Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

„Minden nap gondolok Rióra”

2014. április 23. 17:27
A felnőtt birkózó Eb-n ötödik helyen végzett Németh Zsanett a közeljövőben saját korosztályára koncentrál, de közben már a 2016-os riói olimpiára fókuszál.

Veszprémből Újpestre

– Édesapám egyedül nevelt minket. Bátyám járt birkózni Berhidára, aki gyakran vigyázott rám, így sokszor elkísértem az edzésekre. Nesó Sándor nevelőedzőm pedig azt mondta, hogy próbáljam ki a sportot. Megtetszett a légkör, délutánonként edzésen, majd a különböző versenyeken is sokat tudtam fejlődni – tekintett vissza a kezdetekre Németh Zsanett, aki aztán egy időre sportágat váltott, de később visszatalált a birkózó szőnyegre.

Németh Zsanett - fotó: tema.huNémeth Zsanett - fotó: tema.hu

– Amikor Berhidán szünetelt a birkózó élet, kézilabdára váltottam. A veszprémi Táncsics Mihály iskolába jártam, ahol egy birkózó ismerősöm hívására újrakezdtem a sportot, immáron a Veszprémi Dózsa színeiben.  Nem volt egyszerű az újrakezdés, de Faragó Zsolt és Izsák Károly edzőim mindenben segítettek. Ezekben az időkben korosztályos magyar bajnokságot is nyertem, de a felnőttek között is érmes lettem. Kadet világbajnoki címet és Európa-bajnoki bronzérmemmel lettem gazdagabb Veszprémben, továbbá számos nemzetközi sikert köszönhetek edzőimnek, klubomnak – mesélt a mindössze 19 esztendős versenyző, aki idén januárban Újpestre igazolt.

A sportoló a váltással kapcsolatban megjegyezte, hogy 2009 óta egyébként is a fővárosban tanul, s a lila-fehérek anyagilag sokkal jobban tudják támogatni. Új klubjában egyébként nagyon jól érzi magát, s nagy előnyt jelent az is, hogy a versenyek előtt együtt készülhet válogatott csapattársaival.

A női csapat legjobbja lett

A felnőtt mezőnyben pályafutása eddigi legnagyobb sikerét az április elején Finnországban rendezett Euróapa-bajnokságon érte el, ahol 75 kilós kategóriában indult. Pedig nem kezdődött jól számára a viadal, a nyolcaddöntőben ugyanis simán kikapott a későbbi ezüstérmes fehérorosztól. A vigaszágon aztán remekelt török vetélytársa ellen, s már az első percben 1-0-ra vezetett, majd a második perc elején egy szép csípődobással hátára vágta ellenfelét, s néhány másodperc alatt betussolta.

A bronzmeccsen a 2011-ben világbajnoki ezüstérmet szerző Jekatyerina Bukinával találkozott Németh, aki sokáig jól védekezett. S bár másfél perc után intették, úgy tűnt, csak 1-0-s előnnyel mehet a szünetre az orosz. 2:50-nél aztán Bukina megpörgette a magyart, így 5-0-al fordulhatott, a vége pedig 7-0 lett. Németh így ötödikként zárt, sikere értékét növeli, hogy a magyar női csapat egyetlen pontszerzője lett.

– Tatai felkészítő edzőtábor előzte meg a kontinensviadalt, amely Wöller Ákos szövetési kapitány és Nagy Lajos edző irányítása mellett meglehetősen jól sikerült.  Az Eb-re kiérkezve kezdetben nehezen barátkoztam meg a hideggel, de végül ezt az akadályt is leküzdöttem. A fogyásom is jól ment, a sorsolásomról azonban ez nem mondható el. Meglehetősen kemény ellenfelek voltak az ágamon, akiktől kikaptam, azok mind érmesek lettek. Örülök neki, hogy éremért tudtam birkózni, nagyon nagy élmény volt ennyi ember előtt játszani. Jobban örültem volna, ha egy más stílusú ellenfelet kapok a bronzmérkőzésen, de az Eb előtt éppen az első ötbe kerülést tűztem ki célul, így juniorként meg vagyok elégedve az eredményemmel – húzta alá a kivételes tehetségű birkózó.

A távlati cél: Rió 2016

A kiválóság ráadásul olimpiai sportágban és számban ért el az előkelő helyezést. Adódik tehát a kérdés, hogy mennyire foglalkoztatja a 2016-os ötkarikás seregszemle. S arra is kíváncsiak voltunk, hogy a junior versenyző saját korosztályára, avagy a felnőtt mezőnyre kíván-e összpontosítani a közeljövőben.

Fotó: csepel.huFotó: csepel.hu

– Minden nap gondolok Rióra, de tudom, hogy hosszú és rögös út vezet odáig. Az első kvalifikációs lépcső a szeptemberi, üzbegisztáni világbajnokság, ahonnan az első nyolc helyezett jut ki automatikusan az olimpiára.  Továbbá ezt követően – Londonhoz hasonlóan – kvalifikációs tornákon lehet kvótát szerezni. Visszatérő problémám a fogyás, az „alap” súlyom ugyanis 80 kg, felnőtt versenyeken a 75 kilósok között indulok, a juniorok között pedig 72 kilóra kell lefogynom. Most egy kis időre félreteszem a felnőtt mezőnyt, s a junior megmérettetésekre koncentrálok. Idén mindenképpen az a célom, hogy junior Európa-, valamint világbajnok lehessek, aztán szezon közben kiderül, hogy indulok-e az idei felnőtt vb-n.


Akár olimpiai bajnok is lehet

– Tudtuk, hogy egyszer ennek is eljön az ideje, és el kell engednünk Zsanit. Ő ma már nemcsak egy tehetség, hanem az egyik legjobb magyar birkózó. Veszprémben már nem tudtuk biztosítani neki azokat a feltételeket, amelyek a nemzetközi élvonalhoz szükségesek, miközben évek óta sorba álltak érte a legnagyobb magyar klubok. Nem tehettünk mást, mint sok sikert kívántunk neki – nyilatkozta Faragó Zsolt, a Veszprémi Dózsa szakosztályvezetője.

– Szurkolunk, hogy megvalósítsa legmerészebb álmait, és természetesen szívesen látjuk bármikor az edzéseinken. Nagyon büszkék vagyunk az eddigi sikereire, és biztosak vagyunk benne, hogy ez még csak a kezdet. Idén reális esélye van arra, hogy akár mindkét junior világversenyt, az Eb-t és a vb-t is megnyerje, vagy dobogóra állhasson. Rióban már ott lehet az olimpián, 2020-ban pedig már akár nyerhet is. Győzelmeinek egy pici szeletét a magunkénak érezzük – tette hozzá.

Zatkalik Dániel

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.