Ortega: Megfosztottak az esélytől, hogy BL-t nyerjek a Veszprémmel

  • kézilabda
  • 2018.03.13
  • 11:20
Japánt kivezette a világbajnokságra, Hannoverben sikercsapatot épít, s továbbra is figyelemmel kíséri korábbi csapata, a Telekom Veszprém szereplését – Carlos Antonio Ortegával beszélgettünk.

2012 nyarán egy új korszak nyílt a veszprémi kézilabdázás históriás könyvében Carlos Antonio Ortega érkezésével. A hispán tréner három-három magyar bajnoki címben és kupagyőzelemben, egy SEHA-liga diadalban és két négyes döntős szereplésben vállalt szerepet vezetőedzőként a magyar rekordbajnok élén. Ezzel az eredménysorral a klub történetének legsikeresebb edzői közé írta be magát. A 2015/16-os szezon elején azonban ennek ellenére is az állásába került, hogy csapata nem tudta megnyerni a klubvilágbajnokságot, s hogy pontot vesztett a Bajnokok Ligája első fordulójában a lengyel Plock otthonában.

– Sok ajánlatot kaptam miután a veszprémi fejezet lezárult, de ezek többségét nem éreztem kellőképpen izgalmas kihívásnak. Aztán egyszer csak megcsörrent a telefonom. A japán kézilabda szövetségtől kerestek meg, hogy volna-e kedvem elvállalni a világbajnoki selejtezők idejére a szövetségi kapitányi posztot. A japánok még abba is belementek, hogy Magyarországon készülhessek a nemzeti csapatukkal, így további négy hónapot még az országban tölthettem, ami a családom szempontjából nagyon fontos volt – emlékezett vissza a távozását követő első kihívásra Ortega, aki a sikerrel megvívott kvalifikációval hat év kihagyás után vezette vissza a világbajnokságra a szigetország válogatottját.

Archív fotó: sport.de

– Óriási sikerként könyvelték el Japánban, hogy a kijutottunk a vb-re. Személy szerint hatalmas élményt kaptam a nemzeti csapatnál eltöltött idő alatt. A megbízatásom eredetileg a selejtezőre szólt volna, de később úgy alakult, hogy a franciaországi vb-n is én ülhettem a kispadon. Sohasem dolgoztam korábban ilyen őszinte környezetben, rendkívül büszke vagyok arra, amit elértem ezekkel a nagyszerű emberekkel – tette hozzá a spanyol szakember, aki a sikeres kvalifikációt követően, a 2016/17-es szezon közepén ugrott be „másodállásban” a dán Kolding megüresedett vezetőedzői posztjára.

Dániában másfél évet töltött, ez idő alatt pedig rendre nem várt akadályokba ütközött a mindennapos munka során. – A legtöbb játékosom nem Koldingban, hanem Koppenhágában, jó háromórás útra lakott a csarnokunktól. Úgy volt, hogy ez rövid időn belül változni fog, azonban ez nem valósult meg. De nem csak ezzel a tényezővel kellett megküzdenem. Hónapokig nem kaptunk fizetést, a második szezonom végére tisztán látszott, hogy nem egyeznek az elképzeléseink a vezetőséggel, így új csapat után néztem.

Ortega ekkor kis híján le is szerződött egy rangos nemzeti csapat élére, de kapott egy újabb ajánlatot, amire nem tudott nemet mondani. – A Hannover csomagja minden szempontból remeknek tűnt. S ami a legfontosabb, a családom számára is kedvezőbb volt, így több időt tölthetek velük, ami különösképp fontos számomra. Kifogástalan körülmények között edzhetünk, a játékoskeret is sokra hivatott. Fantasztikusak a szurkolóink, s már most úgy érzem, hogy remek csapatot sikerült építeni – értékelte a zajló szezon tapasztalatait a tréner, aki Kiel-veréssel mutatkozott be a világ legerősebb bajnokságában. Jelenleg pedig a negyedik, európai kupaindulást jelentő pozíciót foglalja el csapatával a Bundesliga tabelláján. Ráadásul az élboly rendkívül sűrű, alakulatának arra is van esélye, hogy jövőre a BL-ben szerepeljen.

Remekül alakul első idénye Hannoverben - fotó: Twitter - Hannover-Burgdorf HB

– Az alap kézilabdafilozófiám nem változott, továbbra is a veszprémihez hasonló játékszisztémában gondolkodom, amit természetesen az adott keret erősségeihez igyekszem igazítani – árulta el Ortega, aki kérésünkre a spanyol és skandináv kézilabdaiskolát is összehasonlította. – Az Európa-bajnokság döntőjében jól látszott a különbség a két elgondolás között: a spanyolok játéka talán lassabbnak mondható, s mind támadásban, mind védekezésben szinte végletekig megtervezett. Ezzel szemben a svédeknél sokkal nagyobb szerep jut az egyéni elgondolásoknak, a nagyobb tempó mellett a kézilabdázók egyéni felelőssége is megnő a csapaton belül – fejtette ki véleményét a spanyol mester.

Természetesen a Veszprém játékát és BL-eredményeit is követi a tréner, az elmúlt két szezon elemzésére vonatkozó kérdésünket azonban udvariasan elhárította. Annyit elárult, továbbra is a kölni négyes döntőbe várja a bakonyiakat. – Vranjes mester remek edző. Biztos vagyok benne, hogy tudja, mit miért csinál – fűzte hozzá.

2015-ös veszprémi menesztése is szóba került beszélgetésünk során, amiről markáns véleményt formált. – Úgy gondolom, hogy lenyűgöző munkát végeztünk a csapattal. Évről évre tovább fejlődtünk, ami az eredményeken is tükröződött. Úgy érzem, hogy ellopták tőlem a lehetőséget, hogy BL-t nyerjek a Veszprémmel – zárta gondolatait.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »