A folyamatos fejlődés a siker záloga

  • 1. Futsal Club Veszprém
  • 2018.03.15
  • 07:42
Szűk hét esztendővel ezelőtt összeállt Veszprémben egy futballkedvelő baráti társaság. Gondoltak egy merészet, s alapítottak egy klubot, hogy kipróbálják magukat a labdarúgás futsal szakágában. Így kezdődött az 1. Futsal Club Veszprém története, amely egyhamar belopta magát a környékbeli szurkolók szívébe. Az elmúlt hat és fél év legfontosabb állomásairól és tapasztalatairól a klub elnökével, Rajki Tamással beszélgettünk.

A klub alapításakor azt nyilatkozta, egy szerethető futsalcsapat alapjait szeretnék lerakni. Ez talán a legmerészebb előzetes elképzeléseket is túlszárnyalóan sikerült. Mit gondol, mivel érdemelték ki a közönség szimpátiáját?

Szép lassan építkezve indultunk neki ennek az egész folyamatnak, úgy, hogy az elején igazán magunk sem tudtuk, meddig lehet eljutni a hazai futsal berkeiben. Roppant módon inspirált, amikor felkértek ennek a munkának az irányítására, hiszen nulláról kellett felépíteni a teljes klubmodellt. Kollégáimmal mindvégig azon dolgoztunk, hogy a gárda a kijelölt úton haladhasson. Ez a szisztematikus építkezés vezetett odáig, hogy mára országos szinten is elismert egyesület az 1. FC Veszprém, de a legerősebb visszacsatolásnak szurkolóink hűségét és szimpátiáját nevezném, akik rendre több mint ezren látogatnak ki hazai meccseinkre.

Rajki Tamás

A gárda a kiváló eredményekkel sem maradt adós, gondolhatunk itt a Magyar Kupa ezüstéremre vagy az élvonalbeli negyedik helyezésekre. Mik voltak a legfőbb lépcsői annak a sportszakmai fejlődésnek, melynek köszönhetően ma már egyetlen hazai rivális sem mehet biztosra a Veszprém ellen?

Első körben megpróbáltuk saját erőből kidolgozni a szakmai alapokat, de hamar rájöttünk, hogy egy másik kávéházban vagyunk, és a kispályás labdarúgó múlt semmit nem jelent a futsalban. Szerencsés találkozás volt, amikor Madarász Jánossal (a csapat vezetőedzője – a szerk.) összehozott minket a sors. Ő edzői pályája elején járt, nekünk pedig egy agilis, szakmailag felkészült szakemberre volt szükségünk. Az érdekek találkoztak, és kezdetét vette az a munka, ami a mai napig alapul szolgál az eredményességünkhöz. A sikeréhes edzőnk szépen lassan megtanította ennek a rendkívül látványos, fordulatos, élménygazdag és összetett sportágnak az alapjait, s ekkor már az eredmények sem maradtak el.

Mennyire helytálló profi csapatként emlegetni a Veszprémet manapság? Milyen arányban vannak azok a játékosok, akik már teljes körűen fenn tudják magukat tartani a futsalozásból?

Ez is egy lépcsőfoka az építkezésünknek, amelyben folyamatosan alkalmazkodunk kell a hazai futsal társadalomban zajló trendekhez. Én mindig úgy fogalmaztam, hogy profi csapat vagyunk félprofi lehetőségekkel, és sajnos olykor nem profi gondolkodással. A keretünkben egyre többen vannak, akik csak a sporttal, illetve a futsallal foglalkoznak. Elenyésző azok száma, akik nagypályás játék mellett játszanak nálunk – korábban épp a fordítottja volt a jellemző. A civil életben is igyekszünk segíteni játékosainkat, mindenkit arra ösztönzünk, hogy képezzék magukat, hogy karrierjük után akár az edzői stábot erősítve maradhassanak kötelékeinkben.

Milyen forrásokból épül fel a klub költségvetése?

Az indulástól kezdve szoros pénzügyi tervre épülő gazdálkodást folytattunk, így büszkén mondhatom, hogy nálunk soha nincsenek tartozások, csúszások, ami nem feltétlenül jellemző a hazai viszonyokra. Amit ígérünk, azt időben tudjuk teljesíteni, ez a stabilitás egyébként az egyik legfőbb vonzerőnk egy-egy új játékos leigazolásánál.

