Zászlóshajó lett Veszprém a lányfocisták felfedezésében

  • labdarúgás
  • 2019.02.01
  • 15:41
Veszprém is csatlakozott az Európai Labdarúgó-szövetség nemzetközi programjához (UEFA Pilot), amely a női labdarúgás, azon belül pedig az U14-es és U15-ös korosztály fejlesztését, tehetséggondozását célozta meg – derült ki péntek délután az Erdész utcai sportkomplexumban tartott sajtótájékoztatón.

Az egykori Bozsik-program mintájára az UEFA és az MLSZ közös projektre szánta el magát. UEFA Pilot néven létrehoztak egy programot, melyben egyértelmű célként tűzték ki az U14-es korosztályba lépő tehetséges lányok felfedezését, tehetséggondozását.

A pénteki sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. – Mindenekelőtt hatalmas megtiszteltetés, illetve óriási öröm, hogy szeretett városunk egy ilyen szép feladatot kapott a női labdarúgás berkein belül. Veszprémben a labdarúgás mindig is különleges helyet foglalt el, az utánpótlás „műhelyünk” pedig az egyik legnagyobb kincsünk – húzta alá.

Porga Gyula

A tehetségek eredményes megfigyelése érdekében az országot négy régióra osztották: Budapestre, Északnyugat-Magyarországra, illetve Kelet- és Dél-Magyarországra. Ezekre a területekre két-két edző fog felügyelni, akik rendszeresen, havonta egyszer tartanak majd fejlesztő foglalkozásokat a reménységeknek. Térségünkben a veszprémi futball-legendát, Rugovics Vendelt kérték fel az edzősködésre.

A polgármester a helyi futball-legenda kijelölését jó választásnak tartja. Bízik benne, hogy ahogy a fiúk között felfedezte a tehetségeket, ugyanúgy sikerül majd neki a leányoknál is.

Markó Edina

Markó Edina, a női A-válogatott kapitánya, a Pilot Projekt magyarországi vezetője kiemelte, hogy szeretnék minél előbb felfedezni a tehetségeket, hiszen így még több idejük marad a gondozásukra, s így még nagyobb tudással rendelkezhetnek majd ezek a lányok, hogy akár a felnőtt válogatottba is bekerülhessenek.

Margret Kratz

Az UEFA megbízottja és a Német Labdarúgó Szövetség edzőképzésének vezetője, Margret Kratz elmondta, boldog, hogy a program részese lehet. Hozzátette, hogy nagyon meglepte a veszprémi lányok gyönyörű játéka. Markó Edina munkásságát elismerte, hangsúlyozta, hogy színvonalban nagyon közel állunk a németekhez, szerinte szervezettségben kell még fejlődnünk.

Rugovics Vendel

Zárásként Rugovics Vendel mondott köszönetet, aki úgy fogalmazott, hogy ez a projekt, megkoronázása a Veszprémben eddig elvégzett közös munkának.

Tavasszal újra hazánkba látogatnak majd az európai szövetség munkatársai; zárásként pedig a négy régió válogatottjai küzdhetnek meg egymással. A torna akkori győztese a projektben szintén résztvevő Szlovákia, Szerbia és Csehország legjobbjaival mérheti össze tudását, ami egyben a korosztály első nemzetközi szereplését is jelenti majd.

Tabella
Férfi labdarúgás NB III Nyugati csoport, 2019/20
1. Érdi VSE 6
2. Pápai Perutz FC 6
3. Komárom VSE 4
4. Bicskei TC 4
5. III. KER TVE 4
6. Fehérvár FC II. 4
7. Ménfőcsanak ESK 4
8. Mosonmagyaróvár 3
9. FC Nagykanizsa 3
10. BKV Előre 2
11. Puskás Akadémia FC II. 1
12. VLS Veszprém 1
13. Sárvár FC 1
14. Balatonlelle SE 0
15. Lipót SE 0
16. Hévíz SK 0
utolsó módosítás 2019. augusztus 13. 17:03
tovább »