Tíz éve már, hogy sebet ütöttek szívünkön

  • Telekom Veszprém
  • 2019.02.08
  • 21:33
Pontosan tíz esztendővel ezelőtt egy ifjú szív örökre elcsendesedett, február 8. Veszprém gyásznapjává vált – fogalmazott Porga Gyula polgármester a Marian Cozma halálának tízéves évfordulóján rendezett pénteki megemlékezésen a Veszprém Aréna előtt.

Marian Cozma halálának tizedik évfordulója alkalmából a veszprémi kézilabdaklub – együttműködve a városvezetéssel és a szurkolói egyesülettel – megemlékezést tartott a Veszprém Aréna előtt a román kézilabdázó szobránál pénteken 18 órától. Az eseményen a város és a sportegyesület elöljárói, egykori és jelenlegi játékosai a szurkolókkal közösen emlékeztek meg a napra pontosan tíz évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt kiválóságról.

Veszprém polgármestere, Porga Gyula Veszprém gyásznapjáról beszélt a tragédia kapcsán. – Pontosan tíz esztendővel ezelőtt egy ifjú szív örökre elcsendesedett. Február 8. Veszprém gyásznapjává vált. Ami szeretett játékosunkkal, Marian Cozmával történt azon a szomorú éjszakán, máig felfoghatatlan, feldolgozhatatlan, megmagyarázhatatlan. Akárhogy is történt, a sors akaratából vagy másért, Marian Cozma most már örökké veszprémi polgár marad. Nagyszerű, nemeslelkű fiatal volt, akit igaz barátunkként, testvérünkként szeretünk. Bár nem itt született, azonban itt vált példaképpé, hőssé, ebben a városban. Itt vált halhatatlanná Marian, akinek emlékét kegyelettel mindörökké megőrizzük.

A klub egykori operatív elnöke dr. Magyarády Péter, illetve az akkori csapat vezetőedzője Mocsai Lajos is könnyeivel küszködve elevenítette fel Cozmához fűződő emlékeit. Magyarády elmondta, hogy nem azonos évben, de egy napon születtek a kiválósággal, az eset óta pedig minden észtendőben az ég felé emeli poharát. Mocsai a szurkolókat méltatta, hogy maradék erejükkel a tragédia fájdalmainak ellenére is a csapatot szolgálták akkoriban. A drukkerek részéről pedig a Veszprémi Szurkolói Egyesület vezetője, Gyurákovics István emlékezett meg, aki ezekkel a sorokkal zárta beszédét. – Drága madárka, remélem nagyon boldog vagy odafenn. Kérlek, hogy vigyázó szárnyaidat sose vedd le a veszprémi kézilabdacsapatról!

A beszédek után sor került a koszorúk, mécsesek elhelyezésére is, melyet a Magyar Honvédség Légierő Zenekara halk zeneszóval kísért. Többek mellett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezetője, Nagy László csapatkapitány és David Davis vezetőedző is lerótta tiszteletét.

Marian Cozma 1982. szeptember 2-án született Bukarestben, ahol az országos élcsapatban, a Dinamo Bukarestben kezdett el kézilabdázni. A Dinamóval román bajnok és kupagyőztes lett az ott töltött négy szezon alatt, illetve a román válogatottban is bemutatkozhatott 2002-ben Fehéroroszország ellen. 2006-ban igazolt Veszprémbe, ahol szintén sok szép sikert ért el. Kétszeres magyar bajnok, és kétszeres Magyar Kupa-győztes lett, ráadásul 2008-as KEK győzelemnek is részese volt. Az Építők színeiben 329 gólt szerzett 111 mérkőzés alatt.

Egykori játékosunk tíz évvel ezelőtt, 2009. február 8-án tragikus körülmények között vesztette életét egy belvárosi vendéglátóegység előtt. Halála után a veszprémi kézilabdaklub és a román szövetség is visszavonultatta mezszámát. Veszprémben a nyolcas, a román válogatottban pedig a nyolcvankettes mezben többé már senki sem szerepelhet. Városunkban és Bukarestben is posztomusz választották tiszteletbeli polgárrá. Sikereinek helyszínén, a Veszprém Aréna előtt közel háromméteres szobra örök emléket állít a sportembernek.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 45
2. Telekom Veszprém 40
3. Grundfos Tatabánya KC 34
4. Balatonfüredi KSE 30
5. Csurgói KK 29
6. HE-DO B. Braun Gyöngyös 25
7. RotaChrom Dabas 21
8. FTC 18
9. Sport36-Komló 17
10. DVTK-Eger 15
11. CYEB Budakalász 14
12. Ceglédi KKSE 11
13. Mezőkövesdi KC 11
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás tegnap 19:08
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 24
2. Telekom Veszprém 20
3. Vardar Szkopje 19
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 9
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás 2019. március 10. 20:28
tovább »