A városvezetéstől az első évi működésünkhöz egy fillér támogatást sem kértünk, előbb a pályán szerettük volna bizonyítani, hogy érdemesek vagyunk arra. Idén ott tartunk, hogy meghosszabbítottuk a várossal kötött kiemelt sportági támogatói szerződésünket. A költségvetés másik jelentős részét szponzoraink biztosítják. Több kisebb partner is támogat minket: a Veszprémber Zrt., az Aditus Tanácsadó és Szolgáltató Zrt., a Bakony-Balaton Média Kft. pedig a kezdetektől mellettünk áll, s jelenleg a Szerencsejáték Zrt.-t is támogatóink között tudhatjuk. Ezek a cégek nagyban hozzájárulnak stabil működésünkhöz. Mindemellett igyekszünk élni a tao-s támogatási rendszer lehetőségeivel is, ezek a források nagyban elősegítik a fejlődésünket.

A gárda gazdasági ereje hová helyezhető hazai és nemzetközi viszonylatok tekintetében?

Egy külföldi Bajnokok Ligája csapat nagyjából 100 ezer eurós költségvetésből dolgozhat. Az egyik legerősebb pénzügyi háttérrel rendelkező magyar gárda, a Győr ennek az összegnek a harmadából működhet, míg mi a Rába-partiakénál is jóval szerényebb költségvetéssel próbáljuk felvenni a versenyt a pályán. A Magyar Labdarúgó Szövetség igyekszik támogatni a sportágat, de érezhető, hogy a nagypályás labdarúgásra helyezik a fő hangsúlyt. A futsal szakágban éppen ezért még bőven van fejlődési potenciál, csak a források hiányoznak.

Az élsport mellett milyen területeken találkozhatunk az egyesület munkájával?

Két fontos pillért említenék meg, az egyik az utánpótlás-nevelés, a másik pedig a tömegsport. Egyesületünk utánpótlás filozófiája a sport és a tanulás hatékony összehangolásán alapszik. Fontosnak tartjuk, hogy bizonyos erényekre is neveljük a hozzánk érkező gyerkőcöket. A futsal a nagypályás játékhoz is remek alapokat adhat, így az átjárhatóságot is biztosítani szeretnénk egy adott korig a labdarúgás különböző szakágai között.

Legalább ilyen fontos pillér a városi tömegsport támogatása is. A városi kispályás labdarúgó hagyományok és a futsal sportág kapcsolódási pontjaiból született meg az a közel 160 millió forintos sport infrastrukturális beruházás, amit nemrégiben tudtunk véghezvinni. Első ütemben egy 60×40 méteres műfüves pályát, a második ütemben pedig a pályához tartozó öltözőkomplexumot alakítottunk ki. A beruházás reményeink szerint nem csak a futsalklub, hanem az egész város sportéletét szolgálni fogja hosszú évekig. A mieink mellett jelenleg közel 60 csapat játszik hétről hétre a központunkban, illetve a városi nagypályás utánpótlás-nevelő egyesület is napi rendszerességgel használja azt. Így tudjuk teljesíteni társadalmi szerepvállalásunkat a köz érdekében.

Kérem, beszéljen egy kicsit a gárda jövőképéről is!

Rengeteg munka vár még ránk, rengeteg fejlődési lehetőség van, amit szeretnénk a legoptimálisabban kihasználni. Természetesen a lehető legmagasabb szinten a legjobb eredményekre törekszünk, de fiatal egyesület vagyunk, ezért továbbra sincs túlzott eredménykényszer rajtunk. Célunk a folyamatos fejlődés, építkezés; amíg ezen az úton haladunk, a sikerek is velünk lesznek.

Jelenleg egy merész tervet szövögetünk. Egy olyan sport rehabilitációs és prevenciós intézet alapításán fáradozunk, amely nem csak egyesületünk, de a környék összes sportolójának lehetőséget biztosítana a mai sportvilágban elengedhetetlen szolgáltatások igénybevételére, ezzel segítve őket a további eredményességben.

Tabellák
Futsal NB I, 'B' csoport
1. Rába ETO Győr 15
2. Swietelsky Haladás VSE 13
3. 1. FC Veszprém 9
4. Aramis SE 5
5. Bőny 1
utolsó módosítás 2018. április 23. 20:57
tovább »
Futsal NB I, 2017/18 alapszakasz
1. MVFC Berettyóújfalu 43
2. Rába ETO Győr 38
3. Swietelsky Haladás VSE 35
4. Dunaferr 35
5. Nyírgyulaj KSE 26
6. 1. FC Veszprém 24
7. Ferencvárosi TC 20
8. Aramis SE 14
9. Debreceni Egyetemi AC 12
10. Bőny 12
utolsó módosítás 2018. március 19. 21:19
tovább »