Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A sikerek adtak életet a veszprémi gerelyhajításnak

2018. augusztus 11. 19:43
Még csak hároméves a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club gerelyhajító szakága, máris szállingóznak a bajnoki címek. S hogy mi kellett ehhez? Csak egy tehetséges diák, a tanára és némi elszántság. A többi kattintás után kiderül.

Miért indít el valaki nulláról egy új atlétikai szakágat? – Mert korábban nem volt – hangzik el a felettébb egyszerű válasz Máhl Krisztiántól, aki három évvel ezelőtt gondolt egy merészet, s belevágott az ismeretlenbe. Megalapította a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétika Club gerelyhajító szakágát, mert testnevelő pedagógusként találkozott egy felettébb tehetséges tanítvánnyal, Kövér Fannival, akinek nem szerette volna veszni hagyni tehetségét. A Simonyi iskola szertárjában két görbe gerely állt ekkor, innen kellett elindulni.

Máhl KrisztiánMáhl Krisztián

Az elért eredmények pedig magukért beszélnek. Máhl Krisztián főiskolai gerelyhajító emlékeire támaszkodva alapozta meg a kiscsoportos gyerekfoglalkozás szakmai hátterét. – A kezdetek kezdetén annyiban egyeztünk meg Fannival és szüleivel, hogy úgy fél évig megnézzük, hogy működik-e ez a dolog – tekintett vissza a Simonyi iskola pedagógusa, aki egyhamar azzal a kellemes teherrel szembesült, hogy jönnek az eredmények a VEDAC-os gerelyhajítóktól.

A következő kihívást az infrastrukturális feltételek biztosítása jelentette, ugyanis állandó és a kor kívánalmainak megfelelő gerelyhajító pálya sem állt rendelkezésre az edzésekhez Veszprémben. Ezt önerőből, szülők segítségével orvosolták a VEDAC-nál.

A tehetség – Kövér Fanni – és a mester találkozása szülte a VEDAC új szakágátA tehetség – Kövér Fanni – és a mester találkozása szülte a VEDAC új szakágát

– Hazai viszonylatokban most már minden adott a zökkenőmentes felkészülésünkhöz. Heti ötször edzünk, igyekszem minél többet foglalkozni a lányokkal – tette hozzá a tréner, aki társadalmi munkában vállalt szerepet a városi atlétikában. Időközben szakmai igazgatóval bővült a VEDAC műhelye: Török Krisztián személyében méghozzá aktív gerelyhajító versenyzővel erősödtek. – Természetesen ő is segíteni tudott a szakmai háttér fejlesztésében – tudtuk meg Máhl Krisztiántól.

Céltudatos, érett és mindenre elszánt fiatalokkal találkoztam a gerelyhajítók kedd délelőtti edzésén. Elsőként Kövér Fanni és Dósa Jázmin futottak be. Fanni még csak 14 éves, Jázmin még nála is fiatalabb, csak 13 esztendős, mégis mindketten komoly elvárásokat fogalmaztak meg magukkal szemben. – Profi sportoló szeretnék lenni, ehhez pedig komolyan kell készülni. Ha valamit el akarunk érni, ahhoz tenni kell. Lehet, hogy a kortársaim éppen még alszanak, vagy a Balatonnál lógatják a lábukat, de én tudom, hogy a céljaim eléréséhez most itt kell készülnöm – fogalmazott az újonc korosztály országos bajnoka, Dósa Jázmin. – Az álmaim visznek előre, én ezért vagyok itt – szólt közbe egyetértést jelző bólogatás után Kövér Fanni, aki serdülő országos bajnoki címet szerzett nemrégiben, s a 14 év alattiak kategóriájában minden idők legjobb magyar dobása is az övé.

Dósa Jázmin és Kövér FanniDósa Jázmin és Kövér Fanni

Kövér Fanni esetében érdemes kiemelni, eredményei alapján már ott lehetne az utánpótlás világversenyeken, de a korhatár miatt erre még várnia kell. Emellett diszkoszvetésben is remekel. Edzésmunkája és sportág iránti alázata pedig olyannyira példás, hogy egy felnőtt magyar bajnoki címmel rendelkező atléta „kollegája” sem félt kimondani, tanulni tudott jóval fiatalabb pályatársától a közös válogatott edzőtáborozás során. Ha töretlen marad fejlődésének íve, akkor még sok világverseny vár rá – állítják egyöntetűen a szakemberek.

Máté Fanni szintén a VEDAC színeiben hajítja a gerelyeket, méghozzá „másodállásban”, mivel kézilabdázás mellett űzi az atlétikát. Török Krisztián tanítványa nemrég igazolt Veszprémbe. Szeptembertől, egyetemi tanulmányai megkezdésével komolyabb figyelmet kíván majd szentelni az atlétikának. Ifi és junior országos bajnok, több korosztályos világversenyen is szerepelt már. Edzője korábban úgy fogalmazott a válogatott kiválóságról, hogy számára még csak most indul a sportág, amely komoly sikereket tartogathat.

Az egyre jobban üzletiesebbre forduló sportvilág még mindig képes bebizonyítani, hogy a sikerhez csak elszántság és tettvágy szükséges. Ez a VEDAC gerelyeseinek receptje, amely még komoly gyümölcsöket teremhet, ha a fejlődés folytonos marad a szakág versenyzőinél.

Zatkalik Dániel
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.