A rájátszásra hangolva…

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2019.03.28
  • 07:58
  • veszpremkosar.hu
A már biztos alapszakasz-győztes Hoya-Pannon Egyetem Veszprém a március 31-ei (vasárnap, 18 óra) utolsó fordulóban a negyedik helyen álló Nyíregyházához látogat.

A mieink múlt héten biztosították be a végső diadalukat a másodosztályú liga első körében, ehhez arra volt szükség, hogy felőröljék – a csatát egy ideig nyílttá tett – Vasas Akadémia ellenállását (92-76). A mérkőzést eleinte kiegyenlített küzdelem jellemezte, a parketten nagy csata zajlott, a „festékben otthonosan” mozgott fővárosiak nem tettek le arról, hogy meglepetést szerezzenek. Nemhogy leszakítani nem lehetett őket, de a vezetést is átvették, az éllovason érződött, hogy az ősz óta tartó versenyidőszak sokat kivett belőlük. A gyorsabb piros-kékek kihasználták, hogy a kisebb hullámvölgyükben ziccereket rontottak, kimerült gárda benyomását keltették. Aztán a híveik biztatásából pluszenergiát nyertek, s ha „berozsdásodva” is, de a nagyszünetig nyúlfarknyi előnyre tettek szert. A fordulás után helyén volt a szívük, magabiztosabbak lettek, az ellenfél hiába dominált a palánkok alatt, lendületbe kerültek. Madár András ismét hátára vette a csapatát, a vezérletével összekapták magukat a bakonyiak: elkezdték olvasni a mind több hibával „tüsténkedett” rivális játékát. Állandósult a tíz pont feletti különbség, visszaesett az angyalföldiek dobóformája, a találkozót uralt veszprémiek később húsz ponttal húztak el. Mérész-mester a hajrában mindenkinek szereplési lehetőséget adott, és a cserék segítségével sikerült „bedarálni” a riválist.

Nyíregyházán zárja az alapszakaszt a Hoya

Az évadban csak egy vereséget számláló Szabó Péterék hétvégén az NB I/B Piros csoport záró körében a Nyíregyháza Blue Sharks vendégei lesznek, akik negyedik helyről várhatják a felsőházi play-offot. Vagyis, ahogy mi, az előttünk álló bajnokin ők sem tudnak javítani, vagy rontani az aktuális pozíciójukon. Ez azt jelenti, hogy a műhelyünk a rájátszás nyitó fordulójában a nyolcadik helyezettel (…amely lehet a Pécsi VSK-Kronosz Kiadó, a Budafoki KK, az MTK Törökbálint és a MEAFC-Miskolc), míg az alföldiek az ötödik BKG-Príma SE-vel mérik össze az erejüket. Az összecsapás ebből kiindulva nem lesz kulcsfontosságú. A pontvadászatban tizennyolc győzelemnél és hét vereségnél járó vetélytárs az otthonában tíz–kettes mérleget mutat, tőlük csak a második MAFC (77-93) és a harmadik Oroszlányi SE Lions (85-89) távozott győztesen. A mieink karácsony előtt (99-83), majd a dr. Hepp Ferenc-emlékkupa februári döntőjében (84-67) győzték le a Michael Harmon, Czura Attila, Bazsó Brúnó, Tóth Gergely és Bús Iván nevével fémjelzett alakulatot – amellyel a bajnoki elődöntőben is összefuthatnak.

– Testileg és lelkileg is megterhelő időszakon vagyunk túl, különböző okok nehezítik a felkészülésünket (…persze, nagyon rosszra nem kell gondolni – a szerk.), egyelőre nem tudom megmondani, hogy Nyíregyházán ki lesz bevethető, ki és mennyit játszhat – jegyezte meg Mérész Csaba vezetőedző. – Sok kérdőjel van a fejemben; összességében nem vagyunk könnyű helyzetben. Már csak ezért is: óvatosan állunk a derbihez. A keretünkben többen bajlódnak kisebb sérüléssel, amik pihentetést igényelnek. Ám azért teljes kerettel kelünk útra. A kezdőötös tagjait próbálom majd valahogy pihentetni. Erre most van némi időnk, mert így is, úgy is elsők maradunk. Ennek okán az elmúlt napokban főként magunkkal foglalkoztunk, szerettük volna a saját problémáinkat kezelni. Ezúttal is nehéz mérkőzés vár ránk, a veszélyes ellenfél nem véletlenül tartozik a tabella élmezőnyéhez. Eddig mindenki megizzadt náluk. Azt gondolom, hogy ellenünk ők is kettőzött erővel küzdenek majd. De mi sem akarunk rontani az idénybeli mérlegünkön. Ismerjük őket, tudjuk, hogy mik az erősségeik és a gyengéik, nehéz munka vár hát ránk. Bízom benne, hogy a pályán pozitív reakciókat kapok vissza a srácoktól. Lényeges lesz a dobóforma, aztán hogy minél kevesebb eladott labdánk legyen, a lepattanó-szedésben javuljunk és gyorsan járjon a labda. Jó lenne a saját ritmusunkban játszani. Amennyiben végrehajtjuk a megbeszélteket és stabil teljesítményt nyújtunk, lesz esélyünk a győzelemre.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 2018/19
1. Hoya-Pannon Egyetem Veszprém 50
2. MAFC 50
3. OSE Lions 46
4. Nyíregyháza Blue Sharks 45
5. BKG-Príma SE 44
6. Budapesti Honvéd SE 41
7. Vasas Akadémia 40
8. PVSK-Kronosz Kiadó 35
9. MTK Törökbálint 35
10. BUDAFOK 35
11. MEAFC-Miskolc 34
12. Nagykőrösi Sólymok KE 34
13. OMNIA Pub & Food Békés 29
14. Knipl Kft. Bonyhádi KSE 28
utolsó módosítás 2019. május 13. 00:00
tovább »