Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Éjt nappallá téve, egy szebb holnapért

2019. március 20. 17:22
Meggyőződésem, hogy az SVSE egyedülálló eredményeket produkált az elmúlt versenyévadban. Egy sportvezető vagy épp sportoló azonban mindig is egyre többre, s jobbra vágyik: ebből kiindulva idén sem lesz egyszerű dolga senkinek! – reagált az SVSE ügyvezetője, Bartha László portálunk megkeresésére.

A Sportolj Velünk Sport Egyesület (SVSE) immár lassacskán két esztendeje alakult meg azzal a célzattal, hogy új utat teremtsen Veszprém város szabadidősport életében. A várakozásokat felülmúlva, szinte fél évvel a „születés” után azonban már a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) teljes értékű tagszervezetévé nőtte ki magát. Tagadhatatlan, hogy fél év elmúlása alatt bizony komoly mértékű változások történtek az egyesület életében, amelyhez a vezetőségnek minden bizonnyal gyorsan és hatékonyan kellett alkalmazkodnia.

Az elmúlt időszak eredményei viszont tanúbizonysággal tettek arról, hogy a klub szakmai stábja, menedzsmentje, illetve versenyzői is eredményesen alkalmazkodtak az új körülményekhez. Szokták is emlegetni, hogy a múlt és a jövő illúzió, egyedül csak a jelen valóság: az SVSE ügyvezetője, Bartha László a vehirsport.hu szerdai megkeresésekor elmondta, hogy a múltból csak a szépre emlékeznek, előre pedig reményektől telve tekintenek. Szó esett természetesen a „valóságról” is, hiszen a jelenben kell munkálkodniuk tanítványaik szebb holnapjáért.

Fotó: SVSEFotó: SVSE


– Kezdjünk el közben mi is dolgozni: kikből áll az SVSE vezetősége, illetve szakmai stábja?

– Klubunk ötfős elnökségből áll, melynek tagjai mindannyian az atlétika világából érkeztek, s kőkeményen ki is veszik a részüket a mindennapi munkából. Vannak köztük korábbi, illetve jelenleg is aktív versenyzők, edzők, de ami közös bennük, az az, hogy egyesületünket szeretnék egy olyan atlétikai klubbá varázsolni, amelyben rendezett körülmények között, biztos háttérrel, valamint megbecsülve készülhetnek a sportolók a versenyeikre. „Családunkban” az összes edző – Tóthné Stupián Anikó, Takács Dávid, Nagy Patrik, Egri Viktor –, beleértve engem is napi szinten dolgozik. De a kötelékünkhöz tartozik még Egri-Németh Eszter is, aki jelenleg még kisgyermekével élvezi az otthon melegét, de bízunk benne, hogy – az itteni gyerekek legnagyobb örömére – idővel ő is visszatér hozzánk.

– Csak a szépre emlékezvén: milyennek értékeli az SVSE vezetősége, a klub által az elmúlt évben elért eredményeket? Sikerült teljesíteni a kitűzött célokat?

– Egyértelműen igen. Meggyőződésem, hogy az SVSE egyedülálló eredményeket produkált az elmúlt versenyévadban. Azt azonban tudni kell, hogy a fő profilunk a futás. Ezen belül pedig a közép- és hosszútávfutás a legeredményesebb szakágunk, de már több kimondottan ígéretes sprinter is az egyesületünk igazolt sportolójának mondhatja magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a klub történetének első országos bajnoki címét is egy spinter szerezte 400 méteren. Szinte még most is hihetetlennek tűnik, hogy az SVSE 2018. januárjában lett a Magyar Atlétikai Szövetség tagszervezete, s alig egy hónap elteltével már egy országos bajnoki címnek is örülhetett.

– Úgy fogalmazott, hogy egyértelműen sikerült teljesíteni a célokat. Mikként határozta meg ezeket az egyesület, illetve hogyan vették sportolóik az „akadályokat”?

– A tavalyi év elején leszögezte a klubunk, hogy több célkitűzéssel fog neki vágni a versenyévadnak: hódítsa el a Munka Vándordíját, jusson be a csapatbajnokság országos döntőjébe, minden korosztályban szerezzen legalább egy országos bajnoki címet, valamint a világversenyekre legalább három főt kvalifikáljon. Ezeket az „akadályokat” szinte hiánytalanul teljesíteni is tudta a klub, tehetséges sportolóik által. Ugyanis – még márciusban – nagy fölénnyel hódítottuk el a Munka Vándordíját. Májusban pedig már a csapatbajnokság nyugati csoportjában versenyezve szerezte meg az egyesület a 6. helyezést, mely automatikus kvalifikációt jelentett a tizenkét csapatos döntőbe. Veszprém megyéből pedig egyedüliként a fináléban, nagy múltú csapatokkal sikerült felvennünk a versenyt, és egy tisztes helytállással a 12. helyen végeztünk. Az országos bajnokságokon is kimondottan jól szerepeltek az egyesületünk versenyzői: a legfiatalabbakat – újoncokat – leszámítva, minden korosztályban sikerült legalább egy országos bajnoki címet szereznünk.

– A nyári versenyszezon fő állomásai a különböző korosztályos és felnőtt világversenyek voltak, amelyeken egyesületüket négy versenyző képviselhette.

– Így van. Az U18-as ifjúsági Európa-bajnokságot Győrben rendezték, ahol Magyarország és az SVSE színeit Molnár Attila – 400 méteres svédváltóban –, Zsetnyai Ákos – 3000 méteres síkfutásban –, valamit Felber Balázs – 2000 méteres akadályfutásban – képviselte. Elmondható, hogy mind a hárman sikeresen helytálltak, és jelentős nemzetközi versenytapasztalattal gazdagodtak. Az óév fő versenyét pedig Berlinben rendezték: a felnőtt Európa-bajnokságon egyesületünket Bartha-Kéri Bianka képviselte, aki nagyon szépen versenyezve egy új szezon csúcsot ért el: a kimagaslóan jó 2:03,44-es időeredménnyel az előkelő 27. helyet szerezte meg.

– Valóban büszke lehet a sportolóikra, s eme szép eredményekre. Most azonban inkább már tekintsünk előre: emelkedik az idei esztendőben a kitűzött célok száma, vagy inkább a stabilizálásra törekednének?

– Egy sportvezető vagy épp sportoló mindig is egyre többre, s jobbra vágyik: ebből kiindulva idén sem lesz egyszerű dolga senkinek. Rövidtávú célunk, hogy a Munka Vándordíját megvédje egyesületünk: erre van is reális esélyünk. A csapatbajnokságon való döntőbe jutás pedig már szinte elvárásként lebeg a sportolóink szeme előtt. Az utánpótlásbázisunk rendkívül erős, így a korosztályos országos bajnokságokon várakozásaink szerint Tóth Márton, Varga Gréta, Zsetnyai Ákos, Felber Balázs, Molnár Attila, Ladányi Fruzsina, valamint Kéri Bettina is uralni fogja saját korosztályát, örömünket csak továbbfokozva. A világversenyek tekintetében pedig előzetesen legalább öt-hét kvalifikációs szint teljesítésében is gondolkozunk, amely jelentős előrelépés lenne klubunk számára az előző évadhoz képest.

– Szép és elérhető tervek, kívánom, hogy járjanak szerencsével. Azonban van még egy kikerülhetetlen tényező: a pénz. Egy ilyen fiatal egyesület, hogy örvendhet ilyen stabil anyagi háttérnek?

– A klub pénzügyi háttere abszolút kiegyensúlyozottnak mondható. Kihangsúlyozandó azonban, hogy ez elsősorban Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzatának köszönhető. Hálánkat ezúton is szeretnénk kifejezni a királynék városának vezetőinek. Hiszen hisznek abban az alázatos, odaadó és precíz munkában – és ezt anyagilag és erkölcsileg is támogatják – amelyet a klub edzői éjt nappallá téve végeznek az atlétika pályán. Mindezek mellett a tavalyi évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújtott még hatalmas segítséget: a versenyzéshez elengedhetetlen sportfelszerelések beszerzésében. Nem utolsósorban említendő, hogy az eszközállományunk is folyamatos fejlesztés alatt áll… Azonban azt a hátrányt sajnos nem tudjuk letagadni – s idő előtt ledolgozni sem –, amely más egyesületekkel szemben van az SVSE-nek. Természetesen az alapvető sporteszközeink már mind rendelkezésre állnak, viszont az még egy hosszabb folyamat része lesz, hogy minden szükséges tárgyi eszközt is beszerezzünk az egyesületünk részére.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.