Pető Tamás: Tettem egy ígéretet…

  • VLS Veszprém
  • 2019.02.22
  • 18:00
Amit vállaltam, azt végig is csinálom! Ambiciózus voltam világéletemben, aminek hála meg is kerestek magasabb osztályokból a télen. Azonban nem felejtettem el, miért vagyok itt: hogy feljuttassam ezt a csapatot! – ami a szívén, az a száján Pető Tamásnak, akinek együttese – a VLS Veszprém – bizonyítási vágytól fűtve várja a tavaszt.

– Nincsenek titkaim! Tavaly december óta ismét az élvonalbeli Vidi FC alkalmazásában állok, a felnőtt alakulatnál dolgozom játékos megfigyelőként. Viszont azt szeretném leszögezni, hogy az itteni munkámat a székesfehérvári semmiben sem befolyásolja. Csakis azzal a feltétellel vállaltam el a felkérést, ha a VLS nem látja kárát ennek. A Fejér megyei vezetők pedig maximálisan korrektek és partnerek voltak: így tudtam sikerrel összeegyeztetni a két munkakört – reagált bizalommal a vehirsport.hu megkeresésére a VLS Veszprém vezetőedzője, Pető Tamás.

Egy kedves barátom, mondhatni példaképem szokta hangsúlyozni, hogy nagyon bírja a „bárdolatlanul” őszinte férfiakat. Az igazat megvallva, nekem voltak kétségeim efelől, hiszen egy őszinte ember mindenkinek az ellensége. Azonban beláttam, tévedtem. A millió előnye mellett létezik kettő, ami a sikeres élethez elengedhetetlen: nem kell emlékezned mit hazudtál tegnap, illetve csak az lesz melletted, aki valójában értékel és tisztel.

Most viszont én sem fogok köntörfalazni: Pető Tamás hála Istennek (!) egy bárdolatlanul őszinte ember. Emlékezzünk csak vissza, anno, az élvonalbeli bajnok Videotont egy hihetetlen mély gödörben kellett átvennie. A bizalmat mégis megkapta, nem véletlenül. Elkezdte a munkát, elindult egy új úton, nem riadt vissza a feladattól: bebizonyította, hogy „középszerű” játékosokkal is tud minőségi játékot nyújtani.

Egy őszinte tekintet

Még ha fáj is kimondani, mintha a Veszprémről beszélnénk, csak élvonal helyett itt a megyei I. osztály várt rá. Mégsem érezte degradálónak a feladatot egy percig sem. Eltökélte magában, hogy visszavezeti megyeszékhelyünk együttesét oda, ahová valójában tartozik: a nemzeti bajnokságba. Azonban ez az eltökéltség, az „őszi bajnoki cím” után más, magasabb osztályú csapatok érdeklődését is felkeltette. A tizennégyszeres válogatott mégis „itthon” maradt.

– Tettem egy ígéretet: amit vállaltam, azt végig is csinálom! Ambiciózus voltam világéletemben, aminek hála meg is kerestek magasabb osztályokból a télen. Azonban nem felejtettem el, miért vagyok itt: hogy feljuttassam ezt a csapatot! – szögezte le a 1997/98-as magyar bajnok. Akinek együttese a fiatal játékos átlagéletkor miatt vegyes kritikáknak is örvendett a jővőre nézve. Még annak ellenére is, hogy a VLS kilencvenöt gólt szerzett (meccsenkénti 5,3-as gólátlag), s mindösszesen csak kilencet kapott a bajnokságban. A holland NAC Bredát is megjárt szakember viszont ezt a támadási felületet is kiiktatta: rutinos felnőtt labdarúgókkal állította helyre a balanszot.

Pető Tamás: Tettem egy ígéretet! (Archív fotók)

Somogyi Richárd és Venczel Zoltán személyében sikerült két rutinos felnőtt tehetséget igazolnunk. Előbbi Pápáról (ő volt a csapat kapitánya), utóbbi pedig Sárvárról tette át székhelyét hozzánk. Az érkezőink mellett azonban távozóink is voltak: Kelemen Bálint munkalehetőség miatt még az országot is elhagyta, Vajda Viktor pedig több játéklehetőség reményében búcsúzott az egyesületünktől – árulta el az Újpest egykori védője, aki hozzátette, hogy az „utánpótlás-műhelyből” egy hihetetlen nagy tehetség, Molnár Balázs is a kezei alatt fog kovácsolódni, Simon Benjamin pedig felépülve, egészségesen tért vissza a kötelékükbe.

S, ha már egészség, sajnos szó esett a sérülésekről is. – A sérülések minket sem kerültek el a télen, de ez benne is volt a pakliban. Bencze János talpsérülést szenvedett az egyik edzőmérkőzésen, azonban a bajnokság rajtjára rendbe fog jönni. Hegedüs Ábelre viszont betegsége miatt sajnálatos módon hosszú ideig nem számíthatok. Akadtak kisebb megbetegedések is, hiszen nincs nyár, de erős a srácok immunrendszere, nem kell aggódni értük – mondta Pető, aki az edzőmérkőzések között sem kímélte a kemény tréningektől tanítványait.

Hegedüs Ábelre sajnos hosszú ideig nem számíthat a VLS

– Most egy kicsit elfáradtak, ugyanis fizikálisan nem igazán voltak felkészülve egy ilyen intenzív terhelésre. Viszont a munka nem állhat meg, dolgozunk, ők pedig fejlődnek. Hét edzőmérkőzést játszottunk: négy alkalommal győztesként, két alkalommal a pontokon osztozkodva, egy alkalommal pedig vesztesként hagytuk el a játékteret. Legutoljára a Vidi FC harmadosztályú alakulatával ütköztünk meg: 3-3-as döntetlen lett a vége, amivel elégedett is vagyok. Már a felkészülés elején hangsúlyoztam a srácoknak, hogy a mérkőzések végeredménye engem abszolút hidegen hagy, csakis a mutatott játék minősége érdekel – válaszolt merő határozottsággal a vezetőedző.

– Összességében nem lehetek elégedetlen, ugyanis a felkészülésünk nagyszerű ütemben halad. Az osztályozón nem félnék senkivel se összeereszteni a gárdánkat, de nyilván először el is kell jutnunk odáig. Amikor pedig majd ott állnak a játékosaim, már csak rajtuk lesz a sor, hogy megmutassák, van-e tökük – zárta a beszélgetést egy őszinte mosollyal Pető Tamás.

Az „őszi bajnok” VLS Veszprém kevesebb mint egy hónap múlva (március 16., 15.00) hazai pályán vág majd neki a tavaszi küzdelmeknek a megyei I. osztályban. Ellenfele pedig nem más, mint a tabella utolsó (16.) helyén portyázó, mindösszesen három ponttal álló Zirc lesz.

Tabella
Férfi labdarúgás, Veszprém megyei I. osztály, 2018/19
1. VLS Veszprém 73
2. Balatonfüredi FC 72
3. Úrkút SK 65
4. Tihanyi FC 53
5. Balatonalmádi SE 45
6. Ajka Kristály SE 40
7. Magyarpolány SE 33
8. Gyulafirátót SE 33
9. Sümeg VSE 31
10. Fűzfői AK 30
11. Devecser SE 30
12. Csetény SE 26
13. Várpalotai BSK 24
14. Tiac VSE 23
15. Herend 18
16. FC Zirc 6
utolsó módosítás 2019. május 20. 11:16
tovább »