Fazekas Gergő, a kiválasztott

  • Veszprémi KKFT
  • 2019.01.20
  • 14:00
  • veszpremikse.hu
A Magyar Kézilabda Szövetség – az Elit program keretében – szerződést kötött Fazekas Gergővel, és klubjával, a Veszprémi Kézilabda Kft.-vel. Az immáron Gerevich-ösztöndíjas tehetség a megállapodás értelmében külön képzésben és folyamatos menedzselésben részesül.

A sportág hazai testülete tavaly ősszel, a kontinens országai közül elsőként hozta létre az új kezdeményezést, aminek lényege, hogy a különböző korosztályok legtehetségesebb sportolóit – azok mindennapjait – kiemelten koordinálja. Az úgynevezett próbaüzem alatt egy tízfős grémium tizenöt fiút és tizenöt lányt választott ki, hogy a fejlődésüket a junior korúk végéig kísérjék, ha úgy tetszik: fogják a kezüket, mikor a felnőtt válogatottság kapujában állnak.

Juhász István, az MKSZ kiemelt utánpótlás programvezetője a kontraktus szignálása előtt elárulta: eme tervükre hosszú távú lehetőségként tekintenek, lévén, nem az a cél, hogy a kiválasztottak a korosztályos válogatottakban teljesítsenek jól, hanem a felnőtt korba lépve is. – Mindezt tudományos alapon, sportszakmai és élettani adottságok figyelembevételével könnyíthetjük meg. A fiatalok számára többfajta tesztet állítottunk össze és folyamatosan monitorozzuk őket. Az így végzett munkát félévente értékeljük, a keretből ki is lehet kerülni, s oda be is lehet lépni.

– Fazekas Gergő az utóbbi példát igazolja. Jelenleg az állapotfelmérésénél tartunk, ennek ismeretében jelöljük ki a fejlődés, a fejlesztés irányvonalát. E tekintetben a dolgokat nem a mennyiség, hanem a minőség oldaláról próbáljuk megközelíteni. Bizonyos értelemben hálót vonunk a játékosok köré, aminek segítségével az egyesületeikben hatékonyabban dolgozhatnak. Vagyis Gergőt sem emeljük ki a jól megszokott környezetéből, hiszen a bakonyi megyeszékhelyen jól ismert Gyurka János, a férfi utánpótlás szakágvezető irányításával, külön erre a projektre összeállított szakmai és tudományos munkacsoport segítségével állandó kontroll alatt lesz – szögezte le Juhász István.

Legendás édesapja és edzője között Gergő, a kiválasztott (Fotó forrása: veszpremikse.hu)

Éles József, a veszprémi sportkört működtető gazdasági társaság ügyvezetője a Veszprém Arénában tartott eseményen megjegyezte: megtisztelőnek tartják, hogy az MKSZ fantáziát látott a klubjuk talán legértékesebb „munkatársában”. – Mindenekelőtt jó dolognak tartjuk, hogy az igazán tehetséges fiatalok külön speciális képzést, valamint tanácsokat kapnak. A program szakmai és sport-egészségügyi támogatást nyújt, a felmérések és tesztek révén pedig nyomon követhetők az érintettek előrelépése.

– A szakmai vezetők irányításával közösen készítjük el a gyermek számára az ütemtervet, időről-időre kommunikálunk egymással, hiszen Gergő esetében innentől más lesz a mérce. Azt óhajtjuk elérni, hogy a más jellegű munkával minél több minőségi időt tölthessen el a pályán, mert mindennek az alapja, hogy továbbfejlődjön. Ezt szem előtt tartva, próbálunk mindenben partnerek lenni, továbbá a klubunk fénylő gyémántjának megfelelő játékidőt biztosítani – árulta el Éles József.

Mint elhangzott: a VKKFT a játékosért évente 3,2 millió forint juttatást, míg Fazekas Gergő havonta állami ösztöndíjat kap – hogy hovatovább csak a sporttal kelljen foglalkoznia. A tizenöt esztendős diák a serdülő válogatott oszlopos tagja. A sportági alapokkal az Éles Kézilabda Iskola SE-ben ismerkedett meg, jelenleg az egylet első osztályú serdülő és ifjúsági csapatát erősíti, ám már bemutatkozott a klub, NB I/B Nyugati-csoportban érdekelt felnőtt-körében is. A 2015/2016-os és a 2017/2018-as idényben több mint kétszáz gólt lőtt az együtteseiben, de nem elégszik meg ennyivel, egyszer a felnőtt nemzeti gárdának is tagja lenne.

– Tudom, hogy a program fiúcsapatába a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a Balatonfüredi KSE, a Telekom Veszprém, a PLER-Budapest és a Ferencvárosi TC delegál társakat, s ott alighanem én leszek a legfiatalabb – mesélte a Veszprémi Táncsics Mihály Középiskola diákja. Örülök, hogy a szövetség velem és a klubommal egy többoldalú megállapodást kötött, annak érdekében, hogy a fejlődésem zavartalan legyen. Mind inkább érzem, hogy az elvégzett sok munka és edzés kezd megtérülni, de így is csak az út elején járok: néhány év múlva ugyanis a felnőtt válogatottban is szeretnék dicséretet szerezni a hazámnak – tette hozzá zárásként Fazekas Gergő.

Tabella
Férfi kézilabda NB I, 2019/20
1. Telekom Veszprém 2
2. BKSE 0
3. Budakalász 0
4. Csurgói KK 0
5. Eger 0
6. FTC 0
7. Grundfos Tatabánya 0
8. Gyöngyös 0
9. Mezőkövesdi KC 0
10. Mol-Pick Szeged 0
11. Orosházi FKSE 0
12. Komló 0
13. Váci KSE 0
14. Dabasi KC 0
utolsó módosítás 2019. augusztus 23. 20:31
tovább »