Zászlóshajó lett Veszprém a lányfocisták felfedezésében

  • labdarúgás
  • 2019.02.01
  • 15:41
Veszprém is csatlakozott az Európai Labdarúgó-szövetség nemzetközi programjához (UEFA Pilot), amely a női labdarúgás, azon belül pedig az U14-es és U15-ös korosztály fejlesztését, tehetséggondozását célozta meg – derült ki péntek délután az Erdész utcai sportkomplexumban tartott sajtótájékoztatón.

Az egykori Bozsik-program mintájára az UEFA és az MLSZ közös projektre szánta el magát. UEFA Pilot néven létrehoztak egy programot, melyben egyértelmű célként tűzték ki az U14-es korosztályba lépő tehetséges lányok felfedezését, tehetséggondozását.

A pénteki sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. – Mindenekelőtt hatalmas megtiszteltetés, illetve óriási öröm, hogy szeretett városunk egy ilyen szép feladatot kapott a női labdarúgás berkein belül. Veszprémben a labdarúgás mindig is különleges helyet foglalt el, az utánpótlás „műhelyünk” pedig az egyik legnagyobb kincsünk – húzta alá.

Porga Gyula

A tehetségek eredményes megfigyelése érdekében az országot négy régióra osztották: Budapestre, Északnyugat-Magyarországra, illetve Kelet- és Dél-Magyarországra. Ezekre a területekre két-két edző fog felügyelni, akik rendszeresen, havonta egyszer tartanak majd fejlesztő foglalkozásokat a reménységeknek. Térségünkben a veszprémi futball-legendát, Rugovics Vendelt kérték fel az edzősködésre.

A polgármester a helyi futball-legenda kijelölését jó választásnak tartja. Bízik benne, hogy ahogy a fiúk között felfedezte a tehetségeket, ugyanúgy sikerül majd neki a leányoknál is.

Markó Edina

Markó Edina, a női A-válogatott kapitánya, a Pilot Projekt magyarországi vezetője kiemelte, hogy szeretnék minél előbb felfedezni a tehetségeket, hiszen így még több idejük marad a gondozásukra, s így még nagyobb tudással rendelkezhetnek majd ezek a lányok, hogy akár a felnőtt válogatottba is bekerülhessenek.

Margret Kratz

Az UEFA megbízottja és a Német Labdarúgó Szövetség edzőképzésének vezetője, Margret Kratz elmondta, boldog, hogy a program részese lehet. Hozzátette, hogy nagyon meglepte a veszprémi lányok gyönyörű játéka. Markó Edina munkásságát elismerte, hangsúlyozta, hogy színvonalban nagyon közel állunk a németekhez, szerinte szervezettségben kell még fejlődnünk.

Rugovics Vendel

Zárásként Rugovics Vendel mondott köszönetet, aki úgy fogalmazott, hogy ez a projekt, megkoronázása a Veszprémben eddig elvégzett közös munkának.

Tavasszal újra hazánkba látogatnak majd az európai szövetség munkatársai; zárásként pedig a négy régió válogatottjai küzdhetnek meg egymással. A torna akkori győztese a projektben szintén résztvevő Szlovákia, Szerbia és Csehország legjobbjaival mérheti össze tudását, ami egyben a korosztály első nemzetközi szereplését is jelenti majd.

Tabella
Férfi labdarúgás, Veszprém megyei I. osztály, 2018/19
1. VLS Veszprém 44
2. Balatonfüredi FC 43
3. Úrkút SK 43
4. Tihanyi FC 39
5. Ajka Kristály SE 32
6. Balatonalmádi SE 29
7. Gyulafirátót SE 24
8. Fűzfői AK 18
9. Sümeg VSE 18
10. Várpalotai BSK 18
11. Tiac VSE 17
12. Magyarpolány SE 17
13. Csetény SE 16
14. Devecser SE 15
15. Herend 11
16. FC Zirc 3
utolsó módosítás tegnap 14:51
tovább »