Fazekas Gergő, a kiválasztott

  • Veszprémi KKFT
  • 2019.01.20
  • 14:00
  • veszpremikse.hu
A Magyar Kézilabda Szövetség – az Elit program keretében – szerződést kötött Fazekas Gergővel, és klubjával, a Veszprémi Kézilabda Kft.-vel. Az immáron Gerevich-ösztöndíjas tehetség a megállapodás értelmében külön képzésben és folyamatos menedzselésben részesül.

A sportág hazai testülete tavaly ősszel, a kontinens országai közül elsőként hozta létre az új kezdeményezést, aminek lényege, hogy a különböző korosztályok legtehetségesebb sportolóit – azok mindennapjait – kiemelten koordinálja. Az úgynevezett próbaüzem alatt egy tízfős grémium tizenöt fiút és tizenöt lányt választott ki, hogy a fejlődésüket a junior korúk végéig kísérjék, ha úgy tetszik: fogják a kezüket, mikor a felnőtt válogatottság kapujában állnak.

Juhász István, az MKSZ kiemelt utánpótlás programvezetője a kontraktus szignálása előtt elárulta: eme tervükre hosszú távú lehetőségként tekintenek, lévén, nem az a cél, hogy a kiválasztottak a korosztályos válogatottakban teljesítsenek jól, hanem a felnőtt korba lépve is. – Mindezt tudományos alapon, sportszakmai és élettani adottságok figyelembevételével könnyíthetjük meg. A fiatalok számára többfajta tesztet állítottunk össze és folyamatosan monitorozzuk őket. Az így végzett munkát félévente értékeljük, a keretből ki is lehet kerülni, s oda be is lehet lépni.

– Fazekas Gergő az utóbbi példát igazolja. Jelenleg az állapotfelmérésénél tartunk, ennek ismeretében jelöljük ki a fejlődés, a fejlesztés irányvonalát. E tekintetben a dolgokat nem a mennyiség, hanem a minőség oldaláról próbáljuk megközelíteni. Bizonyos értelemben hálót vonunk a játékosok köré, aminek segítségével az egyesületeikben hatékonyabban dolgozhatnak. Vagyis Gergőt sem emeljük ki a jól megszokott környezetéből, hiszen a bakonyi megyeszékhelyen jól ismert Gyurka János, a férfi utánpótlás szakágvezető irányításával, külön erre a projektre összeállított szakmai és tudományos munkacsoport segítségével állandó kontroll alatt lesz – szögezte le Juhász István.

Legendás édesapja és edzője között Gergő, a kiválasztott (Fotó forrása: veszpremikse.hu)

Éles József, a veszprémi sportkört működtető gazdasági társaság ügyvezetője a Veszprém Arénában tartott eseményen megjegyezte: megtisztelőnek tartják, hogy az MKSZ fantáziát látott a klubjuk talán legértékesebb „munkatársában”. – Mindenekelőtt jó dolognak tartjuk, hogy az igazán tehetséges fiatalok külön speciális képzést, valamint tanácsokat kapnak. A program szakmai és sport-egészségügyi támogatást nyújt, a felmérések és tesztek révén pedig nyomon követhetők az érintettek előrelépése.

– A szakmai vezetők irányításával közösen készítjük el a gyermek számára az ütemtervet, időről-időre kommunikálunk egymással, hiszen Gergő esetében innentől más lesz a mérce. Azt óhajtjuk elérni, hogy a más jellegű munkával minél több minőségi időt tölthessen el a pályán, mert mindennek az alapja, hogy továbbfejlődjön. Ezt szem előtt tartva, próbálunk mindenben partnerek lenni, továbbá a klubunk fénylő gyémántjának megfelelő játékidőt biztosítani – árulta el Éles József.

Mint elhangzott: a VKKFT a játékosért évente 3,2 millió forint juttatást, míg Fazekas Gergő havonta állami ösztöndíjat kap – hogy hovatovább csak a sporttal kelljen foglalkoznia. A tizenöt esztendős diák a serdülő válogatott oszlopos tagja. A sportági alapokkal az Éles Kézilabda Iskola SE-ben ismerkedett meg, jelenleg az egylet első osztályú serdülő és ifjúsági csapatát erősíti, ám már bemutatkozott a klub, NB I/B Nyugati-csoportban érdekelt felnőtt-körében is. A 2015/2016-os és a 2017/2018-as idényben több mint kétszáz gólt lőtt az együtteseiben, de nem elégszik meg ennyivel, egyszer a felnőtt nemzeti gárdának is tagja lenne.

– Tudom, hogy a program fiúcsapatába a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a Balatonfüredi KSE, a Telekom Veszprém, a PLER-Budapest és a Ferencvárosi TC delegál társakat, s ott alighanem én leszek a legfiatalabb – mesélte a Veszprémi Táncsics Mihály Középiskola diákja. Örülök, hogy a szövetség velem és a klubommal egy többoldalú megállapodást kötött, annak érdekében, hogy a fejlődésem zavartalan legyen. Mind inkább érzem, hogy az elvégzett sok munka és edzés kezd megtérülni, de így is csak az út elején járok: néhány év múlva ugyanis a felnőtt válogatottban is szeretnék dicséretet szerezni a hazámnak – tette hozzá zárásként Fazekas Gergő.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2018/19
1. Váci KSE 35
2. Agrofeed ETO-SZESE 29
3. NEKA 26
4. Szigetszentmiklósi KSK 25
5. Veszprémi KKFT 22
6. Pécsi VSE 20
7. Tatai AC 17
8. Budai Farkasok NKFT 15
9. Telekom Veszprém U21 15
10. Balatonfüredi KSE U21 12
11. Tunsgram SE Nagykanizsa 7
12. Százhalombattai KE 5
utolsó módosítás tegnap 19:11
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 45
2. Telekom Veszprém 40
3. Grundfos Tatabánya KC 34
4. Balatonfüredi KSE 30
5. Csurgói KK 29
6. HE-DO B. Braun Gyöngyös 25
7. RotaChrom Dabas 21
8. FTC 18
9. Sport36-Komló 17
10. DVTK-Eger 15
11. CYEB Budakalász 14
12. Ceglédi KKSE 11
13. Mezőkövesdi KC 11
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás tegnap 19:08
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 24
2. Telekom Veszprém 20
3. Vardar Szkopje 19
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 9
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás 2019. március 10. 20:28
tovább »
Női kézilabda NB II Dél-nyugati csoport, 2018/19
1. Kozármisleny SE U22 36
2. Csurgói NKC 32
3. Siófok KTC KFT U22 25
4. PEAC 21
5. Hévízi SK 21
6. Veszprém Pannon SE 21
7. Marcali VSZSE 19
8. BBSC Balatonboglár 16
9. Bajnok DSE Nemesvámos 15
10. Tolna KC 10
11. Tamási KC 8
12. Duna-Pent NKSE 6
utolsó módosítás tegnap 19:30
tovább »