Rangos elismerést kapott a mester

  • atlétika
  • 2018.12.17
  • 07:30
  • VEDAC
A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése munkásságának elismeréséül Pro Comitatu megyei díjat adományozott Kungl Józsefnek, a VEDAC edzőjének.

A Veszprém Megyei Önkormányzat ünnepi közgyűlését december 15-én tartotta a megyei önkormányzat Szent István termében. A színvonalas rendezvényen többek között a Pro Comitatu díjat is átadta Polgárdy Imre, a közgyűlés elnöke. A plénum rendelkezése szerint Pro Comitatu díj adományozható a megye érdekében eredményesen tevékenykedő magánszemélyek és közösségek elismerésére, valamint Veszprém megye területén kiemelkedő munkát végzők szakmai tevékenységének elismerésére. 2018-ban Kungl József, a Simonyi iskola egykori testnevelője, a VEDAC aktív edzője vehetett át Pro Comitatu díjat.

Kungl József testnevelői pályája mellett a Bakony Vegyész Torna Club-ban kezdte atlétaedzői pályáját a múlt század ’70-es éveiben, majd annak jogutód klubjaiban, a Veszprémi SE-ben és a VEDAC-ban folytatta egészen a mai napig.

Elsősorban ügyességi atlétákkal, főként magasugrókkal és gátfutókkal ért el szép eredményeket.

Kungl József - Fotó: VEDAC

Tanítványai közül Bata Gergely és Stáhl Ágota magasugrásban felnőtt országos bajnoki címet szereztek, mellettük Hegyi Judit, Komendánt Péter és Gönczöl Máté is érmeket szereztek a felnőtt magyar bajnokságokon. Szintén eredményesen szerepeltek Borosta Róbert és Pálfi Brigitta gátfutók is.

Nevelőedzőként olyan tehetségeket fedezett fel a magyar atlétikának, mint a sokszoros országos csúcstartó, főiskolai világbajnok Tóth Lívia, a kalapácsvető olimpikon Tudja Julianna, a Sport TV riportereként ma is ismert, kitűnő magasugró, Fazekas Erzsébet és a későbbi klasszis magasugró Bakler Zoltán.

Versenyzői közül korosztályos világversenyen vett rész a válogatott csapat tagjaként Volák Adrienn, Gönczöl Máté, Bata Gergely, Komendánt Péter.

Jelenlegi tanítványai közül nagy reményekre jogosítanak a fiatal Poharánszki Anna eredményei, aki korosztályában többszörös magyar bajnok, és idén már az U16 Válogatott Viadalon képviselhette hazáját és Veszprém városát.

A fiatal veszprémi atlétatehetségek kiválasztására létrehozta a Köztársaság Kupa elnevezésű, általános iskolák számára megrendezett atlétikai versenyt, mely a Veszprémi Megyei Értéktárba is bekerült, és amely már 25 éve megszakítás nélkül kerül megrendezésre.

Az elismert szakember köszönő beszédében megemlékezett édesapjáról, és köszönetet mondott minden támogatójának, a megyei és a városi önkormányzat vezetőinek, a Simonyi és a Báthory iskolának, valamint a VEDAC közösségének, aki munkájában és a Köztársaság Kupa lebonyolításában segítette őt.