Veszprémi kézilabdázó reménység az Elit programban

  • kézilabda
  • 2019.01.10
  • 14:55
A veszprémi születésű serdülő Európa-bajnok kézilabdázó tehetség, Koronczai Petra is bekerült a Magyar Kézilabda Szövetség Elit programjába.

– Fontos, hogy a kiemelt tizenöt-tizenöt fiút és leányt kézen fogjuk, s elkísérjük őket a junior kor végéig. Sőt, lehetőség szerint a felnőtt válogatottság kapujáig – hangsúlyozott a program tavalyi indulásakor Zsiga Gyula, az MKSZ szakmai igazgatója.

Koronczai Petrának bizonyára nem is indulhatott volna boldogabban az új esztendő: szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy egy újabb taggal bővült a leányok „kerete”, ugyanis a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia büszkesége is bekerült a legjobbak közé. Nem hiába szokták mondani, hogy a tehetség utat tör magának…

A királynék városában, Szedlák Nikolett kezei alatt cseperedő kislány tizenhárom éves volt mindösszesen, amikor is álmodott egy nagyot, s elindult szerencsét próbálni. A kézilabda iránt táplált alázata és kitartása mellé adva volt családja szeretete és támogatása, s mivel az alapok már jócskán megvoltak, buszra szállt, s meg sem állt egészen Dunaújvárosig. Igaz, azóta már eltelt három év, s most már nem egy kicsi lányról beszélünk, hanem egy felelősségteljes sportolónőről, aki nem mellesleg serdülő Európa-bajnok is.

A büszke szülők szemeiben nem hiába csillantak könnyek

– Féltem egy kicsit… Azt azonban tudtam, hogy a családom mindenben támogatni fog, s hogy ha nem is lesznek ott velem, lélekben mindig mellettem fognak állni. Mindezek mellett nővérem, Koronczai Loretta is ezen az úton járt, példaképként tekintettem rá is. Csak az lebegett a szemem előtt, hogy ha van egy álmom, harcolnom kell érte. Azt viszont az álmaimban sem gondoltam, hogy ennyi idősen, ilyen sikereket érhetek majd el – árulta el portálunknak Petra.

A tavalyi év szeptemberében elindított Elit programmal Európában is egyedülálló módon igyekszik menedzselni, illetve fejleszteni a legtehetségesebb utánpótlás korú játékosokat a Magyar Kézilabda Szövetség. A kohaszkezi.hu beszámolója szerint szerda délután, a szerződés ünnepélyes aláírása előtt Imre Vilmos, a Kohász Kézilabda Akadémia sportigazgatója elmondta, hogy Petra nagy értéke a dunaújvárosi kézilabdának. Büszkék arra, hogy fiatal játékosuk a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai testületének döntése alapján bekerült az Elit programba, melynek köszönhetően a magyar kézilabdának is az értékévé válik.

– Nagyon bízom abban, hogy ez egy plusz erőt, motivációt ad Petrának. Neki jelen pillanatban semmi mást nem kell tennie, mint eddig: eljárni az edzésekre, s elvégezni az elvárt munkát, szívvel-lélekkel – fogalmazott Imre Vilmos.

Juhász István és Koronczai Petra

A Magyar Kézilabda Szövetség részéről az Elit programot vezető Juhász István kiemelte, hogy ezzel a kezdeményezessél egy abszolút jó lehetőség nyílik arra, hogy azt a munkát, amelyet a játékosok a klubjaikban, illetve a válogatottban végeznek, össze tudják hangolni.

– Felmérjük a játékosokat, megnézzük, hogy milyen állapotban vannak, tényleg próbáljuk őket mindenben segíteni. Azt is szeretnénk elérni, hogy a klubok is fontosnak érezzék ezt, ezért játékosonként évente 3,2 millió forint szabad felhasználású összeggel támogatja a Magyar Kézilabda Szövetség azokat az egyesületeket, amelyek játékossal tudnak szolgálni a programba.

– A játékosoktól nem várunk extrát, hiszen megpróbáljuk az összes olyan képzési lehetőséget a klubokban biztosítani, amely a fejlődésüket szolgálja. Petrától csak azt várjuk, hogy mindent tegyen úgy, ahogy eddig. Sportszerű életmódot folytasson, akarjon minél jobb játékos lenni, hiszen félévenként ellenőrizzük majd, hogy hozza-e az elvárásokat – árulta el Juhász István, az Elit program vezetője, aki hozzátette, hogy Petra a Gerevich ösztöndíjasok közé is bekerült, így minden hónapban egy bizonyos összegű ösztöndíjban részesül majd, míg a program résztvevője.

Árulkodott a mosoly

A szerződés aláírását követően Petra elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára, hogy bekerült az Elit programba, s minden erejével azon lesz a jövőben is, hogy tudása legjavát nyújtsa.

– Nehezen tudom szavakba önteni, hogy mekkora boldogságot jelent számomra ez a program. A szerződés aláírását követően megszólalni is nehezemre esett, gombóc volt a torkomban a meghatódottságtól. Még így, hogy már aludtam is rá egyet, is nehéz eldöntenem, hogy ez egy álom vagy a valóság – búcsúzott tőlünk ezekkel a szavakkal Petra, aki hangsúlyozta, hogy a családja és a barátai mellett minden edzőjének hálával tartozik.

Felvetődik tehát a kérdés: álom vagy valóság? A mondat így hangzik helyesen: álom és valóság.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 51
2. Telekom Veszprém 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 36
5. Csurgói KK 33
6. HE-DO B. Braun Gyöngyös 31
7. FTC 22
8. RotaChrom Dabas 21
9. Sport36-Komló 21
10. DVTK-Eger 17
11. CYEB Budakalász 16
12. Mezőkövesdi KC 15
13. Ceglédi KKSE 13
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:22
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 24
2. Telekom Veszprém 20
3. Vardar Szkopje 19
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 9
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:22
tovább »
Férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2018/19
1. Váci KSE 39
2. Agrofeed ETO-SZESE 33
3. NEKA 32
4. Veszprémi KKFT 28
5. Szigetszentmiklósi KSK 25
6. Tatai AC 21
7. Pécsi VSE 20
8. Budai Farkasok NKFT 19
9. Telekom Veszprém U21 17
10. Balatonfüredi KSE U21 14
11. Tunsgram SE Nagykanizsa 11
12. Százhalombattai KE 5
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:22
tovább »
Női kézilabda NB II Dél-nyugati csoport, 2018/19
1. Kozármisleny SE U22 42
2. Csurgói NKC 36
3. Siófok KTC KFT U22 27
4. Veszprém Pannon SE 27
5. PEAC 25
6. Hévízi SK 25
7. Bajnok DSE Nemesvámos 19
8. Marcali VSZSE 19
9. BBSC Balatonboglár 18
10. Tolna KC 10
11. Duna-Pent NKSE 8
12. Tamási KC 8
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:23
tovább »