Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Vranjes célja továbbra is a modern kézilabda meghonosítása

2018. június 14. 18:12 // Forrás: MOL-csapat
A rutinos játékosok visszahívása nemcsak a játékban, de a harci szellemben is kamatozott, de a kapitány szerint a csapat egysége hozta meg a sikert a vb-selejtezőn.

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából, bár a visszavágó hajrájára teljesen elkészült az erejével, egyet megőrzött a Szlovéniában megszerzett ötgólos előnyéből, és a vb-bronzérmest kiejtve kijutott a dán-német közös rendezésű világbajnokságra.

Ljubomir Vranjes első tétmeccsen aratott győzelmével megágyazott a bravúrnak, és csapata Veszprémben amíg bírta, jól, amikor már nem bírta, szívvel és ésszel kézilabdázott, így óriási bravúrt bemutatva kiütötte Szlovéniát.

– Én előzetesen sem tartottam magunkat esélytelennek, habár én is tudtam, hogy Szlovénia nagyon kemény ellenfél lesz a selejtezőben. Hallottam a hangokat, amik azt sugallták, nincs esélyünk, de nem foglalkoztam velük, mert tudtam, hogy képesek vagyunk a bravúrra – mondta a MOL-csapatnak Ljubomir Vranjes.

Megvolt a nyerő taktika

A svéd szövetségi kapitány elmondta, sikerült jól feltérképezni a szlovén válogatottat, és megfelelő taktikát dolgozott ki a stáb a selejtezőre, de a legjobb taktika is csak annyit ér, amennyit a játékosok megvalósítanak belőle.

– A legfontosabb célunk az volt, hogy ne hagyjuk futni az ellenfelet, ezért lassú, hosszú lefolyású támadásokkal készültünk. Fontos volt, hogy biztos lövőhelyzeteket alakítsunk ki, mert ezzel elejét vehettük a lerohanásoknak. Az már a játékosaimat dicséri, hogy ezt ilyen hatékonyan meg is valósították – mondta a kapitány.

Védekezésben az volt a célunk, hogy türelmetlenné tegyük a szlovénokat. Sok faulttal, lábbal gyors védekezéssel megakadályoztuk a betöréseket, és kikényszerítettük a helyzet nélküli lövéseket. – Óriási öröm számomra, hogy sikerült elbizonytalanítani egy ennyire jó csapatot, és úgy gondolom, két meccs alapján megérdemelten jutottunk tovább –- tette hozzá Vranjes.

Koperben ágyaztunk meg a sikernek

– Arra persze én sem számítottam, hogy öt góllal legyőzzük idegenben a szlovénokat, az viszont egyáltalán nem lepett meg, hogy ilyen jól játszottunk. A felkészülés során éreztem a fiúkon, hogy nagyon akarják a sikert, és mindent bele fognak adni. Ha pedig egy ennyire jó szellemű társaság egy közös célért hajt, abból nagy dolgok sülhetnek ki.

– Számomra nem is csak a koperi játék minősége, hanem inkább a jó periódus hossza volt a legjobb visszaigazolás. Lehet jól játszani egy félidőn át, akár negyven percig is, de ahhoz, hogy egy ilyen jó csapatot saját pályáján legyőzz, az egész meccsen át magas színvonalon kell tudnod teljesíteni. Nekünk ez sikerült, egy-egy nagyon rövid periódust leszámítva végig koncentráltunk, és még ilyen arányban is megérdemelten nyertünk. Az a mi meccsünk volt, és nem is engedtük ki a kezünkből – tette hozzá elégedetten Vranjes.

Tánclépésből fogcsikorgató küzdelem

A magyar csapat a visszavágón is remekül kezdett, nemcsak a védekezése, a támadásai is jól működtek, de a második félidőre alaposan elkészült az erejével, így az utolsó pillanatig szoros volt a veszprémi mérkőzés.

– Nincs mit szépíteni, hullák voltunk a végére – mondta egy nevetés kíséretében Vranjes. – De azért azt tudni kell, hogy több játékosom is betegséggel küzdött egész héten, Lékai Máté pedig szűk két hónap után játszott újra tétmeccset, így teljesen természetes, hogy a végére elfogyott a csapat ereje. És ha már Máté szóba került: az, hogy ilyen állapotban így a vállára tudta venni a csapatot, a legnagyobbakra jellemző erény. Fantasztikusan küzdött, pedig a hajrában már látszott, hogy lépni is alig van ereje.

