Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit csinálnak másként a franciák?

2018. május 4. 12:19
Mindhárom francia BL-induló együttes – köztük Faluvégi Rudolf csapata, a Nantes is – bejutott a sorozat négyes döntőjébe. A gallok történelmi sikerének hátteréről kérdeztük a magyar válogatott kézilabdázóját.

Négy év után magyar csapat nélkül rendezik a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjét, arról azonban még nem kell lemondanunk, hogy magyar játékosért szoríthassunk a klubkézilabdázás csúcseseményén. Bár Faluvégi Rudolf, a Nantes irányítója négyhónapos kényszerpihenőjét követően csak a következő napokban jelentkezhet játékra csapatánál, eltökélt célként fogalmazta meg, hogy visszanyeri csúcsformáját a sorozat kölni záróeseményéig.

– Egy sportoló mindig nehezen viseli azt, ha négy hónapig nem játszhat, így voltam ezzel én is. Igyekeztem alázatos munkával tűrni a kényszerpihenőt, s mindent elkövetni annak érdekében, hogy minél hamarabb pályára léphessek, hiszen klubcsapatom igen komoly kihívások előtt áll, s ha a szövetségi kapitány bizalmat szavaz nekem, akkor a nemzeti csapat sorsdöntő vb-selejtező meccsein is segíteni szeretnék. Jó állapotban érzem a vállam, de ahhoz még nyilván idő kell, hogy újra belefeledkezzek a játékba, s teljesen elfelejtsem a sérülésem. Egy biztos, rajtam nem múlik semmi, nagyon ott szeretnék lenni a Lanxess Arénában a társakkal – összegzett Faluvégi, aki decemberi vállműtétjét megelőzően 28 találattal segítette a BL-küzdelmekben csapatát.

Faluvégi Rudolf – fotó: hbcnantes.comFaluvégi Rudolf – fotó: hbcnantes.com

A huszonnégy esztendős játékos csak nemrég csöppent bele a francia kézilabda világába, így rögtön beszélgetésünk elején leszögezte, nem tud és nem is kíván átfogó képet formálni a világ egyik legerősebb bajnokságáról, de néhány rendszerszintű érdekességre felhívta a figyelmet. – Borzasztó sűrű a francia pontvadászat mezőnye, mégis ott vannak a 20-22 éves fiatalok a csapatokban, s kiharcolják maguknak a játékidőt. Már fiatalon erős karakterű kézilabdázókat nevelnek a franciák, amit egyértelműen kamatoztatni tudnak a játékosok a pályán, senki nem kapja ajándékba a játéklehetőséget. Szembeötlő különbség továbbá az is, hogy itt nem feltétlenül kell a hatalmas technikai repertoár az eredményességhez. Előfordul, hogy egy-egy játékos csak két-három megoldást használ, de azt atombiztosan, s rendkívül tudatosan, méghozzá szinte hiba nélkül. Ezzel pedig már mérkőzéseket lehet nyerni – osztotta meg felfedezéseit Faluvégi, aki szerint a franciák más, hazánkban kőbe vésett „kézilabdás törvényeket” is megcáfolnak. Ilyen például, hogy nem feltétlenül robusztus testfelépítésű védőkre bízzák a hármas pozíciót, hanem olyanokra, akik a magyar bajnokságban talán nem is szerepelhetnének a hátsó alakzatban. Az sem mellékes, hogy a bajnokikat rendre telt ház előtt rendezik.

A kézilabdafilozófiák kapcsán egyre többször hallhatunk a skandináv és spanyol iskola szembeállításáról, Faluvégi szerint azonban a mai modern kézilabdában eltűntek az éles határok a különböző nemzeti vagy akár egyéni edzői filozófiák terén. – Egy elem minden szisztémában visszaköszön: egy nagyon összeszedett, taktikus védekezéssel labdát kell szerezni, s a lehető legrövidebb időn belül gólt kell dobni a túloldalon. Felállt fal ellen már valóban vannak különbségek, nálunk Nantes-ban nagyobb szerepet kap a spontaneitás ilyen szituációkban. Az elején meg is ijedtem, hogy nem elég átgondolt, kidolgozott taktikával futunk neki egy mérkőzésnek, de az eredményességünk magáért beszél. Más csapatoknál pedig azt látjuk, hogy pont ennek az ellenkezője vezet célra, s nem szabad elfelejteni, hogy végül úgy is a játékosok küzdenek meg egymással a pályán, nem pedig a taktikák – foglalta össze véleményét.

– Könnyen lehet, hogy az idei BL-szezon csak a kivételt erősítő szabály volt – vágta rá a franciák bravúros szereplésére irányuló kérdésre az irányító, a mögött viszont tendenciát vél felfedezni, hogy a német együttesek zsinórban másodszor maradtak le a legjobb négy harcáról. – Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ők félvállról vennék a sorozatot, de a hullámzó teljesítményük mögött könnyen állhat az, hogy a Bundesliga találkozókat helyezik előtérbe, ha súlyozni kell egy BL-rangadóval szemben. A Rhein-Neckar Löwen ezt nemcsak azzal bizonyította, hogy az ificsapatát küldte ki a Kielcével szemben, hanem azzal is, hogy míg a német bajnokságban rendre stabil teljesítményt nyújtottak, addig a BL-ben egyszer az erősebb, máskor gyengébb arcukat mutatták – fűzte hozzá.

A Nantes jelenleg a francia pontvadászat harmadik helyén áll. Faluvégiék azért küzdenek, hogy a hátralevő négy fordulóban megőrizzék hárompontos előnyüket, s dobogós helyezésükkel jó eséllyel pályázzanak a BL-indulást jelentő szabadkártyára a következő szezonban.

Természetesen szóba került a Bajnokok Ligája négyes döntőjének sorsolása is. A nantes-iak nem rettentek meg attól, hogy a Párizs lesz az ellenfelük a döntőbe jutásért. Faluvégi szerint övéi nyomás nélkül, míg a világválogatottal is felérő fővárosiak komoly teher alatt játszanak majd, amiből meg kell próbálniuk előnyt kovácsolni.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Fazekas Gergő tíz gólt lőtt a lengyel elődöntőben kézilabda Fazekas Gergő tíz gólt lőtt a lengyel elődöntőben Fazekas Gergő tíz góllal járult hozzá az Orlen Wisla Plock 31-30-as győzelméhez a Górnik Zabrze otthonában a lengyel férfi kézilabda-bajnokság elődöntőjének első, hétfői mérkőzésén. tegnap 21:58 Vehír21 podcast: Nem csak a lelátón harcol a Telekom Veszprém vezérszurkolója Telekom Veszprém Vehír21 podcast: Nem csak a lelátón harcol a Telekom Veszprém vezérszurkolója A Veszprémi Szurkolói Egyesület vezetője, Gyurákovics István portálunk vadonatúj podcastjében a Vehír21-ben mesélt a vezérszurkolói szerepéről és az ehhez fűződő élményeiről. Latolgatta a Telekom Veszprém idei hazai és nemzetközi esélyeit, valamint beszélt a férfi kézilabda-válogatott olimpiai csoportjáról. Több más érdekes téma mellett szóba került a szurkolói közösség és a kézilabdaklub között tavaly év végén kialakult nézeteltérés és annak békés lezárása is. Valamint nálunk vallott először a széles nyilvánosság előtt súlyos betegségéről is. tegnap 22:51 Horvát szakember veszi át a veszprémi kézilabdacsapat irányítását Fejér-B.Á.L. Veszprém Horvát szakember veszi át a veszprémi kézilabdacsapat irányítását Az idény végén távozik az első osztályú kézilabda-bajnokságból kieső Fejér-B.Á.L. Veszprém éléről Danyi Gábor. A vezetőedzői feladatokat ősztől a horvát Dinko Dankovic veszi át. tegnap 19:36 Ilic Zoran öt gólja a Bundesligában kézilabda Ilic Zoran öt gólja a Bundesligában Ilic Zoran öt gólt lőtt a HSV Hamburg csapatában, amely házigazdaként 33-33-as döntetlent játszott a VfL Gummersbach együttesével a német férfi kézilabda-bajnokság vasárnapi játéknapján. 2024. április 21. 22:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.