Csúcsrangadót nyertek a kosarasok

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.04.07
  • 10:03
  • veszpremkosar.hu
Megőrizte a tavasszal mutatott jó formáját a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapata, amely hősies küzdelemben „húzta be” az NB I/B Piros csoport forró hangulatú csúcsrangadóját az Oroszlány ellen, így – a zárás előtt egy körrel – második lett az alapszakaszban.

Ha valamire, akkor a presztízscsata légkörére nem lehetett panasz: már a feldobás előtt kitűnő volt a katlan atmoszférája – a vendégeket száznál is több drukker kísérte el a királynék városába, de a helyi szimpatizánsok is kitettek magukért.

Fotó: foto24.hu

Szerencsére a parketten is pompás megoldások követték egymást, a csapatok hamar játékba lendültek, a magas fordulatszámon pörgött mieink próbáltak fogást lelni a riválison; vagyis hiába vezettek tetszetős támadásokat, azokra rendre jött a válasz (4-4). Előbb Körtélyesi Gergely, aztán – a legjobb veszprémi szereplését prezentált – Helmeczi András talált be kintről, hogy idővel következzen az éllovas (11-11). Öt percig tartott a közönségszórakoztató gólgála, mert a felek utána nagyobb gondot fordítottak a védekezésre (14-13). Később megremegtek az addig magabiztos hazai kezek, az élvezetes, izgalmas és színvonalas mérkőzésen az „oroszlánok” át is vették a vezetést (17-18). A publikum nagy tapssal zárta az első negyedet, mert az első és második helyezett jó hírverést csinált a sportágnak; minden tekintetben kiegyenlített volt a párharc.

A nagy iram később is megmaradt, de ebben a HOYA-rajongók nem lelték az örömüket – az idegesnek tűnt kedvenceik rossz döntéseket hoztak, a rövidzárlatukkor a listavezető nem engedte őket kibontakozni, ilyenformán az akcióik nem lettek kellően kidolgozva, a kísérleteik pedig kimaradtak (24-31). Aztán a fordulatra, az ellenfél meglógására változás volt a felelet: Nebojsa Pavlovicék mentek egy tizenkettő–nullás rohamot, szinte a semmiből váltottak ritmust, a szervezett védekezésük közepette bíztatták, tüzelték egymást (34-31; egyébiránt a harminchatos értékindexszel zárt légiósunk a mérkőzésen tizenhat lepattanót jegyzett). Jó volt nézni Helmecziék előadását (…nem hiányzott belőlük az állhatatosság), csakhogy a másik térfélen sem nyeretlen kétévesek pattogtattak, Illés Máté például ihletett formában szorgoskodott, ugyanakkor a Mérész-tanítványok – ha szűken is, de – kézben tartották az irányítást (41-36).

A nézők a nagyszünetben arról beszélgettek, hogy rég’ láttak ilyen jó bajnokit, „mázlijukra” az övéik a folytatásban is elszántan és akaratosan iparkodtak, átérezték a derbi fontosságát (44-38). Mindent próbáltak megtenni a diadal érdekében, ám a viadalt nem véletlenül hirdettük az egyenlő erők küzdelmeként, lévén, az oroszlányiak kisvártatva újra a nyakukban lihegtek (48-47; a gárdák a büntetőket is igazságos elosztásban hagyták ki, összesen tizenegy–tizenegyet). Hatalmas harc zajlott a pályán, a palánkok alatt szinte levegőt sem lehetett kapni, valamennyi kosárért keményen meg kellett dolgozni. A bakonyiak ugyan uralták ezt a periódust, ám a kiélezett ütközetben a vendégek rendre összekapták magukat, s látótávolságon belül maradtak (53-50). Szükség volt hát arra, hogy az előnyüket megtartott hazaiak összedolgozzanak: mindenki együtt élt a játékkal és mindig akadt valaki a soraikban, aki lendített egyet a műhelyen (60-54). Bár Illés eztán is tarthatatlan volt, a veszprémi védelem általában szigorúan funkcionált, nem véletlen, hogy a lefújásig tizenhat labdaeladásra kényszerítették a másik oldalt (…ezzel szemben ők hatig jutottak ezen mutatóban).

Hatpontos HOYA-vezetésről indult a záró felvonás, miközben Mérész-mester jó érzékkel forgatta az alakulatát, a kulcsemberei közül valaki mindig a kispadon pihent (68-61). Mikor a hazaiak elkezdtek veszíteni a pontosságukból, izzott a levegő a teremben, a vendégfanok is érezték, hogy most kell igazán kiállni Zsíros Péterékért (70-66). A lepattanó-csatában fölénk nőtt OSE minden eddiginél veszélyesebbnek mutatkozott, az összes szituációért megharcoltak, igaz, a labdákat szerzett Körtélyesiék is odatették magukat, ám hiába volt szervezett a hátsó alakzatuk, azt a vetélytárs néha átjátszotta (72-71). Minden pontot óriási üdvrivalgás fogadott, ekkortájt – másfél perccel a vége előtt – előbb a veszprémi hívek örülhettek (77-71), azonban az ellen ebből a hátrányból is felállt, ami lázba hozta a B-közepüket (78-77). Sajnos Madár Andrásék jobban bírták idegekkel a rendes játékidő hátralévő részét, egalizáltak, így jöhetett a hosszabbítás…

…Ahol tovább fokozódtak az izgalmak, de a szinte végig előnyben lévő, összességében kiválóan helytállt veszprémiek a „túlórában” felőrölték a jobb mezőnybeli dobószázalékot produkált ellent, más kérdés, hogy Kiss Kornélék is jó szájízzel térhettek haza, ugyanis az év végén hét ponttal vertek meg bennünket. Így az alapszakaszt ők nyerték meg, a mieink előtt.

Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 25. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Oroszlányi SE Lions 88-87 (22-23, 20-15, 22-20, 15-21, 9-8)
Veszprém, 600 néző. Vezette: Boros, Hervay, Nagy.
Veszprém: Helmeczi 25/12, Lógár 2, Kovács S. 10, Pavlovic 25/3, Körtélyesi 9/3. Csere: Balázs 6/6, Hegedűs 8/3, Simon L. 3, Schéda. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Oroszlány: Kiss K. 10/6, Madár 10/9, Kovács G. 9., Spagnolo 12, Sömenek 7/3. Csere: Illés 30, Bödör 6, Kiss Á. 1, Zsíros 2. Vezetőedző: Vavra András.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Ahogy előzetesen mondtuk: nem számolgattunk, egyszerűen játszottunk egy jó meccset és a lefújáskor örültünk. Az ellenfélnek az első, míg a – küzdeni tudásból jelesre vizsgázott – csapatomnak a második helyhez gratulálok.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »