Alilovic parádéjával sorozatban tizedszer kupagyőztes a Veszprém!

  • Telekom Veszprém
  • 2018.04.15
  • 19:25
Kiváló kapusteljesítményének és védekezésének köszönhetően két góllal legyőzte a Szegedet a Veszprém, amely sorozatban tizedszer, összességében huszonhetedik alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát.

Akárcsak az elmúlt tíz évben mindig, idén is a Szeged és az előző kilenc kiírást egyaránt megnyerő Veszprém játszotta a finálét a férfi kézilabda Magyar Kupában. A szombati elődöntőben ugyanis előbbiek a Csurgót, utóbbiak pedig a Balatonfüredet ütötték ki. A Debrecenben rendezett telt házas csúcsrangadón a Tisza-parti klub fennállása hetedik, a Veszprém pedig huszonhetedik elsőségére hajtott.

Ljubomir Vranjes nem változtatott az elődöntőben diadalmaskodó együttese összeállításán, így a sérült William Accambray és Győri Mátyás mellett némi meglepetésre ezúttal is kimaradt Andreas Nilsson, valamint Ancsin Gábor és Ligetvári Patrik. A szegediek ugyanakkor legerősebb összeállításukban érkeztek a négyes döntőre.

Fantasztikus hangulatban kezdődött a döntő, a két tábor óriási hangpárbajt vívott. A horvát Srsen lőtte az első gólt honfitársának, Alilovicnak. A túloldalon Nagy villant először, aki a sikeres átlövése után egy gólpasszt is adott Sulicnak. Alilovic gyorsan elkapta a fonalat, az idény végén éppen Szegedre távozó portás Srsen, Zsitnyikov és Bánhidi kísérletét is bravúrral hatástalanította. Bánhidi ziccerét aztán már nem foghatta (8. perc: 2-2).

Mindkét gárda fegyelmezetten, szervezetten védekezett. Manszkov és Bodó „pengeváltása” után Marguc hetesét védte Sego, Sigurmannsson viszont nem hibázta el a büntetőt. Lékai is feliratkozott a gólszerzők közé. Manaszkov lövése nyomán két kapufát is ért a játékszer, de a gólvonalon nem jutott át. Kallman annál pontosabban célzott, így a játékrész derekánál a „kékek” jutottak előnyhöz (5-4).

A kapusoknak továbbra is jól ment: Sego Ilic löketét, Alilovic pedig Bodóét tolta ki. Lékai egyenlített szép egyéni megmozdulása végén. Sajnos Schuch már a második kisbüntetését gyűjtötte be, amit Zsitnyikov azonnal góllal büntetett. Nagyon kellett Lékai emberhátrányos találata (20. perc: 6-6).

A Pastor-csapat tudott először ellépni a feszült hangulatú találkozón. Bánhidi és Marguc pontos lövését három szegedi gól követte: Gaber, Sigurmannson és Srsen is jól célzott (24. perc: 10-7). A Telekom azonban egy pillanatra sem roppant meg, Tönnesen duplájával és Lékai hetesével össze is jött az egyenlítés. Úgy tűnt, hogy több gól már nem esik, ám Bodó életerős bombája az utolsó másodpercben bepattant Alilovicról.

Mindkét szakvezető cserélt a szünetben: Pastor Zubainak és Baloghnak, Vranjes pedig Ugaldénak, Gajicnak, Nenadicnak és Terzicnek adott lehetőséget. Skube és Balogh révén a Csongrád megyeiek léptek el, de az egyszerre támadó Nenadic és Lékai jóvoltából hamar visszazárt a címvédő (36. perc: 13-13). Sőt, Nagy hosszú idő elteltével vezetéshez is jutatta az övéit. Bodó erre még válaszolt, de úgy tűnt, hogy porszem került a rivális támadógépezetébe. A bakonyiak fokozták a tempót, Gajic két gyors góljával sikerült kettővel ellépniük (42. perc: 14-16).

Időt is kért Pastor, ami meg is hozta együttese számára várt eredményt: Skube és Bodó eltüntette a differenciát, Ugalde nagy hibái után pedig Bánhidi szerzett vezetést. S máris jött az újabb fordulat: Lékai továbbra is hibátlanul lőtt, majd Sulic fejezte be eredményesen a kontrát (17-18).

