A folyamatos fejlődés a siker záloga

  • 1. Futsal Club Veszprém
  • 2018.03.15
  • 07:42
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.

A klub alapításakor azt nyilatkozta, egy szerethető futsalcsapat alapjait szeretnék lerakni. Ez talán a legmerészebb előzetes elképzeléseket is túlszárnyalóan sikerült. Mit gondol, mivel érdemelték ki a közönség szimpátiáját?

Szép lassan építkezve indultunk neki ennek az egész folyamatnak, úgy, hogy az elején igazán magunk sem tudtuk, meddig lehet eljutni a hazai futsal berkeiben. Roppant módon inspirált, amikor felkértek ennek a munkának az irányítására, hiszen nulláról kellett felépíteni a teljes klubmodellt. Kollégáimmal mindvégig azon dolgoztunk, hogy a gárda a kijelölt úton haladhasson. Ez a szisztematikus építkezés vezetett odáig, hogy mára országos szinten is elismert egyesület az 1. FC Veszprém, de a legerősebb visszacsatolásnak szurkolóink hűségét és szimpátiáját nevezném, akik rendre több mint ezren látogatnak ki hazai meccseinkre.

Rajki Tamás

A gárda a kiváló eredményekkel sem maradt adós, gondolhatunk itt a Magyar Kupa ezüstéremre vagy az élvonalbeli negyedik helyezésekre. Mik voltak a legfőbb lépcsői annak a sportszakmai fejlődésnek, melynek köszönhetően ma már egyetlen hazai rivális sem mehet biztosra a Veszprém ellen?

Első körben megpróbáltuk saját erőből kidolgozni a szakmai alapokat, de hamar rájöttünk, hogy egy másik kávéházban vagyunk, és a kispályás labdarúgó múlt semmit nem jelent a futsalban. Szerencsés találkozás volt, amikor Madarász Jánossal (a csapat vezetőedzője – a szerk.) összehozott minket a sors. Ő edzői pályája elején járt, nekünk pedig egy agilis, szakmailag felkészült szakemberre volt szükségünk. Az érdekek találkoztak, és kezdetét vette az a munka, ami a mai napig alapul szolgál az eredményességünkhöz. A sikeréhes edzőnk szépen lassan megtanította ennek a rendkívül látványos, fordulatos, élménygazdag és összetett sportágnak az alapjait, s ekkor már az eredmények sem maradtak el.

Mennyire helytálló profi csapatként emlegetni a Veszprémet manapság? Milyen arányban vannak azok a játékosok, akik már teljes körűen fenn tudják magukat tartani a futsalozásból?

Ez is egy lépcsőfoka az építkezésünknek, amelyben folyamatosan alkalmazkodunk kell a hazai futsal társadalomban zajló trendekhez. Én mindig úgy fogalmaztam, hogy profi csapat vagyunk félprofi lehetőségekkel, és sajnos olykor nem profi gondolkodással. A keretünkben egyre többen vannak, akik csak a sporttal, illetve a futsallal foglalkoznak. Elenyésző azok száma, akik nagypályás játék mellett játszanak nálunk – korábban épp a fordítottja volt a jellemző. A civil életben is igyekszünk segíteni játékosainkat, mindenkit arra ösztönzünk, hogy képezzék magukat, hogy karrierjük után akár az edzői stábot erősítve maradhassanak kötelékeinkben.

Milyen forrásokból épül fel a klub költségvetése?

Az indulástól kezdve szoros pénzügyi tervre épülő gazdálkodást folytattunk, így büszkén mondhatom, hogy nálunk soha nincsenek tartozások, csúszások, ami nem feltétlenül jellemző a hazai viszonyokra. Amit ígérünk, azt időben tudjuk teljesíteni, ez a stabilitás egyébként az egyik legfőbb vonzerőnk egy-egy új játékos leigazolásánál.

A városvezetéstől az első évi működésünkhöz egy fillér támogatást sem kértünk, előbb a pályán szerettük volna bizonyítani, hogy érdemesek vagyunk arra. Idén ott tartunk, hogy meghosszabbítottuk a várossal kötött kiemelt sportági támogatói szerződésünket. A költségvetés másik jelentős részét szponzoraink biztosítják. Több kisebb partner is támogat minket: a Veszprémber Zrt., az Aditus Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., a Bakony-Balaton Média Kft. pedig a kezdetektől mellettünk áll, s jelenleg a Szerencsejáték Zrt.-t is támogatóink között tudhatjuk. Ezek a cégek nagyban hozzájárulnak stabil működésünkhöz. Mindemellett igyekszünk élni a tao-s támogatási rendszer lehetőségeivel is, ezek a források nagyban elősegítik a fejlődésünket.

A gárda gazdasági ereje hová helyezhető hazai és nemzetközi viszonylatok tekintetében?

Egy külföldi Bajnokok Ligája csapat nagyjából 100 ezer eurós költségvetésből dolgozhat. Az egyik legerősebb pénzügyi háttérrel rendelkező magyar gárda, a Győr ennek az összegnek a harmadából működhet, míg mi a Rába-partiakénál is jóval szerényebb költségvetéssel próbáljuk felvenni a versenyt a pályán. A Magyar Labdarúgó Szövetség igyekszik támogatni a sportágat, de érezhető, hogy a nagypályás labdarúgásra helyezik a fő hangsúlyt. A futsal szakágban éppen ezért még bőven van fejlődési potenciál, csak a források hiányoznak.

Az élsport mellett milyen területeken találkozhatunk az egyesület munkájával?

Két fontos pillért említenék meg, az egyik az utánpótlás-nevelés, a másik pedig a tömegsport. Egyesületünk utánpótlás filozófiája a sport és a tanulás hatékony összehangolásán alapszik. Fontosnak tartjuk, hogy bizonyos erényekre is neveljük a hozzánk érkező gyerkőcöket. A futsal a nagypályás játékhoz is remek alapokat adhat, így az átjárhatóságot is biztosítani szeretnénk egy adott korig a labdarúgás különböző szakágai között.

Legalább ilyen fontos pillér a városi tömegsport támogatása is. A városi kispályás labdarúgó hagyományok és a futsal sportág kapcsolódási pontjaiból született meg az a közel 160 millió forintos sport infrastrukturális beruházás, amit nemrégiben tudtunk véghezvinni. Első ütemben egy 60×40 méteres műfüves pályát, a második ütemben pedig a pályához tartozó öltözőkomplexumot alakítottunk ki. A beruházás reményeink szerint nem csak a futsalklub, hanem az egész város sportéletét szolgálni fogja hosszú évekig. A mieink mellett jelenleg közel 60 csapat játszik hétről hétre a központunkban, illetve a városi nagypályás utánpótlás-nevelő egyesület is napi rendszerességgel használja azt. Így tudjuk teljesíteni társadalmi szerepvállalásunkat a köz érdekében.

Kérem, beszéljen egy kicsit a gárda jövőképéről is!

Rengeteg munka vár még ránk, rengeteg fejlődési lehetőség van, amit szeretnénk a legoptimálisabban kihasználni. Természetesen a lehető legmagasabb szinten a legjobb eredményekre törekszünk, de fiatal egyesület vagyunk, ezért továbbra sincs túlzott eredménykényszer rajtunk. Célunk a folyamatos fejlődés, építkezés; amíg ezen az úton haladunk, a sikerek is velünk lesznek.

Jelenleg egy merész tervet szövögetünk. Egy olyan sport rehabilitációs és prevenciós intézet alapításán fáradozunk, amely nem csak egyesületünk, de a környék összes sportolójának lehetőséget biztosítana a mai sportvilágban elengedhetetlen szolgáltatások igénybevételére, ezzel segítve őket a további eredményességben.

Tabella
Férfi futsal NB I, 2018/19
1. MVFC Berettyóújfalu 9
2. 1. FC Veszprém 9
3. Kútház Haladás VSE 7
4. Dunaferr 6
5. Nyírgyulaj KSE 4
6. Szigetszentmiklós Futsal 3
7. Debreceni Egyetemi AC 3
8. Rubeola FC Csömör 2
9. Aramis SE 0
10. BME-BT FC 0
utolsó módosítás 2018. szeptember 18. 10:16
tovább »