’Madi’ a németek mellett a támadófocinak is szurkol

  • labdarúgás
  • 2018.06.12
  • 07:30
Labdarúgó berkekben közismert, hogy Madarász János óriási rajongója a német futballnak. A világbajnokságot felvezető beszélgetésünk alkalmával azt is elárulta az 1. Futsal Club Veszprém vezetőedzője, miért éppen a Nationalelf a kedvence.

– Gyerekként követtem az 1982-es spanyolországi vb-t, de akkoriban még nem szurkoltam senkinek. Mint ismert, Olaszország és az NSZK játszotta a döntőt. Én pedig azért szorítottam, hogy a végén tizenegyesek döntsenek, vagyis a lehető tovább tartson a meccs. Az olaszok azonban a rendes játékidőben 3-1-re megverték a németeket. Ettől aztán olyan mérges lettem, hogy kijelentettem, innentől kezdve mindig a németeknek fogok szurkolni – idézte fel a megmosolyogtató történetet Madarász János.

A 1. FC Veszprém mestere hozzátette: bár Rudi Völler, Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus, Mario Basler, Mehmet Scholl, Michael Ballack vagy éppen Bastian Schweinsteiger személyében mindig voltak személyes kedvencei, sosem egy-egy játékosnak, hanem az adott csapat egészének szurkol.

Ha teheti, az összes meccset megnézi a vb-n Madarász János

A szakember szerint nagyon nehéz jósolni a június 14-én kezdődő oroszországi vb esélyeivel kapcsolatosan, hiszen – mint mondta – a játéktudás mellett a szerencsének is óriási szerepe van a nagy a tornákon.

– Természetesen a nagy tradícióval rendelkező csapatok – Brazília, Argentína, Franciaország, Németország, Spanyolország – a legnagyobb a favoritok. Azt azonban nagyon nehéz megtippelni, hogy ki lesz a világbajnok. Egy-egy kedvezőtlen játékvezetői ítélet, fegyelmezetlenség, sérülés, balszerencsés momentum is dönthet. Sokan mondják, hogy Belgium is ott lehet a végelszámolásnál. Ezt már igen régóta várjuk, de szerintem most se fogják átlépni az árnyékukat – latolgatta az esélyeket Madarász, aki szerint a horvátok is képesek lehetnek arra, hogy meglepetést okozzanak.

A tréner úgy véli, a világ labdarúgása annyira fejlett, hogy nagy újdonságra szakmai szempontból már nem lehet számítani az előttünk álló seregszemlén. – Vannak olyan együttesek, amelyek a labdabirtoklásra fektetik a hangsúlyt, s így helyeznek nyomást az ellenfeleikre. Illetve akadnak olyan gárdák, amelyek a védekezésre összpontosítanak. Nem érdekli őket, hogy mennyit van náluk a játékszer, csak az, hogy minél gyorsabban odaérjenek az ellenfél kapuja, s minél hatékonyabban kihasználják a lehetőségeiket. Taktikailag nem számítok újdonságokra. Azt várom, hogy a támadófutball győzedelmeskedjen és sok gólt láthassunk. A labdarúgás ugyanis a nézőkért van, a néző pedig akkor boldog, ha gólt lát.

Ha teheti „Madi” nemcsak a rangadókat, hanem valamennyi mérkőzést meg fogja nézi a televízióban. – Anyukám elmesélés szerint pár hetes koromban is már csak a labda érdekelt, szóval a futballra születtem, s ez a szerelem sosem fog elmúlni.