Sigurmannsson a harmadik hétméterest is a hálóba vágta, ezúttal Mikler bánta mindezt. Nagy befutásból volt eredményes, amikor sorsfordító pillanathoz érkezett az ütközet. Manaszkov és Ugalde ugyanis kiállt két percre, ám Sostaric és Thiagus is ziccert hibázott. Sőt, Nenadic talált be kettős emberhátrányban. S ezzel még nem volt vége a remek szériának: Manaszkov révén először ment hárommal a Vranjes-csapat (51. perc: 18-21).

Lékai ujjsérülése miatt nem tudta folytatni a játékot, de alakulata ezt is elbírta. Nenadic újabb emberhátrányos bombáját újabb két Alilovic-parádé követte – a meccs legjobbja Balogh és Kallman ajtó-ablak helyzeténél is résen volt. Öttel a vége előtt Nagy növelte ötre a különbséget, így el is dőlt a trófea sorsa. Sigurmannson hetesből tizenegy perces (!) szegedi gólcsendet tört meg, majd Kallman és Thiagus kozmetikázta az eredményt (21-23). Mindez azonban már semmit sem befolyást, a Veszprém sorozatban tizedszer, fennállása során huszonhetedik alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát.

Férfi kézilabda Magyar Kupa, döntő:
Mol-Pick Szeged–Telekom Veszprém 21-23 (11-10)
Debrecen, 7000 néző. Vezette: Herczeg, Südi.
Szeged: Sego – Sostaric, Srsen 2, Bánhidi 3, Skube 2, Bodó 4, Kallman 2. Csere: Thiagus 1, Gaber 1, Zsitnyikov 1, Sigurmannsson 4 (4), Blazevic, Zubai, Balogh 1. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Veszprém: Alilovic – Marguc 1, Sulic 2, Nagy L. 4, Schuch, Ilic, Manaszkov 2. Csere: Mikler (kapus), Lékai 6 (1), Blagotinsek, Tönnesen 2, Jamali, Nenadic 4, Gajic 2, Ugalde, Terzic. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Kiállítások: 4, ill. 16 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 2/1.

Nyilatkozatok

Ljubomir Vranjes: – Fantasztikusan teljesített a hátsó alakzatunk, s mögötte Alilovic is, így nem lehetett esélye a Szegednek. Tudtuk, hogy remek csapatot alkotunk, ennek megfelelően készültünk mentálisan a héten. Lesznek még vereségeink, de abban is biztos vagyok, hogy olyan nagy győzelmeink is, mint a mai.

Mirko Alilovic: – Extrát nyújtottak a fiúk védekezésben. Örülök, hogy én is hozzá tudtam tenni a csapat sikeréhez. Nagyon készültünk a meccsre, mert a BL-kiesés után bizonyítani akartuk, hogy jobbak vagyunk, mint amit a Skjern ellen mutattunk. Bennem különösen dolgozott a vágy, hogy megmutassam úgy is képes vagyok a jó teljesítményre, hogy jövőre már a Szegedet fogom erősíteni. Új csapatomnál egy év múlva ugyanilyen sikerekért fogok küzdeni.

Juan Carlos Pastor: – Ahhoz, hogy egy ilyen meccset meg tudjunk nyerni, sokkal kevesebb hibával kell játszanunk. Emberelőnyben különösen sokat rontottunk, ami megpecsételte a sorsunkat.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Vardar Szkopje 2
2. Meskov Breszt 2
3. Telekom Veszprém 2
4. Rhein-Neckar Löven 2
5. Barcelona 0
6. IFK Kristianstad 0
7. Kielce 0
8. Montpellier 0
utolsó módosítás 2018. szeptember 15. 21:28
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 8
2. Telekom Veszprém 6
3. HE-DO B. Braun Gyöngyös 5
4. Grundfos Tatabánya KC 5
5. Csurgói KK 4
6. Ceglédi KKSE 4
7. Sport36-Komló 4
8. Dabasi KC VSE 3
9. FTC 2
10. CYEB Budakalász 1
11. Mezőkövesdi KC 1
12. DVTK-Eger 1
13. Balatonfüredi KSE 0
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás 2018. szeptember 18. 20:35
tovább »