Változatlan célok, új utánpótláspolitika

  • Telekom Veszprém
  • 2019.02.01
  • 20:11
Csaknem végleges a Telekom Veszprém jövő évi kerete, a klubvezetés továbbra is számít Nagy Lászlóra, 2020-tól jönnek a hétköznapi BL-meccsek – mindezek a péntek délután tartott kerekasztal-beszélgetésen hangzottak el.

A veszprémi kézilabdaklub vezetősége immáron harmadik alkalommal invitálta kötetlen kerekasztal-beszélgetésre a városi sajtó képviselőit. A Betekints étteremben péntek délután tartott eseményen dr. Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, Sevinger Zsolt cégvezető és David Davis vezetőedző képviselte a magyar rekordbajnokot.

A célok nem változtak

A nemrég befejeződött világbajnokságon Egyiptomot olimpiai kvalifikációs tornára juttató David Davis emlékeztetett, hogy két játékosa, a balátlövő Jamali Iman és a beállós René Toft Hansen is súlyos sérülést szenvedett a vb-n, így egyikük sem léphet már pályára az idényben. Utóbbi pótlására vették fél évre kölcsön a Balatonfüred fiatal tehetségét, Szűcs Bencét.

A spanyol tréner hangsúlyozta, céljaik a sérülések ellenére sem változtak: szeretnék visszahódítani a bajnoki címet a Szegedtől, megvédeni kupaelsőségüket, s eljutni a Bajnokok Ligája négyes döntőbe. Mint mondta, idehaza sem lesz könnyű dolguk, hiszen meglátása szerint az elmúlt hat év legerősebb szegedi csapata vár majd rájuk. – Optimista vagyok, hiszen napról napra, edzésről edzésre erősebbek vagyunk. Minden esélyünk megvan, hogy elérjük azt, ami kitűztünk magunk elé – húzta alá.

A szakember elmondta, hogy tanítványai jó formában várják a bajnokság tavaszi folytatását, így a Csurgó elleni szombati idegenbeli bajnokit és a spanyol Barcelona elleni jövő szombati BL-rangadót. Az ugyanakkor nehézséget jelent számára, hogy a vb-n résztvevő játékosai fáradtak, az itthon maradók pedig bár frissebbek, de nem elég élesek.

A célok nem változtak a veszprémi csapatnál

Február végén eldőlhet Nagy László jövője

A jövő évi kerettel kapcsolatban megjegyezte: azon dolgoznak, hogy minden poszton egyensúly legyen. A szakember kiemelte, hogy az igazolások minden esetben egységes szakmai konszenzus alapján történnek. S csak akkor kínálnak szerződést az adott kiszemeltnek, ha abban a teljes szakmai vezetés egyetért. Elhangzott, hogy a brazil beállós, Rogerio Moraes Ferreira érkezésével csaknem véglegesnek tekinthető a jövő évi keret. Változások persze – például sérülések esetén – mindig lehetnek.

Külön szó esett Nagy Lászlóról is, akinek az idény végén lejár a szerződése. A felek várhatóan február végén ülnek tárgyalóasztalhoz, a csapatkapitány eddig az időpontig tehát bizonyosan gondolkodhat, hogy szeretne-e még egy esztendőt a pályán tölteni. Avagy már a következő szezonban nekilát új feladatainak az utánpótlás körül, melynek részletei még nem tisztázottak. Az azonban biztos: a klubnál továbbra is kiemelten számítanak Nagy páratlan tudására, tapasztalatára.

Veszprémi fiatalok, irány külföld!

Dr. Csík Zoltántól megtudtuk, hogy új utánpótláspolitika kialakításán dolgoznak annak érdekében, hogy a jelenleginél több magyar kézilabdázó kaphasson szerepet a felnőtt együttesnél. Mint mondta, a nemrég lezajlott Balaton-kupa – amelyen a veszprémi U18-asok ezüst-, az U16-asok pedig aranyérmet szereztek – is rávilágított arra, hogy rengeteg tehetséges fiatal kézilabdázik a bakonyi utánpótlásbázisban. Meglátása szerint az okoz problémát, hogy az ifjúsági korosztályt elhagyva „elvesznek” a reménységek. Ennek orvoslására egyéni szakmai tervek alapján külföldi csapatokhoz irányítanák az utánpótlásból kilépő fiatalokat. A tehetségek így komfortzónájukból kilépve magas színvonalú szakmai környezetben fejlődhetnének tovább, hogy aztán „kész” játékosként visszatérhessenek Veszprémbe.

Emellett nem tették le korábbi szándékukról sem, hogy az NB I/B-ben jelenleg hatodik helyen álló Veszprémi KKFT megerősítésével idővel kér élvonalbeli férfi kézilabdacsapata legyen a királynék városának. Ami szintén alternatívát nyújtana azoknak, akik fiatalon még nem férnek be a „nagy Telekomba”.

Elhangzott, hogy jelenleg is zajlik a tárgyalás a SEHA-liga illetékeseivel az alakulat esetleges jövő évi visszatérésével kapcsolatban. Konkrétumok azonban egyelőre még nincsenek.

Meg kell barátkoznunk a hétköznapi BL-meccsek gondolatával

Sevinger Zsolt elmondta, hogy még mindig nem lehet biztosan tudni, mikor kezdődhet meg a Veszprém Aréna bővítése (melynek első lépése a tetőszerkezet bontása lesz). Elképzelhető, hogy erre csak 2019 végén kerül sor. Ez esetben szeretnék az összes őszi mérkőzésüket – az NB I-ben és a BL-ben is – lejátszani, amihez természetesen a magyar (MKSZ) és az európai szövetség (EHF) jóváhagyása is szükséges. Jelenleg az is tárgyalás alatt áll, hogy az átépítés további időszakában hol fogadhatja majd ellenfelit az „Építők”.

Az EHF december közepén bejelentette, hogy a 2020/21-es idénytől kezdve a férfiak BL-mérkőzéseit hétvége helyett szerdán és csütörtökön rendezik majd. Sevinger Zsolt a vehirsport.hu kérdésére elmondta, sajnos nincs esély, hogy a szövetség visszavonja ezen döntését. 2020-tól tehát – legalább három éven keresztül – biztosan hétköznap rendezik majd a férfi BL-meccseket.

Mindez hatalmas kihívás elé állíthatja majd a veszprémi egyesületet, amelynek tehát hétköznap kell majd megtölteni az akkorra már több mint nyolcezres bővített arénát.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 20
2. Telekom Veszprém 16
3. Vardar Szkopje 15
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 7
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás 2019. február 21. 11:46
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 38
2. Telekom Veszprém 28
3. Grundfos Tatabánya KC 23
4. Csurgói KK 20
5. HE-DO B. Braun Gyöngyös 19
6. Balatonfüredi KSE 18
7. FTC 16
8. Sport36-Komló 15
9. Dabasi KC VSE 10
10. DVTK-Eger 10
11. Ceglédi KKSE 9
12. Mezőkövesdi KC 6
13. CYEB Budakalász 6
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás 2019. február 19. 20:04
tovább »