Felnőttek a kihívásokhoz

  • Telekom Veszprém U21
  • 2018.05.24
  • 10:50
„Veszprémben nem fordulhat elő, hogy nem teszed oda magad a pályán, hogy nem küzdesz” – így szól Gulyás István ars poeticája, aki ebben a szellemben vezette pályára az U20-as együttest a nemrég lezárult idényben.

Mozgalmas szezont tudhat maga mögött a Telekom Veszprém második számú együttese. Az idény elején egy kezdősornyi játékos távozott az élvonalba, miközben tovább nőtt a tét a hátországban. A Magyar Kézilabda Szövetség ugyanis fokozatosan átszervezi a másodosztály kiírását a színvonal emelésének érdekében. Dióhéjban ez annyit jelent, hogy már idén több kiesővel számolhattak a résztvevők, mivel a folyamat végét jelentő 2019/20-as idényben egycsoportos, országos divízió váltja a megszokott – nyugati és keleti csoportokra bontott –lebonyolítási rendszert.

Nemcsak a gárda kerete, a szakvezetés is új impulzust kapott: újabb korábbi veszprémi legenda „tért haza” Gulyás István személyében, aki rögtön nagyot dobott tanítványaival. Az U20-asok otthonában mindenki vért izzadt, s a megszerzett ötödik pozíció is előkelőnek mondható. Főleg annak fényében, hogy csak olyan csapatok végeztek a mieink előtt, amelyek felnőtt korú játékosokat is pályára küldhettek.

Gulyás István

– Teljesen új gárdával álltunk neki az idénynek. A kínálkozó lehetőség pedig motiválóan hatott fiatal játékosaimra, akik teljes erőbedobással küzdötték végig a nyári alapozó munkát. Ennek eredményeként remekül kezdtük a szezont. Igaz, olykor előjöttek a megingások a játékunkban, de olyan szépen termeltük a pontokat, hogy karácsonykor már éremről álmodozhattunk – tekintett vissza megkeresésünkre Gulyás István, a gárda vezetőedzője.

A szakvezető megjegyezte: tanítványai zöme szezon közben érettségizett vagy egyetemi tanulmányait végezte, s korukból adódóan is borítékolhatók voltak az apróbb hibák. – Többnyire magas színvonalon kézilabdáztak, de ami ennél is fontosabb, hogy végig nagy szívvel játszottak a fiatalok. Mindig arról beszéltem az öltözőben, hogy milyen tradíciói vannak ennek a klubnak, hiszen mi edzők is itt nőttünk fel és lettünk jegyzett játékosok. Itt nem lehet olyat elképzelni, hogy valaki nem teszi oda magát a pályán százszázalékosan – árulta el Gulyás, aki úgy érzi, értő fülekre találtak intelmei, mert ezt mindvégig betartotta csapata. – Ez azért is örömteli, mert amellett, hogy sportolókat képzünk, embereket is nevelünk. S olyan fiatalokat szeretnénk adni a magyar kézilabdázásnak, akikre büszkék lehetünk majd.

A zajló szezonban kevesebb játéklehetőség jutott az utánpótláskeret tagjainak a felnőtt csapatnál. Gulyás István szerint ez természetesnek tekinthető, hiszen Ljubomir Vranjes személyében új edző érkezett a fedélzetre.

Az NB I/B Nyugati csoportjának gólkirálya is Veszprémből került ki: Szakály Benedek meccsenként hat góllal terhelte az ellenfelek kapusait. A jobbszélső várhatóan az NB I-es Ferencvárosnál folytatja pályafutását, csakúgy, mint Ubornyák Dávid, aki Gyöngyösre igazol és Molnár Balázs is az élvonalban, az Egernél folytatja. Forgács Tamás és Süle Márk is távozik a klubtól: előbbi Kecskemétre, utóbbi Pécsre szerződik, mindketten NB I/B-ben folytathatják.

Bevált a „jó zsaru, rossz zsaru” felállás is a kispadon. – Tombor Csabával remekül tudtuk motiválni egymást és Perez Carlos is beépült a napi feladatokba. Mindig volt közöttünk valaki, aki, ha kellett felemelte a hangját vagy épp ellenkezőleg, higgadt tanácsokkal tudott segíteni – fűzte hozzá Gulyás István, aki összeségében pozitívan értékeli szezonjukat.

Tabella
Férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2018/19
1. Váci KSE 29
2. NEKA 24
3. Agrofeed ETO-SZESE 23
4. Szigetszentmiklósi KSK 19
5. Veszprémi KKFT 18
6. Tatai AC 17
7. Pécsi VSE 16
8. Budai Farkasok NKFT 15
9. Telekom Veszprém U21 11
10. Balatonfüredi KSE U21 10
11. Tunsgram SE Nagykanizsa 7
12. Százhalombattai KE 3
utolsó módosítás 2019. március 18. 08:33
tovább »