Küzdeni tudásból jeles

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.03.03
  • 09:56
  • veszpremkosar.hu
Értékes győzelmet aratott az NB I/B Piros csoportban a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, amely nagy küzdelemben múlta felül a vendég TF Budapest gárdáját pénteken.

Az elmúlt hetek betegség- és sérüléshulláma után valamennyi kerettagjára számíthatott a hazai szakmai stáb, helyesebben Simon Lászlóra még nem, de mint megtudtuk: a régóta a maródiak listáján szereplő, de a tréningeken immár teljes intenzitással dolgozó karmester a napokban pályára léphet. Mindkét csapat pokoli sok munkát fektetett a védekezésébe – a harmadik percben csak egy–nullára mentek a bakonyiak –, még dobóhelyzetet is nehéz volt kialakítani, ha bajosan sikerült is, a labdák kiperdültek a gyűrű tövéről. Később megélénkült a játék, a helyi kedvencek találtak fogást a vetélytárson (7-2), ám a közönség kedvében járva hiába rázták meg magukat, a harmadik helyezett hamarosan egyenlített. A vendégek szívósan tartották magukat, erőszakosan kosárlabdáztak, ezért Hegedűs Gergelyék távoli dobásokkal próbálták (szét)bombázni az állásaikat. Aztán a kinti kísérletektől elkapták a fonalat, viszont – továbbra is – főként a hátsó alakzatok szilárdságát lehetett dicsérni (15-11). A lüktető negyed vége a hatalmas szívvel harcolt veszprémieké volt, de mint utóbb kiderült: a küzdőszellemüknek betudhatóan csak időlegesen erőltették rá az akaratukat a másik oldalra (19-12).

Nagy küzdelemben nyert a Hoya (archív fotó)

Bár Kovács Soma triplájával tíz pont lett a feleket elválasztó különbség, az egész pályán letámadott Beák Gáborék idővel élesebbek lettek: vagyis, aki azt hitte, hogy egy pillanatra is meg szabad nyugodni, az tévedett (22-19). Mérész-mester magához hívta az övéit, csakhogy a parketten a folytatásban is óriási küzdelem zajlott – minden apróságért gürizni kellett. Mivel a szigorú védekezés mindkét műhely esetében sok energiát emésztett fel, sok dobás maradt ki, ritmustalanná vált az együttesek produkciója (24-23). Mindenki brusztolt becsülettel, az akarati tényezők sokat nyomtak a latba, s ekkortájt inkább a fővárosiak szándéka érvényesült (25-28). Ezt követően a végül harminchármas értékindexszel zárt Pavlovic pompás alakításai következtek, a belelendült bosnyák légiós közelről és távolról is „bemutatkozott”, igaz, a menet közbeni „megdicsőüléshez” a társakkal közös, csapatszintű védekezésére is szükség volt (35-28).

A fordulás után a TF egy hármassal faragott a hátrányán, más kérdés, hogy Lógár Bence gyorsan visszaállította a hétpontos differenciát. A királynék városába zsinórban hat győzelemmel érkezett „kanárisárgák” kiváltképp az erőszakosságukkal szándékoztak közelebb jönni, de a veszprémieknél mindig akadt valaki, aki lendített kicsit a társaság szekerén (43-36). Nem ez volt a hazaiak legjobb estéje, időnként visszaesett a teljesítményük, ugyanakkor ebben a szakaszban – a bosszantó hibáik dacára – állandósult az öt-hat pontos eltérés. Hiába regisztrált ötven–negyvennégyet az eredményjelző-tábla, a festéken belül igazán agilis Filipovic Stefanék gördülékenyebb támadásokkal jelentkeztek, ráadásul a mieink apró szabálytalanságai miatt futószalagon dobhatták a „plusz egyes” büntetőket. Miután alaposan megnehezítették a dolgunkat, újfent egalizáltak (50-50).

Kétpontos HOYA-vezetésről indult a záró felvonás, azonban a megpróbáltatásoknak még nem volt vége (54-55). Pavlovic a sokadik nehéz periódusnál érezte, hogy ennél több kell, riadót fújt, mondván, nehogy a saját híveik előtt érje őket kellemetlen meglepetés. A mérkőzés továbbra sem volt folyamatos, temérdek fault tördelte szét a játékot, a nyugodtság hiányában nem csoda, hogy ziccerek maradtak ki. Szerencsére veszprémi részről a pontatlan támadójáték nem bosszulta meg magát, lévén, a lepattanó-csatában való dominanciának köszönhetően újra próbálkozhattak (62-55). Ám az izgalmas hajrában a diadal nem hullt csak úgy – a kilenc gólpasszt jegyzett – Helmeczi András és társai ölébe, mert az ellen rendre tempóra lelt, kellettek hát a hazai triplák, hogy a feltámadásaik vissza legyenek verve (65-62). Az utolsó percekben is jó néhány helyzet lett elpuskázva, amellett, hogy a bírók sem fújtak éppenséggel hazai pályát, az ítéleteikkel elsősorban a budapestieknek kedveztek. A nyugodtabb veszprémiek a lefújás előtt már az idővel is játszottak, és a jobb büntetőarányukkal (…negyvenhárom–huszonnyolc) megérdemelten tették rá a kezüket a két pontra.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 20. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Tehetséges Fiatalok Basketball Players 71-64 (19-12, 16-16, 17-22, 19-14)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Söjtöry, Surányi, Kéri.
Veszprém: Helmeczi 4/3, Lógár 4, Pavlovic 28/6, Hegedűs 12/6, Körtélyesi 15/3. Csere: Pável 3, Kovács 5/3, Balázs. Vezetőedző: Mérész Csaba.
TF: Szobi 6, Buzás 10/3, Kerkai 8/3, Beák 13/9, Debreceni 7. Csere: Filipovic 20, Csabák. Vezetőedző: Mehmedo-vic Merim.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – A derbin minden úgy történt, ahogy arra előzetesen számítottunk. Nem játszottunk szépen, de hajtottunk becsülettel, így rendkívül fontos győzelmet arattunk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »