Mit csinálnak másként a franciák?

  • kézilabda
  • 2018.05.04
  • 12:19
Mindhárom francia BL-induló együttes – köztük Faluvégi Rudolf csapata, a Nantes is – bejutott a sorozat négyes döntőjébe. A gallok történelmi sikerének hátteréről kérdeztük a magyar válogatott kézilabdázóját.

Négy év után magyar csapat nélkül rendezik a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjét, arról azonban még nem kell lemondanunk, hogy magyar játékosért szoríthassunk a klubkézilabdázás csúcseseményén. Bár Faluvégi Rudolf, a Nantes irányítója négyhónapos kényszerpihenőjét követően csak a következő napokban jelentkezhet játékra csapatánál, eltökélt célként fogalmazta meg, hogy visszanyeri csúcsformáját a sorozat kölni záróeseményéig.

– Egy sportoló mindig nehezen viseli azt, ha négy hónapig nem játszhat, így voltam ezzel én is. Igyekeztem alázatos munkával tűrni a kényszerpihenőt, s mindent elkövetni annak érdekében, hogy minél hamarabb pályára léphessek, hiszen klubcsapatom igen komoly kihívások előtt áll, s ha a szövetségi kapitány bizalmat szavaz nekem, akkor a nemzeti csapat sorsdöntő vb-selejtező meccsein is segíteni szeretnék. Jó állapotban érzem a vállam, de ahhoz még nyilván idő kell, hogy újra belefeledkezzek a játékba, s teljesen elfelejtsem a sérülésem. Egy biztos, rajtam nem múlik semmi, nagyon ott szeretnék lenni a Lanxess Arénában a társakkal – összegzett Faluvégi, aki decemberi vállműtétjét megelőzően 28 találattal segítette a BL-küzdelmekben csapatát.

Faluvégi Rudolf – fotó: hbcnantes.com

A huszonnégy esztendős játékos csak nemrég csöppent bele a francia kézilabda világába, így rögtön beszélgetésünk elején leszögezte, nem tud és nem is kíván átfogó képet formálni a világ egyik legerősebb bajnokságáról, de néhány rendszerszintű érdekességre felhívta a figyelmet. – Borzasztó sűrű a francia pontvadászat mezőnye, mégis ott vannak a 20-22 éves fiatalok a csapatokban, s kiharcolják maguknak a játékidőt. Már fiatalon erős karakterű kézilabdázókat nevelnek a franciák, amit egyértelműen kamatoztatni tudnak a játékosok a pályán, senki nem kapja ajándékba a játéklehetőséget. Szembeötlő különbség továbbá az is, hogy itt nem feltétlenül kell a hatalmas technikai repertoár az eredményességhez. Előfordul, hogy egy-egy játékos csak két-három megoldást használ, de azt atombiztosan, s rendkívül tudatosan, méghozzá szinte hiba nélkül. Ezzel pedig már mérkőzéseket lehet nyerni – osztotta meg felfedezéseit Faluvégi, aki szerint a franciák más, hazánkban kőbe vésett „kézilabdás törvényeket” is megcáfolnak. Ilyen például, hogy nem feltétlenül robusztus testfelépítésű védőkre bízzák a hármas pozíciót, hanem olyanokra, akik a magyar bajnokságban talán nem is szerepelhetnének a hátsó alakzatban. Az sem mellékes, hogy a bajnokikat rendre telt ház előtt rendezik.

A kézilabdafilozófiák kapcsán egyre többször hallhatunk a skandináv és spanyol iskola szembeállításáról, Faluvégi szerint azonban a mai modern kézilabdában eltűntek az éles határok a különböző nemzeti vagy akár egyéni edzői filozófiák terén. – Egy elem minden szisztémában visszaköszön: egy nagyon összeszedett, taktikus védekezéssel labdát kell szerezni, s a lehető legrövidebb időn belül gólt kell dobni a túloldalon. Felállt fal ellen már valóban vannak különbségek, nálunk Nantes-ban nagyobb szerepet kap a spontaneitás ilyen szituációkban. Az elején meg is ijedtem, hogy nem elég átgondolt, kidolgozott taktikával futunk neki egy mérkőzésnek, de az eredményességünk magáért beszél. Más csapatoknál pedig azt látjuk, hogy pont ennek az ellenkezője vezet célra, s nem szabad elfelejteni, hogy végül úgy is a játékosok küzdenek meg egymással a pályán, nem pedig a taktikák – foglalta össze véleményét.

– Könnyen lehet, hogy az idei BL-szezon csak a kivételt erősítő szabály volt – vágta rá a franciák bravúros szereplésére irányuló kérdésre az irányító, a mögött viszont tendenciát vél felfedezni, hogy a német együttesek zsinórban másodszor maradtak le a legjobb négy harcáról. – Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ők félvállról vennék a sorozatot, de a hullámzó teljesítményük mögött könnyen állhat az, hogy a Bundesliga találkozókat helyezik előtérbe, ha súlyozni kell egy BL-rangadóval szemben. A Rhein-Neckar Löwen ezt nemcsak azzal bizonyította, hogy az ificsapatát küldte ki a Kielcével szemben, hanem azzal is, hogy míg a német bajnokságban rendre stabil teljesítményt nyújtottak, addig a BL-ben egyszer az erősebb, máskor gyengébb arcukat mutatták – fűzte hozzá.

A Nantes jelenleg a francia pontvadászat harmadik helyén áll. Faluvégiék azért küzdenek, hogy a hátralevő négy fordulóban megőrizzék hárompontos előnyüket, s dobogós helyezésükkel jó eséllyel pályázzanak a BL-indulást jelentő szabadkártyára a következő szezonban.

Természetesen szóba került a Bajnokok Ligája négyes döntőjének sorsolása is. A nantes-iak nem rettentek meg attól, hogy a Párizs lesz az ellenfelük a döntőbe jutásért. Faluvégi szerint övéi nyomás nélkül, míg a világválogatottal is felérő fővárosiak komoly teher alatt játszanak majd, amiből meg kell próbálniuk előnyt kovácsolni.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2017/18
1. VECSÉS SE ÉL-TEAM 44
2. AGROFEED ETO SZESE 42
3. PLER-Budapest 40
4. Veszprémi KKFT 33
5. Telekom Veszprém U20 32
6. Balatonfüredi KSE U20 27
7. Szigetszentmiklósi KSK 27
8. NEKA 25
9. Pécsi VSE 24
10. Tatai AC 23
11. Százhalombattai KE 22
12. KK Ajka 12
13. Grundfos Tatabánya KC U20 9
14. Csurgói KK U20 2
utolsó módosítás 2018. május 13. 15:58
tovább »
Női kézilabda NB II Észak-nyugati csoport, 2017/18
1. Vady Mosonszolnok 37
2. Bajnok DSE Nemesvámos 33
3. Sárvári Kinizsi SE 31
4. Veszprém Pannon SE 29
5. Győri Audi ETO KC U21 28
6. Szombathelyi KKA U21 19
7. SZESE Győr 19
8. Büki TK 18
9. Celldömölki VSE 16
10. Körmendi DMTE 12
11. Komárom VSE 12
12. Egerszegi KK 10
utolsó módosítás ma 19:43
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »