Két veszprémi Eb-bronz szumóban

  • küzdősportok
  • 2018.11.07
  • 19:56
A Centrum SE két tehetsége, Nagy Gergő és Laczkó Benedek is a harmadik helyen zárt az észtországi szumó Európa-bajnokságon.

Az észtországi Rakvere-ben megrendezett kontinensviadalon az U16-os korosztályban Nagy Gergő, az U18-asoknál pedig Laczkó Benedek képviselte a veszprémi színeket. Az 55 kg-os súlycsoportban versenyző Nagy Gergő – aki első nemzetközi versenyén vett részt – ukrán, orosz, lengyel, észt és lett versenyzőkkel mérte össze erejét. A Centrum SE kiválóságát kizárólag a későbbi bajnok lengyel versenyző tudta legyőzni, így harmadik helyen végzett.

Nagy Gergő a dobogó harmadik fokán - Fotó: Centrum SE

Laczkó Benedek már rutinos versenyző, hiszen korábban öt En-n szerepelt sikeresen. Idei célkitűzése az volt, hogy a döntőben Végh Richárddal, az érdiek kiválóságával küzdhessen. Ez a terv azonban nem jött össze, mivel a selejtezők folyamán az előző Eb-nyertes lengyel ellenféllel került össze. A lengyel sikeresen megkontrázta Lackó akcióját, aki így vigaszágra került. Itt egy másik lengyel és észt versenyzőt győzött le sikeresen, aminek eredményeként harmadik helyen zárta a kontinensviadalt.

A magyar utánpótlás-válogatott összesen két arany-, hat ezüst- és tíz bronzérmet szerezett.

– Sokan úgy gondolják, hogy a szumó a kövér emberek sportja, pedig ez nem így van. Az amatőröknél (értsd: nem pénzért versenyző sportolók) kimondottan arányos testalkatú, sok esetben inkább „szálkás”, izmos sportolók részvétele a jellemzőbb, s ez a Centrum SE két fiatal versenyzőjére is igaz – fogalmazott Janku Ferenc, a Centrum SE elnöke.

– Ez az ősi tradicionális japán birkózás kiválóan fejleszti a koncentrációt, a robbanékonyságot, megtanítja a fiataloknak a másik ember tiszteletét és a fegyelmet. Emellett az sem mellékes szempont, hogy egy dobogós Eb-részvétel harminc pontot jelent továbbtanulásnál. A szumó nem csak gyerekkorban kezdhető sportág, vannak, akik felnőttként kezdenek el vele foglalkozni. Hazai versenyeken 8 éves kortól, nemzetközi viadalokon 12 éves kortól lehet indulni – tette hozzá.

A Centrum SE szeretettel várja a szumó iránt érdeklődőket 6-40 éves korig. Jelentkezni hétfői, szerdai és pénteki napokon 17-19 óra között, a Kossuth Iskola tornatermében, Janku Ferenc edzőnél lehet.