– Ha azt nézzük, a januári Európa-bajnokság óta mennyit fejlődött a csapat, mennyivel frissebbek voltak a játékosok fejben, mennyivel koncentráltabban kézilabdáztak, már ettől boldogok lehetünk. Sokat léptünk előre mindenben, és bár egyelőre még nem téma a világbajnokság, azért az egyértelműen leszögezhető, hogy jó úton járunk.

– Például nem biztos, hogy korábban ilyen jól viselte volna mentálisan a csapat akár a koperi, akár a veszprémi meccs végjátékát. Idegenben a bravúr kézzelfogható közelében sem engedtünk ki, sőt még fokozni is tudtuk a tempót, itthon pedig az óriási szlovén nyomás, illetve a fáradtság ellenére tudtuk megőrizni az előnyünket. Mindez részben annak is köszönhető, hogy minden helyzetre alaposan felkészültünk. Átbeszéltük a játékosokkal, mi van, ha mi vezetünk néggyel, és mi van, ha ők. Mit csináljunk, ha továbbjutásra állunk a hajrában, és mit, ha nem. Ezek a beszélgetések mind a felkészülésünk fontos részét képezték.

Rutint és szívet hozott Nagy és Ilyés

Az ember azt gondolhatja, hogy az Eb-n látott magyar válogatott és a vb-selejtezős csapat közötti jelentős különbség a két veterán védőspecialista, Nagy László és Ilyés Ferenc visszatérésének köszönhető, de – bár Vranjes sem tagadja, hogy nagyon sokat segítettek – az edző szerint mentálisan fontosabb szerepe volt a két veteránnak, mint a játékunkban.

– Az Európa-bajnokság második legfiatalabb csapata voltunk, és a nemzetközi rutin hiányát alaposan megérezte a csapat, de a két játékos reaktiválásával ebben is nagyon sokat léptünk előre. Mindennél fontosabb volt azonban az a fajta lelkesedés és tapasztalat, amit Nagy és Ilyés hozott.

– Nekem vezér kellett a pályára, nem véletlen, hogy már áprilisban velünk volt Ilyés Ferenc, aki az első pillanattól kezdve hozta, amit vártam tőle. A fiatalok felnéztek rá, ő pedig mutatta az utat nekik, és aztán a meccseken is látszott, hogy ami mentálisan hiányzott a csapatból az Eb-n, az csőstül érkezett meg a két rutinos játékossal. Nagy László a világ egyik legjobb kézilabdázója, az ő jelenléte nagyon sokat jelent egy fiatal csapatnak.

– Sokkal inkább képesek voltunk csapatként együtt működni, mint korábban. Értettük és éreztük egymást, harmónia volt a csapaton belül, és ez az eredményeken is látszott. A közös cél igazi csapattá kovácsolt minket, és ebben volt óriási szerepe a két rutinos játékosnak úgy a pályán, mint azon kívül is – magyarázta Vranjes.

Nem változtak a célok

A svéd szakembertől nemcsak a generációváltás levezénylését, hanem a csapat játékának modernizálását is várta a szövetség, most mégis úgy tűnt, hogy a válogatott régi erényeihez nyúlt vissza a kapitány az eredmény érdekében.

– Számos új elemet vittünk a játékunkba, és sok minden megváltozott a csapaton belül. Elsősorban a védekezésünkön változtattunk sokat, de a ritmusváltások támadásban is jellemzőek voltak a csapatra. Nem adtam fel semmit a céljaimból, továbbra is azt szeretném, ha modern kézilabdát játszana a magyar válogatott. A kontinens legjobbjaihoz akarunk tartozni, őket tekintjük ellenfélnek, és ha megnézzük, milyen típusú játékot játszik Franciaország, Svédország vagy éppen Szlovénia, akkor nekünk is alkalmazkodnunk kell a modern kézilabda kihívásaihoz – tette hozzá Vranjes.

Forrás: MOL-csapat

vehirsport.hu
Tál Dominik

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.