Ami a jéghegy csúcsa alatt van

  • Telekom Veszprém
  • 2018.04.10
  • 14:44
Rendhagyó kerekasztal-beszélgetés zajlott hétfőn a Telekom Veszprém vezetősége, edzői, valamint a meghívott újságírók között, ahol számos fontos kérdés tisztázódott a BL-ből kieső, a hétvégi Magyar Kupa négyes döntőre készülő kézilabdacsapattal kapcsolatban.

Kommunikációs stratégiaváltásba kezd a Telekom Veszprém, aminek szellemében a kézilabdaklub vezetősége hétfő délután – hagyományteremtő szándékkal – kerekasztal-beszélgetésre invitálta a sajtó munkatársait. Mint az képletesen elhangzott, a kötetlen eszmecsere célja, hogy az újságírók – s általuk természetesen a szurkolók – ne csak a jéghegy csúcsát lássák, hanem azt is, ami a felszín alatt található.

A meghívott újságírók bármiről kérdezhették Szabó János elnököt, Fazekas Zsolt főtitkárt, Sevinger Zsolt vezérigazgatót, szakmai oldalról pedig Ljubomir Vranjes vezetőedzőt és szintén svéd segítőjét, Björn Sätherströmöt.

A gazdálkodás stabil, a csapat nem költözik

A beszélgetés első felében a klub háttere, működése, pénzügyi kérdések kerültek terítékre. A klubvezetők emlékeztettek: 2012-ben az elkerülhetetlen gazdasági konszolidáció mellett szakmailag is fejleszteni kellett az egyesületet, így a vezetőknek tulajdonképpen „kettesével kellett szedniük a lépcsőfokokat”, annak érdekében, hogy az együttes tartani tudja lépést a kontinens élmezőnyével. Mindez a rengeteg nehézség ellenére is sikerült, hiszen a csapat idehaza mindent megnyert, s az elmúlt négy évben rendre eljutott a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjébe, ahol két ezüst- és egy bronzérmet is szerzett.

Szabó János elmondta, 2017 környékén dönteniük kellett, hogy visszalépnek az európai középmezőny szintjére vagy továbbra is a legszűkebb elitben tartják a gárdát. Utóbbit választották, ami – új tulajdonos és szponzorok segítségével – további tőke bevonását igényelte. A konszolidáció mára lezajlott, a klub jelenleg rendben, kiszámíthatóan működik, a gazdálkodás stabil.

A jelenlévők határozottan cáfolták azokat az újra és újra felröppenő (rém)híreket, melyek szerint a csapatot „elköltöztetnék” Veszprémből. Sevinger Zsolt felhívta a figyelmet, hogy a közelmúltban éppen azért módosították a csapatot működtető zrt. alapszabályát, hogy egyértelművé tegyék, a gárda kizárólag akkor játszhatja a bakonyi megyeszékhelyen kívül a hazai mérkőzéseit, ha az otthonául szolgáló Veszprém Arénában – kiváltképp annak bővítése miatt – arra nincs lehetősége.

Szükséges volt a szankció

A Skjernben hét góllal elveszített BL-nyolcaddöntő után kiszabott pénzbüntetéssel kapcsolatban Fazekas Zsolt megjegyezte: Dániából hazatérve rövid idő alatt kellett lépniük. Tisztában voltak vele, hogy pedagógiai szempontból nem ez a legjobb döntés, azonban egyértelműen ki akarták fejezni, hogy nem voltak elégedettek az alakulat hozzáállásával a nyolcaddöntő első felvonásán.

Ezzel kapcsolatosan megtudtuk, hogy a játékosok és az edzők a következő hónapokban a 180 ezer forintos alapbérüket kapják meg biztosan, a negyedéves prémiumok folyósítását a magyar bajnokság befejezéséig felfüggesztette a klub. A megvonás tehát nem végleges, a bajnoki és a Magyar Kupa szereplés függvénye lesz a további kifizetés.

