Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Az első verseny egyben az utolsó is volt

2018. április 5. 20:20 // Forrás: Mérő Edit
Sajnálatos esemény árnyékolta be az utolsó hosszútávú tájfutó ob-t. A Kőszegi-hegységben rendezett viadalon ugyanis három ellenőrző pont – tisztázatlan körülmények között – eltűnt az erdőből, így csak a szenioroknál lehetett érvényes eredményt megállapítani.

A Vas Megyei Tájékozódási Futó Szövetség rendezte meg az év első országos bajnokságát március végén a Kőszegi-hegységben. A „Magyarország 2018. évi Hosszútávú Tájékozódási Futó Bajnoka” címek eldöntésére meghirdetett rangadó egyúttal ennek a versenyformának az utolsó felvonását is jelentette, jövő évtől ugyanis egy tömegrajtos, farsta-rendszerű csapatbajnokság fogja átvenni a helyét.

Közel hétszázan neveztek a megmérettetésre; a bajnoki kategóriák (nőknél 18-75 év, férfiaknál 18-85 éves korosztályig) vagy a kísérő kategóriák valamelyikében. A résztvevőkre többszörösen nehéz feladat várt, ugyanis rekordszámú ellenőrző pontot kellett megkeresniük (a férfiak 21A kategóriájában volt a legtöbb, összesen 49 pont). Kemény, technikás pályákat kaptak kiemelkedően sok szinttel: az ifi, a junior és a felnőtt mezőnyben a nők 9,2 km – 11,9 km közötti távon indultak (420 – 560 m szintemelkedéssel), míg a férfiak 13,1 km – 23,1 km-es távon (600 – 1165 m szintemelkedéssel), ami még csak légvonalban értendő, a ténylegesen megtett út és legyűrt szint ennél jóval több is lehetett. Mindezeken túl az előző napok esőzése miatt felázott, csúszóssá vált meredek hegyoldalakon kellett futni, az aznap is több-kevesebb intenzitással szakadó esőben

Az ifjúsági mezőny tömegrajtja - Fotó: Máthé IstvánAz ifjúsági mezőny tömegrajtja - Fotó: Máthé István

Az ifjúsági, a junior és a felnőtt korosztályban (F/N 18-20-21A kategóriák) ráadásul tömegrajttal indultak a futók, az ő feladatukat kombinációs szakaszok és – a leghosszabb távokon – térképcsere is bonyolította.

Egy sajnálatos esemény árnyékolta be az utolsó hosszútávú ob-t: három ellenőrző pont tűnt el tisztázatlan körülmények között az erdőből, emiatt a fenti hat kategóriában nem lehetett érvényes eredményt megállapítani. Idén így kizárólag a szeniorok legjobbjai állhattak a dobogóra.

A Veszprémi Honvéd Sportegyesületből rajhoz álló szenior versenyzők egy ezüst- és két bronzérmet szereztek, ketten pedig bajnoki pontszerző helyen végeztek.

A magyar bajnokság eredményei:
N60A: 2. Wieder Ilona
N50A: 3. Németh Zsoltné
N55A: 3. Böröczkyné Makai Anna
F40A: 5. Molnár Zoltán
F35A: 6. Tóth Attila

A kísérő kategóriákban született további dobogós helyezések:
F12C: 1. Bálint Gergő
F14B: 2. Bálint Ádám
F35BR: 3. Tömösközy Tamás
N12C: 1. Molnár Boglárka
N16B: 2. Lantai Lili
N35BR: 1. Fitos Viola
Nyílt könnyű: 1. Chmelik Levente

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.