Hatalmas elismerés a VFC USE-nak, új sportközpont épülhet

  • VLS Veszprém
  • 2018.04.19
  • 13:35
Egy mű- és egy élőfüves edzőpályából, valamint egy NB II-es mérkőzések lebonyolítására is alkalmas centerpályából álló központ valósulhatna meg a Veszprém Aréna szomszédságában. Országos szinten is kimagasló a VFC USE-nál zajló szakmai munka.

Kiváló, az infrastrukturális feltételekhez viszonyítva pedig országos szinten is kimagasló utánpótlásnevelő munka folyik a veszprémi labdarúgásban. Így lehetne egy mondatban összefoglalni azt a szakmai véleményt, amelyet egyfajta „bizonyítványként” állított ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesületnél (VFC USE) folyó munkáról.

Szabó Péter archív felvételünkön

A bakonyi műhely elismerése az erkölcsi sikeren felül egy sokkal fontosabb hozománnyal is jár: az MLSZ a következő szezontól a nevelőegyesületek produktivitásához köti azok finanszírozását. Olyan óriásklubokat előzött meg ebben a produktivitási rangsorban hatodik helyen végző VFC USE, mint az Újpest, a Vasas, a Felcsút vagy a pár éve Bajnokok Ligája szereplő Debrecen. – Nagyságrendekkel megnőhet az az összeg, amiből gazdálkodhatunk a következő szezontól, ami újabb lökést adhat az egész térség futball életének – tudtuk meg Szabó Pétertől, a VFC USE és a veszprémi felnőtt labdarúgócsapat sportigazgatójától, aki elárulta, a versenyeztetés javításával még bőven van fejlődési tér klubja előtt.

– Amikor négy évvel ezelőtt elkezdtem a munkát sportigazgatóként, kilenc edzővel és háromszáz gyerekkel működött a VFC USE. Ez idő alatt sikerült több mint duplájára emelni a fiatal focisták számát, s a szakemberek száma is huszonegyre emelkedett. Tavaly elindítottuk a női szakosztályunkat, amely jelenleg három korosztállyal működik az utánpótlásban. Itt a célunk, hogy három év múlva felnőtt női csapatot tudjunk adni Veszprémnek – összegzett Szabó Péter.

A sportigazgató további szakmai előrelépést vár attól, hogy az előző kiírásban sikerült kiharcolniuk a veszprémi fiataloknak, hogy a feljussanak az országos másodosztályú utánpótlásbajnokságba. – Eddig a versenyeztetésben volt egy kisebb lemaradásunk. A riválisaink a játék sebességében még előttünk járnak, de az már az első itt töltött szezonunkban látszik, hogy mindenkivel partiban vagyunk. Úgy érzem, itt a helyünk. Egy esetleges kiesést követően is azonnal vissza szeretnénk kerülni, továbbá az U14 és az U15-ös korosztály előtt is a feljutás a célkitűzés – árulta el Szabó Péter.

– Az Eb-résztvevő Lang Ádám vagy az NB I-ben rendszeresen szereplő Novothny Soma, Iszlai Bence, Zachán Péter és Osváth Attila példája mutatja, érdemes Veszprémben maradni, s itt végig járni a ranglétrát. De említhetnénk még Puskás Martint és Kun Bertalant is, akik európai topcsapatokban kaptak életre szóló lehetőséget a VFC USE-ból indulva. Ezzel szemben abból az évi nyolc-tíz tehetségből, akit elszívnak a környező akadémiák, csak a felcsúti Tóth Bence jutott el az élvonalig. A családi közeg óriási tartást adhat a fiataloknak ebben a korban, ezt pedig csak a saját közegükben kaphatják meg – vélekedett Szabó Péter.

Miből áll össze a produktivitási rendszer?

„A fiatal játékosok szerepeltetését célzó közvetlen ösztönzés helyébe a kizárólag objektív eredményességen alapuló produktivitási pontszám lép. A nyártól élesben induló rendszerben az egyesületek annak figyelembevételével jutnak hozzá a működési alapforrásokhoz és kiegészítő támogatásokhoz, hogy képzésük során hány professzionális labdarúgót nevelnek ki" – olvasható az MLSZ honlapján, ahol az is kiderül, minél magasabb szintig jut egy adott futballista, annál magasabb anyagi támogatást kap utána nevelőegyesülete.

Új stadionért pályáznak

Telefonnal készített felvétel

A felnőtt csapat otthonául szolgáló Egyetemi Stadion jelenlegi formájában épp’ hogy alkalmas NB III-as meccsek rendezésére, de az utánpótlásnevelő műhely otthonául szolgáló Erdész utcai sporttelepet is „kinőtte” az egyesület. A klubvezetés ennek érdekében a napokban új, 1500 fő befogadására alkalmas labdarúgó központ építésére nyújtott be pályázatot a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. Sikeres pályázás esetén egy mű- és egy élőfüves edzőpályából, valamint egy NB II-es mérkőzések lebonyolítására is alkalmas centerpályából álló központ a Veszprém Aréna szomszédságában valósulhatna meg – tudtuk meg Szabó Pétertől.

Tabella
Férfi labdarúgás, Veszprém megyei I. osztály, 2018/19
1. Balatonfüredi FC 30
2. VLS Veszprém 28
3. Tihanyi FC 24
4. Úrkút SK 22
5. Balatonalmádi SE 19
6. Ajka Kristály SE 18
7. Gyulafirátót SE 18
8. Csetény SE 16
9. Devecser SE 13
10. Magyarpolány SE 11
11. Herend 11
12. Tiac VSE 10
13. Fűzfői AK 10
14. Sümeg VSE 10
15. Várpalotai BSK 9
16. FC Zirc 0
utolsó módosítás tegnap 21:14
tovább »