„Tövises út vezet a csillagokig”

A sportszakmai kérdéseket Ljubomir Vranjes válaszolta meg. Felelevenítette, hogy ideérkezésekor tüzetesen felmérte csapata gyengeségeit és erősségeit. Mint fogalmazott, hamar kirajzolódott benne a kép, hogy miben kell változtatnia ahhoz, hogy együttese BL-t nyerjen. Hozzátette azonban, hogy a hőn áhított cél elérése – a Flensburg, a Kielce és a Vardar példáját figyelembe véve – három-ötéves feladat. Erre rímel az edzőterem falára kitűzött idézet szövege is, mely így szól: „Tövises út vezet a csillagokig.” Ezzel együtt szentül hisz benne, hogy BL-t fog nyerni az „Építőkkel”, s pontosan tudja, mit kell tennie ehhez.

Vranjes: Tudom, mi kell a BL-győzelemhez (archív fotó)

Számos kérdés „zúdult” Vranjesre a gárda összeállítását, taktikáját illetően. Ezzel kapcsolatosan a svéd szakember megjegyezte: az általa preferált gyors kézilabda nem egy opció, hanem az egyetlen lehetséges út. Mint mondta, a játék folyamatosan gyorsul. Az, ami három-négy éve még működött, ma már nem elegendő. Hozzátette: első évében – a keret átlagéletkorára és egyéb tényezőkre való tekintettel – még visszafogott volt a változtatásokat illetően, az igazán jelentős taktikai újításokat csak a következő idénytől láthatjuk.

A BL-búcsú miatti kritikákkal kapcsolatban megjegyezte: rá bármit lehet mondani, ő mindent elbír, de a játékosait minden körülmények között meg fogja védeni. – Mindenki nyerni akart a Szeged vagy Skjern ellen, ám mindenkinek lehet rossz napja. Arról azonban csak én tudok, hogy valaki betegség vagy sérülés miatt egész héten nem edzett, vagy éjjel nem aludt a síró gyermeke miatt, ne adj’ Isten elhunyt egy családtagja.

Remeklő jobbszélsők, fejlődő újoncok

A szakember külön-külön is beszélt játékosairól. Emlékeztetett, hogy Kent Robin Tönnesen Veszprémbe igazolása előtt még sosem játszott európai topcsapatban, így neki még időre van szüksége, hogy felvegye a tempót. Momir Iliccsel kapcsolatban megjegyezte, hogy a balátlövő már nem bírja hatvan percen keresztül a BL-tempót, de amikor pályára lép, mindent megtesz a siker érdekében. Dejan Manaszkov esetében kiemelte, hogy a macedón balszélső annak dacára is kiválóan teljesít, hogy előző klubjában, a Löwenben alig kapott lehetőséget. Blaz Blagotinsek Veszprémben jutott kevés szóhoz korábban, most azonban sokat játszik, s rengeteget fejlődik. Andreas Nilsson korábban csak elvétve játszott belső védőt, Vranjes viszont a hátsó alakzat tengelyében szán védekező feladatokat a svéd beállósnak. Ha a csapatrészeket nézzük, a tréner leginkább a jobbszélsőinkkel elégedett. Gasper Marguc és Dragan Gajic is remekelt a svéd szerint.

A Telekom vezetőedzője ígéretet tett, hogy a következő évadban még több feladatot fog adni Ligetvári Patriknak és Győri Mátyásnak, s más fiatalok is szerepet kaphatnak az NB I-ben.

A hétvégi Magyar Kupa négyes döntővel kapcsolatban Vranjes nyomatékosította, csapata azért utazik Debrecenbe, hogy elhozza a serleget. „A kisujjamat levágnám azért a sikerért” – fogalmazott.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 46
2. MOL-Pick Szeged 42
3. Grundfos Tatabánya KC 40
4. Balatonfüredi KSE 36
5. CYEB Budakalász 24
6. Csurgói KK 23
7. Sport36-Komló 22
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. Ceglédi KKSE 17
11. FTC KN KFT 15
12. B.Braun Gyöngyös 14
13. Váci KSE 12
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. április 22. 19:50
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »