Megtanultunk hátrányból nyerni – Mahé

  • Telekom Veszprém
  • 2019.03.08
  • 07:45
Ha bármikor, bárki ellen hátrányba kerülünk, nem pánikolunk, mert tudjuk, hogy mit kell tennünk a győzelemhez, s azt is, hogy képesek vagyunk erre – fogalmazott a Telekom Veszprém francia világbajnok kiválósága, Kentin Mahé.

Sorozatban a hetedik, a naptári évben pedig a negyedik győzelmét aratta a Bajnokok Ligájában Telekom Veszprém, amely a lengyel Kielce elleni hétvégi sikerrel megkaparintotta az A csoport második helyét. Az idei négy sikerben közös, hogy mindegyiket a második játékrészben harcolta ki a magyar rekordbajnok. A spanyol Barcelona ellen döntetlent hozott az első felvonás, ezt követően aztán a macedón Vardar Szkopje, a fehérorosz Meskov Breszt, majd legutóbb a lengyel Kielce is vezetett a szünetben, de valamennyiszer fordítani tudtak a mieink.

Kentin Mahé: Nem egymással, hanem együtt, egymásért harcolunk

– Mindez a csapatunk karakterének köszönhető – válaszolt Kentin Mahé a fentiek okát firtató kérdésünkre a keddi nyilvános edzést követően. – Az elmúlt időszakban megtanultunk hátrányból nyerni. Ha bármikor, bárki ellen hátrányba kerülünk, nem pánikolunk, mert tudjuk, hogy mit kell tennünk a győzelemhez, s azt is, hogy képesek vagyunk erre. Ahogyan az előző meccseken, legutóbb Kielcében is véghez vittük ezt, ami nagyon biztató a jövőre nézve – tette hozzá a gárda francia irányítója, aki azt is elárulta, hogy minek köszönhető az elmúlt időszakban mutatott remek teljesítménye.

– A kemény munka a „felelős” és az a bizalom, amit a társak részéről érzek. A kiváló csapatszellem már az edzéseken is érződik, ahol nem egymással, hanem együtt, egymásért harcolunk – húzta alá.

A kívülálló számára is szembetűnő, hogy a kétszeres világbajnok (2015, 2017) milyen kiválóan megérti magát a pályán a gárda csapatkapitányával, Nagy Lászlóval. – Valóban így van. Keveset beszélünk, mégis nagyszerűen működik kettőnk játékkapcsolata. Ez pedig a sok munka és az együtt töltött idő eredménye. Gyakran előfordul, hogy az edzéseken kipróbálunk egy figurát, s aztán a meccseken meg is valósítjuk azt. A kézilabdában másodpercek alatt kell dönteni, ilyenkor pedig kamatoztatni tudjuk kettőnk kapcsolatát.

Azt is megkérdeztük a huszonhét éves játékostól, hogy miként látja, mit hozott együttese számára David Davis érkezése. – Teljesen más rendszert honosított meg a spanyol szakember. Visszahozta a kemény munkába vetett örömöt, legyen szó meccsről, labdás vagy éppen konditermi edzésről. Visszahozta azt az önbizalmat, amelynek segítségével az alakulat képes hátrányból is felállni. Ebben hatalmas szerepe van Davisnak.

Közeleg a magyar szuperrangadó, március 17-én a címvédő Szegedhez látogat a Telekom az NB I alapszakaszában. Kentin Mahé a Veszprém játékosaként először lép pályára a legnagyobb honi rivális csarnokában. – Nagyon várom már a szegedi mérkőzést. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem csak a kézilabda, hanem az egész magyar sport egyik legnagyobb derbije. Csodálatos ez a rivalizálás, mindkét gárda káprázatos hangulatot teremt a derbiken. Hasonlót éltem át a Flensburg játékosaként a Kiel ellen, de azt hiszem, ez még intenzívebb párharc. Jól ismerem a Mol-Pick együttesét, amelynek sok meccsét láttam a tévében. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal teljesen más arcunkat mutatjuk majd, mint az őszi hazai vereség alkalmával.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében pedig az „alsóágról” érkező portugál bajnok Sporting vár a mieinkre (az első felvonást március 24-én Lisszabonban, a visszavágót pedig 30-án rendezik a Veszprém Arénában). – Túl sok találkozóját egyelőre még nem láttam a Sportingnak. Az azonban biztos, hogy Portugáliában remek munkát végeznek, hiszen néhány év alatt eljutottak erre a szintre. Történelmi pillanat ez a rivális életében, amely azért is nagyon veszélyes, mert nincs veszteni valója.

Továbbjutás esetén pedig a német Flensburg és a Breszt párharcának győztesével találkozhatnak a bakonyiak. Vagyis, ha beigazolódik a papírforma, Mahé előző csapatával, a Bundesliga bajnokával nézhet farkasszemet a legjobb nyolc között. A klasszis elismerte: gondolt már erre az eshetőségére, de az esélyekről majd akkor beszélne, ha eljön ennek az ideje.

Végezetül egy kis játékra kértük a Veszprém harmincötösét: megkérdeztük ugyanis, hogy kit hozna magával a francia válogatottból a királynék városába, ha lehetősége nyílna rá. Hosszas gondolkodást követően végül Melvyn Richardsonra esett a választása.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 43
2. Telekom Veszprém 34
3. Grundfos Tatabánya KC 28
4. Csurgói KK 25
5. Balatonfüredi KSE 24
6. HE-DO B. Braun Gyöngyös 22
7. RotaChrom Dabas 17
8. Sport36-Komló 17
9. FTC 16
10. DVTK-Eger 12
11. Mezőkövesdi KC 11
12. Ceglédi KKSE 11
13. CYEB Budakalász 10
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás tegnap 10:59
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 24
2. Telekom Veszprém 20
3. Vardar Szkopje 19
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 9
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás 2019. március 10. 20:28
tovább »