Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újabb Eb-érmek a veszprémi szumósoknál

2018. május 21. 11:37
A bulgáriai Plovdivban megrendezett Európa-bajnokság rendkívül erős mezőnyében remekül helyt állt a fiatal magyar csapat: két arany-, egy ezüst- és hét bronzérem került a versenyzők nyakába.

Laczkó Benedek, a veszprémi Centrum Sport Egyesület versenyzője az U23-as korosztály 85 kg-os súlycsoportjában képviselte hazánkat. Nem volt könnyű dolga, hiszen többek között grúz, lengyel és ukrán versenyzőkön kellett keresztülverekednie magát, mire egyéniben a dobogó harmadik fokára állhatott.

Másnap a csapatversenyek sem hoztak könnyebb sorsolást, hiszen Benedeknek már az első körben az oroszok világbajnokával kellett megmérkőznie. A nehézségek ellenére a Délczeg-Végh-Laczkó-Szilágyi összetételű csapat a harmadik helyen végzett.

Laczkó Benedek (jobbról a második) egyéniben és csapatban is dobogóra állhatott - Fotó: Centrum SELaczkó Benedek (jobbról a második) egyéniben és csapatban is dobogóra állhatott - Fotó: Centrum SE

– Külön öröm a számunkra, hogy Benedek – aki a verseny napján töltötte be 18. életévét – mindkét bronzérmét egy korosztállyal feljebb, azaz a 23 évesek között szerezte meg. Ez azért különösen biztató, mert ősszel az U18-as korosztály Eb-je következik. Kitartó felkészüléssel, a versenyforma jó időzítésével és szerencsés sorsolással még fényesebb érmekben is reménykedhetünk – fogalmazott a Centrum SE edzője, Janku Ferenc.

Sokan – tévesen – úgy gondolnak a szumóra, hogy azt nagydarab, kövér emberek űzik. A japánok autentikus szumójában ez valóban így van, azonban a versenyszerű, amatőr kategóriába tartozó szumóban súlycsoportok szerint versenyeznek, ezért itt főként arányos testfelépítésű, izmos versenyzőkkel találkozhatunk. Ebben a sportágban a gyorsaságnak, robbanékonyságnak kiemelt szerepe van, ezért ezeknek a képességeknek a fejlesztése az edzéseken nagy szerepet kap. A veszprémi csapat mestere elmondta, hogy már két helyszínen, a Kossuth, illetve Cholnoky Iskolában is várják a sportág iránt érdeklődő fiatalokat.

Az Eb ideje alatt rendezték az Európai Szumó Szövetség közgyűlését, ahol több világverseny helyszínéről is döntöttek. Ennek értelmében 2019-ben az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztályok Európa-bajnokságát Magyarország rendezheti. Ez hatalmas lökést adhat a magyar szumó sportnak, hiszen a sportág népszerűsítése mellett a résztvevő versenyzőket is doppingolhatja a hazai pálya előnye, azaz a magyar szurkolók buzdítása.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.