Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rasovszky Kristóf Európa-bajnok 5 km-en!

2018. augusztus 8. 13:05 // Forrás: MTI/vehirsport.hu
Fantasztikus sikert ért el a 21 esztendős veszprémi úszó, aki aranyérmet nyert a glasgow-i Európa-bajnokság első nyíltvízi számában.

Szerda délután az 5 km-es távon Rasovszky Kristóf is megkezdte szereplését a glasgow-i nyíltvízi Európa-bajnokságon. A Balaton Úszó Klub Veszprém kiválósága a legrövidebb nyíltvízi úszószám mellett 10 és 25 km-en is megméreti magát az Eb-n.

Rasovszky Kristóf 2-300 méter megtétele után a mezőny élére állt, s egészen 2,5 km hosszú első kör végéig ő diktálta a tempót a 24 fős mezőnynek. Ezt követően francia riválisa átvette az első pozíciót, de lábvízen úszva végig a második helyen követte Axel Reymondot. 3750 méter megtétele után Rasovszky ritmust váltott, s ismét az élre állt. A hajrát is Rasovszky kezdte meg először, végül 2-3 teshossz előnnyel nyerte meg élete első felnőtt Európa-bajnoki címét.

Rasovszky Kristóf, az 5 km-es nyíltvízi úszás Európa-bajnokaRasovszky Kristóf, az 5 km-es nyíltvízi úszás Európa-bajnoka

A másik magyar induló, Székelyi Dávid tizedik lett.

"Arra törekedtem, hogy az utolsó körben az élen legyek, az csak úgymond magától jött, hogy korábban is elöl voltam. Tudtam, hogy ebben a mezőnyben mindenki elég nagy utazósebességre képes, ezért próbáltam nem kiúszni magamat az elején, hogy minél több erőm maradjon az utolsó fél körre, mert igazándiból a vége a lényeg, ami elég gyors" - nyilatkozta az eredményhirdetés után Rasovszky az MTI helyszíni tudósítójának.

Hozzátette, tudta, hogy francia riválisai jól bírják a hajrát, ettől egy kicsit tartott is, ezúttal azonban ő bizonyult gyorsabbnak. "Úgy jöttem ki Skóciába, hogy szeretnék érmet szerezni. Örülök, hogy ez máris sikerült. Jó formában érzem magam, és bizakodva várom a folytatást" - fogalmazott a Balaton Úszó Klub sportolója.

A befutó pillanatai

Edzője, Szokolai László elmondta, a taktika ezúttal nem az volt, ami a tíz kilométeres távon lesz, mert ha öt kilométeren rossz pozícióba kerül valaki, annak már nincs ideje javítani, ahhoz túlságosan jó úszó a mezőny legjobb 12 tagja. "Viszonylag erősen kell kezdeni, az élmezőnyben kell úszni, és utána jönnek a taktikai elemek. A forduló mindig egy lehetőség, hogy előrébb kerülj, vagy hátrébb csússz, attól függően, hogyan helyezkedtél, vagy hogyan szorítottak ki" - magyarázta.

Az edző felidézte, nagyjából úgy zajlott a verseny, ahogyan tervezték: Rasovszky az első körnél vezetett, aztán Axel Reymond elé került, ő viszont "a lábvizére állt, utazott a következő kör feléig, tehát pihent". A következő fordulóponton ellenfele elé úszott, és a folytatásban már ő irányított, nem engedte ki a kezéből a győzelmet. "Kristóf nem félős, és bírja a hideg vizet, a fájdalmat" - magyarázta Szokolai, miért nem hátráltatták tanítványát a körülmények.

A Balaton Úszó Klub versenyzője csütörtökön, 10 km-en folytatja Európa-bajnoki szereplését.

Rasovszky Kristóf értékelése, immár Eb-győztesként

Nyíltvízi úszó Európa-bajnokság, 5 km
Európa bajnok:
Rasovszky Kristóf 52:38.9

2. Reymond Axel 52:41.7, + 2.8
3 Fontaine Logan 52:44.4, + 5.5


Éremért száll vízbe az Eb-n

A Balaton Úszó Klub Veszprém nyílt vízi klasszisa, Rasovszky Kristóf 5, 10 és 25 km-en is rajthoz áll a glasgow-i Európa-bajnokságon.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  tegnap 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.