Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Veszprémi kézilabdázó reménység az Elit programban

2019. január 10. 14:55
A veszprémi születésű serdülő Európa-bajnok kézilabdázó tehetség, Koronczai Petra is bekerült a Magyar Kézilabda Szövetség Elit programjába.

– Fontos, hogy a kiemelt tizenöt-tizenöt fiút és leányt kézen fogjuk, s elkísérjük őket a junior kor végéig. Sőt, lehetőség szerint a felnőtt válogatottság kapujáig – hangsúlyozott a program tavalyi indulásakor Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatója.

Koronczai Petrának bizonyára nem is indulhatott volna boldogabban az új esztendő: szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy egy újabb taggal bővült a leányok „kerete”, ugyanis a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia büszkesége is bekerült a legjobbak közé. Nem hiába szokták mondani, hogy a tehetség utat tör magának…

A királynék városában, Szedlák Nikolett kezei alatt cseperedő kislány tizenhárom éves volt mindösszesen, amikor is álmodott egy nagyot, s elindult szerencsét próbálni. A kézilabda iránt táplált alázata és kitartása mellé adva volt családja szeretete és támogatása, s mivel az alapok már jócskán megvoltak, buszra szállt, s meg sem állt egészen Dunaújvárosig. Igaz, azóta már eltelt három év, s most már nem egy kicsi lányról beszélünk, hanem egy felelősségteljes sportolónőről, aki nem mellesleg serdülő Európa-bajnok is.

A büszke szülők szemeiben nem hiába csillantak könnyekA büszke szülők szemeiben nem hiába csillantak könnyek

– Féltem egy kicsit… Azt azonban tudtam, hogy a családom mindenben támogatni fog, s hogy ha nem is lesznek ott velem, lélekben mindig mellettem fognak állni. Mindezek mellett nővérem, Koronczai Loretta is ezen az úton járt, példaképként tekintettem rá is. Csak az lebegett a szemem előtt, hogy ha van egy álmom, harcolnom kell érte. Azt viszont az álmaimban sem gondoltam, hogy ennyi idősen, ilyen sikereket érhetek majd el – árulta el portálunknak Petra.

A tavalyi év szeptemberében elindított Elit programmal Európában is egyedülálló módon igyekszik menedzselni, illetve fejleszteni a legtehetségesebb utánpótlás korú játékosokat a Magyar Kézilabda Szövetség. A kohaszkezi.hu beszámolója szerint szerda délután, a szerződés ünnepélyes aláírása előtt Imre Vilmos, a Kohász Kézilabda Akadémia sportigazgatója elmondta, hogy Petra nagy értéke a dunaújvárosi kézilabdának. Büszkék arra, hogy fiatal játékosuk a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai testületének döntése alapján bekerült az Elit programba, melynek köszönhetően a magyar kézilabdának is az értékévé válik.

– Nagyon bízom abban, hogy ez egy plusz erőt, motivációt ad Petrának. Neki jelen pillanatban semmi mást nem kell tennie, mint eddig: eljárni az edzésekre, s elvégezni az elvárt munkát, szívvel-lélekkel – fogalmazott Imre Vilmos.

Juhász István és Koronczai PetraJuhász István és Koronczai Petra

A Magyar Kézilabda Szövetség részéről az Elit programot vezető Juhász István kiemelte, hogy ezzel a kezdeményezessél egy abszolút jó lehetőség nyílik arra, hogy azt a munkát, amelyet a játékosok a klubjaikban, illetve a válogatottban végeznek, össze tudják hangolni.

– Felmérjük a játékosokat, megnézzük, hogy milyen állapotban vannak, tényleg próbáljuk őket mindenben segíteni. Azt is szeretnénk elérni, hogy a klubok is fontosnak érezzék ezt, ezért játékosonként évente 3,2 millió forint szabad felhasználású összeggel támogatja a Magyar Kézilabda Szövetség azokat az egyesületeket, amelyek játékossal tudnak szolgálni a programba.

– A játékosoktól nem várunk extrát, hiszen megpróbáljuk az összes olyan képzési lehetőséget a klubokban biztosítani, amely a fejlődésüket szolgálja. Petrától csak azt várjuk, hogy mindent tegyen úgy, ahogy eddig. Sportszerű életmódot folytasson, akarjon minél jobb játékos lenni, hiszen félévenként ellenőrizzük majd, hogy hozza-e az elvárásokat – árulta el Juhász István, az Elit program vezetője, aki hozzátette, hogy Petra a Gerevich ösztöndíjasok közé is bekerült, így minden hónapban egy bizonyos összegű ösztöndíjban részesül majd, míg a program résztvevője.

Árulkodott a mosolyÁrulkodott a mosoly

A szerződés aláírását követően Petra elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy bekerült az Elit programba, s minden erejével azon lesz a jövőben is, hogy tudása legjavát nyújtsa.

– Nehezen tudom szavakba önteni, hogy mekkora boldogságot jelent számomra ez a program. A szerződés aláírását követően megszólalni is nehezemre esett, gombóc volt a torkomban a meghatódottságtól. Még így, hogy már aludtam is rá egyet, is nehéz eldöntenem, hogy ez egy álom vagy a valóság – búcsúzott tőlünk ezekkel a szavakkal Petra, aki hangsúlyozta, hogy a családja és a barátai mellett minden edzőjének hálával tartozik.

Felvetődik tehát a kérdés: álom vagy valóság? A mondat így hangzik helyesen: álom és valóság.

Simon Dani

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.