Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lovas tájékozódási versenyt rendeztek megyénkben

2018. március 28. 19:20 // Forrás: Mérő Edit
A Sümeg és Csabrendek közötti hegyen, valamint a korábban ősborókásként ismert területen tartották meg a hétvégén egy kevésbé ismert sportág szezonnyitó rendezvényét, a Sümeg Kupa lovas tájékozódási verseny tavaszi fordulóját.

A különleges eseményről és annak huszonkét éve kezdődött történetéről Moór Sándor pályakitűző és Capári Róbert szervező mesélt. – 1997 októberében rendeztünk először lovas tájékozódási versenyt a környéken, azóta minden évben legalább két alkalommal, egy szezonnyitó és egy szezonzáró rendezvényre várjuk a lovasokat. A tájékozódási futásban, a térképkészítésben és a lovaglásban egyaránt otthon levő sportemberek fejében született meg az ötlet, hogy a Sümeghez közeli területről akkoriban készülő térkép felhasználásával, a tájfutó versenyek mintájára, lovas tájékozódási versenyt szervezzenek. Hiszen lovagolva is lehet ellenőrző pontokat keresni a terepen, így akár jóval nagyobb területeket is bejárva, természetesen néhány módosítással, a lovaglás egyedi adottságaihoz igazítva a teljesítendő feladatot. Ebből nőtte ki magát a Veszprém megyei bajnokság.

Fotók: Mérő EditFotók: Mérő Edit

Az idei első, kétnapos megmérettetés a Balatonfelvidéki Radetzky Huszár Egyesület és a Capári Lovasiskola közös rendezésében valósult meg, és valódi „örömlovaglás” volt a résztvevők számára. A jó hangulatú, családias légkörű sportrendezvényen saját vagy helyben bérelt lovakkal is lehetett indulni.

Szombaton egy hagyományos pályát teljesített a huszonnégy lovas, akik hét csapatot alkotva mérték össze a tudásukat. A kellemes, tavaszias időben mintegy 10 km-es távot tettek meg az ellenőrző pontok felkutatása közben.

Vasárnap egy más jellegű, némileg bonyolultabb feladat várt a csapatokra: a pontbegyűjtő versenyforma során a térképen feltüntetett ellenőrző pontokat tetszőleges sorrendben kereshették meg. Azonban ehhez hetven perc állt rendelkezésükre, ennyi idő alatt vissza kellett érniük a célba. Így itt taktikai képességekre is szükség volt. A hűvös, borult, de lovaglásra így is alkalmas időben három csapat teljesítette szintidőn belül a feladatot.

Végül egy közös ebédet követően összetett helyezéseket hirdettek ki a két futam időeredményei alapján.

A győztes csapatA győztes csapat

Eredmények:
1. Krauth Márti, Barla-Szabó Sarolta és Bánki Loránd csapata (a Hangya, Boni és Kyra nevű lovakon)
2. Guie Nicolle, Végh Gábor és Suba Ferenc csapata (a Játék, Csoki és Márta nevű lovakon)
3. Bene Ildikó, Máthé-Horváth Nóra, Szabados Tamás és Menyhárt Márta csapata (a Lükverc, Kapszula, Szertelen és Ferdinánd nevű lovakon)

A lovas tájékozódási versenyekről

A nevezőkre egy klasszikus tájékozódási feladat vár: térkép és tájoló segítségével a térképen feltüntetett ellenőrző pontokat kell megtalálniuk minél gyorsabban. Az extra kihívást az jelenti, hogy mindezt lóháton teszik meg.

A lovak részéről nem igényel különleges felkészítést a versenyen való részvétel, átlagos, rendszeresen mozgó hobbilovakkal is teljesíthetőek a távok.

Speciális felszerelésre sincs szükség sem a ló, sem az ember részéről: a távlovagláshoz alkalmas nyereg a hozzá tartozó szerelékekkel teljesen megfelel erre a célra is. A tereplovaglásban járatos, a turista térképeket legalább alapszinten értelmezni tudó hobbilovasok bátran vállalkozhatnak ennek a rendkívüli élményeket nyújtó sportágnak a kipróbálására.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.