Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Átadták a Testnevelési Egyetem központi épületét

2018. szeptember 18. 17:07 // Forrás: MTI
A tanévnyitóval egybekötött ünnepségen kedden átadták a Testnevelési Egyetem (TE/TF) új, Alkotás úti központi épületét.

Az eseményen a tanév hivatalos megkezdése és az új létesítmény átadóünnepsége mellett Mocsai Lajos, a TE rektora, valamint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az aktív élsportolók egyetemi tanulmányait megkönnyítő együttműködési megállapodást írt alá.

"A MOB és a TF között hagyományosan kiváló a kapcsolat, ami teljesen természetes is, hiszen nem tudom, van-e más olyan intézmény Magyarországon, amelynek ilyen közvetlen hatása lenne a magyar sportra és a sporteredményekre" - fogalmazott Kulcsár Krisztián. Hozzátette, a dokumentumok aláírása csak formalizálása volt a korábban is meglévő partnerségnek. A megállapodás célja a MOB és a TF között fennálló szakmai kapcsolatok elmélyítése, valamint az élsportolókat érintő mentorprogram mellett szakmai konzultációk és a sportági szakszövetségek kérésére elemzések, felmérések készítése.

MTI Fotó: Mohai Balázs MTI Fotó: Mohai Balázs

Mocsai Lajos ünnepi beszédében kiemelte, a következő években három további ütemben bővül majd az intézmény: a Csörsz utcai sportpálya és az Alkotás úti kampusz további rekonstrukciója mellett a Déli pályaudvar egy területével, valamint egy velencei sportteleppel egészül ki az egyetem.

"Ez a következő lépése annak, hogy megvalósuljon a minőségi oktatás, valamint a magyar sport eredményességének fenntartását elősegítő tudományos és infrastrukturális háttér kialakítása" - fogalmazott a rektor.

Mocsai azt mondta: a TE stabil, kilenc évtizedes alapokon nyugszik, erre pedig lehet a mai kor követelményeinek megfelelő tudásközösséget építeni.

"A világ egyik legmodernebb testkulturális oktatási létesítményét szeretnénk itt létrehozni" - hangsúlyozta.

Mocsai Lajos emlékeztetett rá: a további ütemekben mintegy 40 ezer négyzetméternyi sportfelülettel bővül majd az egyetem területe, ez biztosítja, hogy az elméleti képzés mellé a szükséges gyakorlati oktatást is megkapják a hallgatók.

MTI Fotó: Mohai Balázs MTI Fotó: Mohai Balázs

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár ünnepi beszédében kijelentette: ritka az olyan alkalom, hogy egyszerre nyitnak meg egy tanévet és adnak át egy új épületet a diákoknak, oktatóknak.

"A magyar kormány elkötelezett a minőségi felsőoktatás mellett, ugyanis tisztában van azzal, hogy a tudás a legnagyobb tőke" - mondta az államtitkár.

Kifejtette: a kormány nemzetstratégiai ágazattá tette a sportolást, az egészséges életmódot, ebben pedig a Testnevelési Egyetemnek hatalmas a felelőssége.

"A TE a magyar testnevelés és sport ügyét szolgálja" - fogalmazott Szabó Tünde. Kiemelte, a cél az, hogy minden egyetemi hallgató versenyképes tudást kapjon.

A tanévnyitó a beszédek után az elsőévesek eskütételével, valamint kitüntetések átadásával folytatódott, végül az új épület ünnepélyes átadásával zárult.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.