A. Dujshebaev 7 (2), Janc 3, Karaljok 5, Mamic 2, Jurkiewicz 1, Cindric 5. Csere: Ivic (kapus), Jachlewski 1, Kules 3, Aguinagalde, Fernandez 1, Moryto 2, K. Lijewski. Vezetőedző: Talant Dujsebajev.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/2.

Nyilatkozatok ITT.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2019/20
1. Telekom Veszprém 12
2. Mol-Pick Szeged 8
3. FTC 6
4. Dabasi KC 5
5. BKSE 5
6. Gyöngyös 4
7. Csurgói KK 3
8. Eger 3
9. Grundfos Tatabánya 2
10. Mezőkövesdi KC 1
11. Komló 1
12. Budakalász 0
13. Orosházi FKSE 0
14. Váci KSE 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 18. 07:25
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája B csoport, 2019/20
1. Telekom Veszprém 2
2. Vardar 2
3. Porto 2
4. Kiel 1
5. Vive Kielce 1
6. Montpellier 0
7. Meskov Breszt 0
8. Motor Zaporozsje 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 16. 23:12
tovább »
Férfi kézilabda SEHA-liga B csoport, 2019/20
1. Telekom Veszprém 6
2. PPD Zagreb 3
3. Eurofarm Rabotnik 3
4. Szpartak Moszkva 0
5. Meshkov Breszt 0
6. Metaloplastika 0
utolsó módosítás 2019. szeptember 16. 23:13
tovább »