Sterbik: Egy jó védelem mögött a kapusnak is könnyebb a dolga

  • Telekom Veszprém
  • 2018.02.13
  • 17:03
Mi volt az első gondolata amikor behívták a válogatottba az Eb alatt? Számít-e a kor a kapusoknál? Félnek-e tőle az ellenfelek? – többek közt ezekre a kérdésekre adott választ a jövőre ismét Veszprém-mezt öltő Sterbik Árpád.

Idén nyártól ismét a Veszprém kapuját védi Sterbik Árpád, a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, korábbi világ- és friss Európa-bajnok hálóőr. A bakonyi szimpatizánsok közül sokan úgy vélik, a Sterbik-faktor lehet az utolsó kirakós darab, amely a Telekom gépezetéből hiányzik, ahhoz, hogy végre a királynék városába kerüljön a BL-trófea.

A SEHA-liga hivatalos oldalán megjelent interjú Sterbikkel kapcsolatban kiemeli: amellett, hogy védései gyakran meccsdöntőnek bizonyulnak, az előtte álló védelemnek is pluszt önbizalmat nyújt, míg az ellenfél támadóinak keze megremeghet, ha a 38 éves klasszist látják magukkal szemben.

archív fotó - SEHA

– Nem gondolom, hogy igazán számít, hogy hány éves egy kapus a kézilabdában. Ahogy idősödsz, úgy leszel egyre tapasztaltabb, ugyanakkor veszítesz valamennyit a gyorsaságodból és más fizikális tényezők terén is. A védekezésünk (Vardar Szkopjéé – a szerk.) jól muzsikál az idén, a fiúk nagyon kemény munkát végeznek, talán ezért mutatunk ilyen remek formát. A kapusnak és a védekezésnek mindig együtt kell működnie. Sokkal könnyebb a dolgunk, ha a védelem megfelelően működik – válaszolta a Sterbik a teljesítménye kulcsát érintő kérdésre.

A vajdasági születésű hálóőr azt is elárulta, az volt az első gondolata, hogy nemet mond a spanyol szövetségi kapitány hívó szavára, aki a horvátországi Európa-bajnokság elődöntője előtt cserélte be Perez de Vargas sérülése miatt, a későbbi Eb-győztes keretébe. ­– Ekkor azonban eszembe jutott, hogy csak egy juniorkorú hálóőr szerepel a 28-as listán, így elindultam Zágrábba. Nem éreztem magam jó formában, hiszen majd egy hónapja nem játszottam tétmeccset, ezért mondtam is a szövetségi kapitánynak, hogy csak csereként számítson rám. Szerencsére végül minden sikeresen alakult – emlékezett vissza Sterbik, aki aztán az elődöntőben és a svédek elleni döntőben is komoly pluszt tudott hozzátenni csapata sikeréhez.

Sterbiket arról is megkérdezték, mit gondol, megremeg-e az ellenfél támadóinak a keze, ha őt látják a kapu előtt. ­– A lelátóról talán így tűnhet. A kilenc-tíz méterről érkező lövéseknél, nem elég, hogy túl kell járniuk Borozan vagy Kristopans eszén, még én is ott állok. Ez bizonyára igen kemény feladat olykor – árulta el Sterbik, aki arról is beszélt, nincs olyan játékos, akinek a lövéseitől különösen tartana, minden ellenfelét egyformán tiszteli.

­– A mezünkön levő név még sosem nyert mérkőzést, ezért minden alkalommal bizonyítanunk kell. Nem egyszerű folyton maximumot nyújtani. Előfordul, hogy csak nyolc labdát fog az ember, máskor meg húszat, de ha tudod, hogy mindent kiadtál magadból, akkor könnyebb hazamenni, függetlenül az eredménytől – beszélt a belső motivációjának ébren tartásáról.

Végül az idény célkitűzéseiről is szó esett. ­– Mindig a legjobb eredményekre törekszem. Azt szeretném, ha június elején én és a csapatom is elégedetten tekinthetnék vissza erre a szezonra.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »