Rasovszky Kristóf Európa-bajnok 5 km-en!

  • úszás
  • 2018.08.08
  • 13:05
  • MTI/vehirsport.hu
Fantasztikus sikert ért el a 21 esztendős veszprémi úszó, aki aranyérmet nyert a glasgow-i Európa-bajnokság első nyíltvízi számában.

Szerda délután az 5 km-es távon Rasovszky Kristóf is megkezdte szereplését a glasgow-i nyíltvízi Európa-bajnokságon. A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága a legrövidebb nyíltvízi úszószám mellett 10 és 25 km-en is megméreti magát az Eb-n.

Rasovszky Kristóf 2-300 méter megtétele után a mezőny élére állt, s egészen 2,5 km hosszú első kör végéig ő diktálta a tempót a 24 fős mezőnynek. Ezt követően francia riválisa átvette az első pozíciót, de lábvízen úszva végig a második helyen követte Axel Reymondot. 3750 méter megtétele után Rasovszky ritmust váltott, s ismét az élre állt. A hajrát is Rasovszky kezdte meg először, végül 2-3 teshossz előnnyel nyerte meg élete első felnőtt Európa-bajnoki címét.

Rasovszky Kristóf, az 5 km-es nyíltvízi úszás Európa-bajnoka

A másik magyar induló, Székelyi Dávid tizedik lett.

"Arra törekedtem, hogy az utolsó körben az élen legyek, az csak úgymond magától jött, hogy korábban is elöl voltam. Tudtam, hogy ebben a mezőnyben mindenki elég nagy utazósebességre képes, ezért próbáltam nem kiúszni magamat az elején, hogy minél több erőm maradjon az utolsó fél körre, mert igazándiból a vége a lényeg, ami elég gyors" - nyilatkozta az eredményhirdetés után Rasovszky az MTI helyszíni tudósítójának.

Hozzátette, tudta, hogy francia riválisai jól bírják a hajrát, ettől egy kicsit tartott is, ezúttal azonban ő bizonyult gyorsabbnak. "Úgy jöttem ki Skóciába, hogy szeretnék érmet szerezni. Örülök, hogy ez máris sikerült. Jó formában érzem magam, és bizakodva várom a folytatást" - fogalmazott a Balaton Úszó Klub sportolója.

A befutó pillanatai

Edzője, Szokolai László elmondta, a taktika ezúttal nem az volt, ami a tíz kilométeres távon lesz, mert ha öt kilométeren rossz pozícióba kerül valaki, annak már nincs ideje javítani, ahhoz túlságosan jó úszó a mezőny legjobb 12 tagja. "Viszonylag erősen kell kezdeni, az élmezőnyben kell úszni, és utána jönnek a taktikai elemek. A forduló mindig egy lehetőség, hogy előrébb kerülj, vagy hátrébb csússz, attól függően, hogyan helyezkedtél, vagy hogyan szorítottak ki" - magyarázta.

Az edző felidézte, nagyjából úgy zajlott a verseny, ahogyan tervezték: Rasovszky az első körnél vezetett, aztán Axel Reymond elé került, ő viszont "a lábvizére állt, utazott a következő kör feléig, tehát pihent". A következő fordulóponton ellenfele elé úszott, és a folytatásban már ő irányított, nem engedte ki a kezéből a győzelmet. "Kristóf nem félős, és bírja a hideg vizet, a fájdalmat" - magyarázta Szokolai, miért nem hátráltatták tanítványát a körülmények.

A Balaton Úszó Klub versenyzője csütörtökön, 10 km-en folytatja Európa-bajnoki szereplését.

Rasovszky Kristóf értékelése, immár Eb-győztesként

Nyíltvízi úszó Európa-bajnokság, 5 km
Európa bajnok:
Rasovszky Kristóf 52:38.9

2. Reymond Axel 52:41.7, + 2.8
3 Fontaine Logan 52:44.4, + 5.5


Éremért száll vízbe az Eb-n

A Balaton Úszó Klub Veszprém nyílt vízi klasszisa, Rasovszky Kristóf 5, 10 és 25 km-en is rajthoz áll a glasgow-i Európa-bajnokságon.